“Τα προβλήματα της Ελλάδας θα μπορούσαν να γίνουν και προβλήματα της Βρετανίας”, είναι ο τίτλος άρθρου του Hugo Dixon, στο Breakingviews του Reuters, συσχετίζοντας δύο θέματα που κατά πολλούς αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες απειλές για την ακεραιότητα της Ευρώπης.
Δύο από τους μεγαλύτερους κινδύνους της Ευρωπαϊκής Ένωσης – το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και το δημοψήφισμα για το Brexit – μπορεί να έλθουν σε σύγκρουση, αυτό το καλοκαίρι. Η “μάχη” των ελληνικών δημοσιονομικών και η βρετανική ενδοσκόπηση σχετικά με το εάν πρέπει να παραμείνει στην Ένωση μπορεί να φαίνεται πως λίγη σχέση έχουν μεταξύ τους. Άλλωστε, πρόκειται για εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στις δύο άκρες της Ευρώπης.
Ωστόσο, συνεχίζει, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ε.Ε. Βρίσκονται σε αντιπαράθεση σχετικά με το πρόγραμμα της Ελλάδας, κάτι που διεφάνη και από τις διαρροές του Wikileaks. Μάλιστα, εάν δεν επιλύσουν τις διαφορές τους, η Αθήνα θα μπορούσε να ξεμείνει από χρήματα τον Ιούλιο, επισημαίνει, παρατηρώντας πως η αίσθηση μιας νέας κρίσης θα συνέπιπτε με το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία για την παραμονή της στην Ε.Ε..
Μπορεί η Βρετανία να μην αποτελεί μέλος της Ευρωζώνης και να μην έχει λόγο στα ελληνικά προγράμματα και υπό αυτήν την έννοια, δεν θα έπρεπε να υπάρξει κάποια συσχέτιση, ωστόσο οι Βρετανοί ευρωσκεπτικιστές θα “εκμεταλλεύονταν” την αντίληψη πως η Ελλάδα ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Άλλωστε, όπως σημειώνει ο Dixon, ήδη “εκμεταλλεύονται” την προσφυγική κρίση της Ευρώπης, ακόμη και εάν η Βρετανία δεν συμμετέχει στη Συνθήκη Σένγκεν.
Σε ό,τι αφορά στις διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν, το άρθρο αναφέρει πως ένας τρόπος επίλυσης του προβλήματος θα ήταν να μην συμμετέχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα. “Μπορεί να φαίνεται παράξενο το ότι ο Τσίπρας θέλει να απαλλαγεί από έναν θεσμό που ζητά μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους [για την Ελλάδα]. Αλλά ανησυχεί λιγότερο για τις λεπτομέρειες μια συμφωνίας για το χρέος (…), από το να καταλήξει σε συμφωνία γρήγορα”, υπογραμμίζει.