Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους διεθνείς πιστωτές της χώρας για το ζήτημα του ασφαλιστικού και της φορολογίας.
Ο στόχος, όπως έχει τεθεί στο τρίτο Μνημόνιο, για μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ έχει καλυφθεί μόλις κατά το ήμισι, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών το Σάββατο στο ξενοδοχείο Χίλτον (με τη συμμετοχή Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, Σταθάκη). Για το λόγο αυτό αναζητούνται μετ’ επιτάσεως άλλα 900 εκατ. ευρώ ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ειδικά για τις επικουρικές συντάξεις, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι οι απόψεις κυβέρνησης – δανειστών κινούνται στα δύο άκρα.
Επί τάπητος τέθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά και η εθνική σύνταξη. Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «προς το παρών» δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, ούτε και η χορήγησή της με εισοδηματιά κριτήρια. Οι δανειστές επιμένουν πάντως να καταβάλλεται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15.
Για το ζήτημα των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών, οι δανειστές φέρονται να ζήτησαν περισσότερα στοιχεία και ο σχετικός διάλογος δε σημείωσε ιδιαίτερη πρόοδο.
Για την “προσωπική διαφορά” ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι δεν απαιτούν την εφαρμογή της «εδώ και τώρα» κάτι που θα σήμαινε μείωση των κύριων συντάξεων αλλά ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις όσον αφορά το τεχνικο μέρος του επανυπολογισμού. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.
Στον αέρα και το φορολογικό
Σημειώνεται ότι η προγραμματισμένη για το Σάββατο συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών για το δημοσιονομικό αναβλήθηκε και θα πραγματοποιηθεί αύριο.
Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο, «το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί είτε με τη φορολογία είτε με άλλα μέτρα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες». Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση π.χ. της έμμεσης φορολογίας, προκειμένου να κλείσει η διαφορά.
Ειδικά για το θέμα του αφορολόγητου, oπως έγραψε το theTOC, επιβαρύνσεις που μπορεί να φτάσουν από τα 500-600 ευρώ έως και τα 1200 ευρώ ετησίως σε περισσότερα από τρία εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους, φέρνει η απαίτηση των δανειστών για ψαλίδισμα της έκπτωσης φόρου που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία.
Για να περιοριστεί το αφορολόγητο από τα 9550 ευρώ στα 7000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα πρέπει να μειωθεί από τα 2100 ευρώ στα 1500 ευρώ. Έτσι, ένας μισθωτός ή ένας συνταξιούχος με αποδοχές της τάξεως των 10.000 ευρώ, από 100 ευρώ που πληρώνει σήμερα, θα βρεθεί να καταβάλλει 660 ευρώ δηλαδή 560 ευρώ παραπάνω.