Την αντίδραση των αγορών τη Δευτέρα, μετά την υποβάθμιση από τη S&P, τρέμουν στην Ουάσινγκτον- και όχι μόνο- καθώς μπορεί η κίνηση του Οίκου να ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη, οι συνέπειες της όμως δεν είναι ακόμα δυνατόν να αποτιμηθούν σε βάθος χρόνου. Κι αυτό καθώς δεν αποκλείεται να ακολουθήσει υποβάθμιση κι από τη FITCH, ενώ η S&P στην ανακοίνωση της αφήνει ορθάνοικτο το παράθυρο σε περαιτέρω υποβάθμιση εντός έτους. Είναι, δε, ενδεικτικό ότι οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Ομπάμα που βρισκόταν στο Καμπ Ντέιβιντ μετά τη μάχη του Κογκρέσου, αναμένεται να επιστρέψει άρον- άρον στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να συντονίσει τις κυβερνητικές αντιδράσεις απέναντι στις αγορές.
Όπως επισήμαναν αναλυτές τις πρώτες ώρες μετά την υποβάθμιση, δεν θα πρέπει να αναμένεται μαζική πώληση αμερικανικών ομολόγων, καθώς το αμερικανικό δολάριο συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα ασφαλή- και δεν έχουν απομείνει πολλά- επενδυτικά καταφύγια εν μέσω της οικονομικής καταιγίδας που μαίνεται εδώ και περίπου 3 χρόνια. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, επισημαίνεται ότι από τη στιγμή που το μισό περίπου αμερικανικό Χρέος βρίσκεται σε… ξένα χέρια, είναι προφανές ότι όσο αυξάνεται η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων τόσο θα χάνουν όσοι έχουν επενδύσει σε αυτά, εντείνοντας έτσι τις αναταράξεις σε Δύση και Ανατολή.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μάλλον η Κίνα, η οποία φέρεται να έχει στη κατοχή της περίπου 1,2 τρισ δολάρια αμερικανικού Χρέους. Σύμφωνα με αναλυτές, στη περίπτωση που η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων πέσει έστω κατά 1%, τότε η Κίνα θα χάσει εν ριπί οφθαλμού περίπου 11 δισ δολάρια, εξ ου και η μάλλον οργισμένη και διόλου αντίδραση του Πεκίνου μέσω του κινεζικού πρακτορείου, που εγκάλεσε την Ουάσινγκτον για τους χειρισμούς των τελευταίων εβδομάδων.