Εξαιρετικώς επικίνδυνα φαινόμενα εκδηλώνονται στα νησιά όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες μετανάστες για περισσότερο από ένα μήνα. Μετά την εξέγερση εντός του hotspot στη Μόρια της Λέσβου, στη Χίο σημειώθηκαν κλοπές ενώ ομάδα κατοίκων έχει αποκλείσει τον δρόμο προς την εγκατάσταση.
Οι εργαζόμενοι από χθες σταματούν αρκετά μακριά από το hotspot στο Χαλκειός στη Χίο και συνεχίζουν τον δρόμο τους με τα πόδια. Ομάδα κατοίκων έχει αποκλείσει τον δρόμο εμποδίζοντας τη μεταφορά 10 οικίσκων στην εγκατάσταση, οι οποίοι προορίζονται για τη στέγαση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου (EASO). Παρά την παρέμβαση των Αρχών που ενημέρωσαν τους κατοίκους ότι δεν πρόκειται να γίνει επέκταση του hotspot για να στεγαστούν περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες όπως αρχικά νόμιζαν, οι συγκεντρωμένοι αρνούνταν μέχρι αργά χθες το βράδυ να ανοίξουν τον δρόμο. Μάλιστα, έχουν οργανωθεί βάρδιες για τη φύλαξη του σημείου επί 24ώρου βάσεως.
Στη Χίο, οι περισσότεροι που φιλοξενούνται στο hotspot μπορούν πλέον να κυκλοφορούν ελεύθερα στο νησί σύμφωνα με τη νομοθεσία (κατ’ εφαρμογήν της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας της 20ής Μαρτίου), εφόσον έχουν περάσει 25 ημέρες από την ημέρα άφιξής τους στην Ελλάδα. Ωστόσο, είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στο νησί έως ότου εξεταστεί η αίτηση για άσυλο που έχουν καταθέσει. Μόνο 250 άτομα δεν έχουν λάβει ακόμα «άδεια εξόδου», τα οποία και παραμένουν σε φυλασσόμενο χώρο. Το γεγονός ότι πρόσφυγες και μετανάστες δεν βρίσκονται πλέον υπό περιορισμό έχει βελτιώσει το κλίμα εντός της εγκατάστασης, όπως διαβεβαιώνει εργαζόμενος (πριν από 20 ημέρες περίπου 300 άτομα, κυρίως οικογένειες, είχαν ανοίξει τρύπα στον φράχτη, είχαν αποδράσει και παρέμεναν για μέρες στο λιμάνι).
Ωστόσο έχει δημιουργήσει προβλήματα στη γύρω περιοχή καθώς τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται καταστροφές και κλοπές, σε καλλιέργειες κυρίως. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές γνωρίζουν τα άτομα που προκαλούν προβλήματα και τους έχουν επανειλημμένα προσαγάγει, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Πηγή:Καθημερινή