Κέρδη και ζημιές μετρούν στην κυβέρνηση απ’ τη χθεσινή μαραθώνια για μία ακόμη φορά Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη Σμύρνη συνεχίζοντας επί της ουσίας τις διμερείς επαφές που ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας στις Βρυξέλλες με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.
Στα κέρδη, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη, το γεγονός ότι απεφεύχθει η όποια αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στο κλείσιμο του λεγόμενου δρόμου των Δυτικών Βαλκανίων.
Επίσης το γεγονός ότι με προεξάρχουσα τη Γερμανία η Ε.Ε. έδειξε να αναγνωρίζει, μία πάγια ελληνική θέση, ότι η ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών πρέπει να γίνεται στην Τουρκία. Όπως και η νόμιμη μετεγκατάστασή τους στις ευρωπαϊκές χώρες. Μένει βέβαια να φανεί στην πράξη αν θα λειτουργήσουν και πώς οι συμφωνίες για την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία.
Στα θετικά επίσης το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αναγκάστηκε να θέσει κάποιο βέτο, κάτι που έπραξε η Ουγγαρία, γεγονός που θα την απομόνωνε για μία ακόμη φορά έναντι των υπολοίπων κρατών – μελών.
Στα αρνητικά το γεγονός πως για μία ακόμη φορά η όποια απόφαση παραπέμφθηκε για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 17 με 18 Μαρτίου, ενώ το πέρασμα στην Ειδομένη παραμένει κλειστό.
Ο φόβος της κυβέρνησης είναι ότι μέχρι τότε θα αυξηθούν οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο την ώρα που είναι υποχρεωμένη να διαχειριστεί την «καυτή» πατάτα με τους 30 και πλέον χιλιάδες εγκλωβισμένους εντός των συνόρων πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σήμερα περί τους 1.500 πρόσφυγες έφτασαν ή θα φτάσουν στον Πειραιά από τα νησιά.
Επίσης το γεγονός ότι η Τουρκία με τη γκάμα των αξιώσεών της εισέρχεται ακόμη και στα βαθιά νερά των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού βάζοντας στην κυριολεξία δύσκολα στην ελληνική διπλωματία το προσεχές διάστημα.
Τέλος, είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι σε πολλούς Ευρωπαίους, ακόμη και στον «σκληρό» Σόιμπλε υπάρχει μια μορφή διασύνδεσης της αξιολόγησης με το προσφυγικό κάτι που η ελληνική πλευρά ήθελε να αποφύγει με κάθε τρόπο διαβλέποντας τον κίνδυνο η χώρα να μετατραπεί σε «πάρκινγκ» προσφύγων έναντι κάποιων ανταλλαγμάτων στην εν εξελίξει αξιολόγηση.
Το αν η χθεσινή απόφαση για έλευση των θεσμών σήμερα στην Αθήνα και πολύ περισσότερο οι αναφορές Ντέϊσελμπλουμ σε άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος τον προσεχή Μάιο, σχετίζονται με τις εξελίξεις στο προσφυγικό ή με τις διαφορές ανάμεσα στο Ταμείο και το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών «είναι κάτι που θα φανεί σύντομα», παραδέχεται κυβερνητικό στέλεχος.
Πηγή: naftemporiki.gr