Tης Ναταλίας Δανδόλου
Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της χώρας, τόσο το περιεχόμενο όσο και η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής για τις αποκαλύψεις του Wikileaks καθώς εκτός από την αντιπαράθεση ΔΝΤ και Μαξίμου, επαναφέρει στο προσκήνιο την διαμάχη μεταξύ του ταμείου και της ΕΕ.
Μάλιστα, η τελευταία έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι απλώς το εξιλαστήριο θύμα, στο βωμό γεωστρατηγικών και πολιτικών συσχετισμών. Δεν είναι τυχαίο ότι στην συνομιλία μεταξύ του Τόμσεν και της Βελκουλέσκου γίνεται αναφορά στην Βρετανία και στο επικείμενο δημοψήφισμα που θα κρίνει την έξοδο ή μην της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit). Κι ως εκ τούτου επιχειρείται να συνδεθεί το θέμα του Brexit με την ελληνική αξιολόγηση.
Τις διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα με το Brexit είχε επιχειρήσει να συνδέσει στα μέσα του περασμένου μήνα και ο αμερικανικός ιστότοπος Wall Street. «Και ενώ όλοι αναμένουν ότι ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί θα καταφέρουν να έρθουν σε μια δύσκολη συμφωνία, όπως κάθε φορά, εντούτοις, ένας συνδυασμός Brexit, μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και επιδείνωσης του προσφυγικού προβλήματος ενδέχεται να είναι αρκετός να θέσει τέλος στο πρόγραμμα και να διαλύσει την Ευρωζώνη”, έγραφε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο ακόμα και για το το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας, από το ευρώ υπό την επισήμανση, «τελικά είναι όλα θέμα χρόνου».
Από το ίδιο το Μαξίμου μίλησαν ανοικτά για “επικίνδυνους σχεδιασμούς πρόκλησης πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα και γενικής πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη”, ενώ ο πρωθυπουργός φέρεται να δηλώνει ότι «δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη»
Αλλά και δια στόματος της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη ζητείται από το ΔΝΤ να δώσει εξηγήσεις «για το κατά πόσον τα σχέδια χρεοκοπίας της Ελλάδας λίγο πριν το δημοψήφισμα για παραμονή ή μη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν την επίσημη θέση του Ταμείου“.
Η διαφωνία ΕΕ και ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα, που εκφραζόταν συνήθως με τη βιωσιμότητα ή όχι του ελληνικού χρέους, δεν είναι κάτι καινούριο. ‘Ηδη από το 2012 είχαν καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις ευθείας αντιπαράθεσης μεταξύ της Κριστίν Λαγκάρντ και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το θέμα, με τους Financial Times τότε να γράφουν ότι η Ελλάδα είναι ο σάκος του μποξ στη διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών.
Αλλά και στην παρούσα φάση πηγές από το ΔΝΤ άφηναν αιχμές κατά της Κομισιόν και του κ. Γιούνκερ προσωπικά για καθυστερήσεις σχετικά με το θέμα της Ελλάδος. Εξέφραζαν μάλιστα, ανοικτά τη διαφωνία τους για το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή πλευρά είχε αρχίσει να βάζει στο τραπέζι της ελληνικής διαπραγμάτευσης το προσφυγικό θέμα.
Αναφερόμενοι στο θέμα οι FT έγραφαν χθες ότι η οι αποκαλύψεις καταδεικνύουν την έλλειψη εμπιστοσύνης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις θέσεις της Κομισιόν για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας»
Το παιχνίδι επιδιώκει να σκιαγραφήσει και ο Βρετανός δημοσιογράφος και παρουσιαστής Πολ Μέισον σε άρθρο του με τίτλο «Το ΔΝΤ συνωμοτεί για νέο πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα. Ο νεοφιλελευθερισμός δε δίνει δεκάρα, Μέρος ΙΙ». Αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι το ΔΝΤ συνωμοτεί να χτυπήσει με το δόγμα του σοκ όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.