Η θεωρία του Big Bang, σύμφωνα με την οποία το σύμπαν ξεκίνησε από μια υπερπυκνή και θερμή κατάσταση πριν από περίπου 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια, αποτελεί σήμερα το κυρίαρχο επιστημονικό μοντέλο για την προέλευση του σύμπαντος.
Ο όρος «Big Bang» επινοήθηκε το 1950 από τον αστρονόμο Φρεντ Χόυλ, αλλά τελικά καθιερώθηκε ως η βασική περιγραφή της κοσμολογικής θεωρίας.
Ωστόσο, ο καθηγητής Ρίτσαρντ Λιου από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα προτείνει μια ριζικά διαφορετική προσέγγιση. Σε πρόσφατη μελέτη του στο περιοδικό Classical and Quantum Gravity, ο Λιου υποστηρίζει ότι το σύμπαν δεν προέκυψε από μια μοναδική έκρηξη, αλλά από πολλαπλές, διαδοχικές «χρονικές ιδιομορφίες» (temporal singularities), δηλαδή στιγμιαίες εκρήξεις ύλης και ενέργειας που συνέβησαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.
Η Θεωρία των Πολλαπλών Χρονικών Εκρήξεων
Αντί για μια συνεχόμενη διαστολή που ξεκινά από ένα μοναδικό σημείο, το νέο μοντέλο περιγράφει το σύμπαν ως αποτέλεσμα πολλών στιγμιαίων εκρήξεων που πλημμυρίζουν τον χώρο με ύλη και ενέργεια. Αυτές οι εκρήξεις είναι τόσο σύντομες και σπάνιες που δεν είναι άμεσα παρατηρήσιμες, γεγονός που εξηγεί γιατί η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια παραμένουν ανεξιχνίαστες μέχρι σήμερα.
Η θεωρία αποφεύγει την ανάγκη ύπαρξης σκοτεινής ύλης και σκοτεινής ενέργειας, οι οποίες στο παραδοσιακό μοντέλο θεωρούνται απαραίτητες για την επιτάχυνση της κοσμικής διαστολής και τη δομή του σύμπαντος. Αντίθετα, οι χρονικές ιδιομορφίες προκαλούν μια «αρνητική πίεση» που λειτουργεί ως δύναμη επιτάχυνσης, παρόμοια με αυτή που είχε προτείνει ο Αϊνστάιν με τη σταθερά του σύμπαντος.
Συμβατότητα με τους Φυσικούς Νόμους
Σε αντίθεση με προηγούμενα εναλλακτικά μοντέλα, όπως η Κοσμολογία της Συνεχούς Δημιουργίας που είχε προτείνει ο Φρεντ Χόυλ και παραβίαζε τη διατήρηση της μάζας-ενέργειας, το μοντέλο του Λιου δεν παραβιάζει κανέναν φυσικό νόμο. Η ύλη και η ενέργεια εμφανίζονται και εξαφανίζονται στιγμιαία χωρίς να απαιτείται αρνητική μάζα ή αρνητική πυκνότητα, διατηρώντας τη συνολική μάζα-ενέργεια θετική για κάθε παρατηρητή.
Πειραματική Επαλήθευση
Ο Λιου προτείνει ότι η θεωρία του μπορεί να ελεγχθεί μέσω επίγειων τηλεσκοπίων, όπως το Keck Observatory στη Χαβάη ή το Isaac Newton Group στην Ισπανία, με παρατηρήσεις βαθέος πεδίου ταξινομημένες ανάλογα με τη μετατόπιση στο ερυθρό. Εάν το σύμπαν έχει διαμορφωθεί από αυτές τις χρονικές εκρήξεις, τότε στον «χάρτη Hubble» ενδέχεται να παρατηρηθούν ασυνέχειες ή «άλματα» στη σχέση απόστασης-ερυθράς μετατόπισης, γεγονός που θα επιβεβαίωνε το μοντέλο.
Άλλες Εναλλακτικές Θεωρίες
Η αμφισβήτηση του Big Bang δεν είναι καινούργια. Το 1948, ο Φρεντ Χόυλ, μαζί με τους Χέρμαν Μπόντι και Τόμας Γκολντ, παρουσίασαν την Κοσμολογία της Συνεχούς Δημιουργίας, που περιέγραφε ένα σταθερό σύμπαν με συνεχή δημιουργία ύλης. Επίσης, η Θεωρία Λίντε αποτελεί μια παραλλαγή του μοντέλου της Μεγάλης Έκρηξης, προσπαθώντας να επιλύσει ορισμένα προβλήματα του κλασικού Big Bang.
Η νέα θεωρία του Ρίτσαρντ Λιου ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην κοσμολογία, προτείνοντας ότι το σύμπαν εξελίχθηκε μέσα από πολλαπλές στιγμιαίες εκρήξεις αντί για μία μοναδική. Αν επιβεβαιωθεί πειραματικά, θα αλλάξει ριζικά την κατανόησή μας για την προέλευση και εξέλιξη του σύμπαντος, απαλλάσσοντάς μας από την ανάγκη ύπαρξης σκοτεινής ύλης και ενέργειας και προσφέροντας μια νέα, πιο συνεπή κοσμολογική εικόνα.
- Ποιος θα σταματήσει τον Ντόναλντ Τραμπ;
- Ρωσία: Κάτοικοι του Στάλινγκραντ εκφράζουν ελπίδα για εκεχειρία στην Ουκρανία
- Οι πιο σκοτεινές ώρες του πλανήτη: Τα μεγαλύτερα black-out των τελευταίων 25 χρόνων
- Νέα θεωρία για το Σύμπαν αμφισβητεί το Big Bang
- Τέμπη: Στη Βουλή η δικογραφία για τυχόν ευθύνες Κ. Αχ. Καραμανλή και Χρ. Σπίρτζη