Το κάλεσμα της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ευρώπη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους της Ελλάδας αποφασιστικά, πιέζει την γερμανική κυβέρνηση.
Την Τρίτη, λίγες ώρες δηλαδή προτού πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, η επικεφαλής του ΔΝΤ πρότεινε στους Ευρωπαίους που χαράσσουν την γραμμή της ΕΕ…
να αποφασίσουν πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα, υπονοώντας ότι η Γερμανία και οι άλλες χώρες που θεωρείται ότι καθορίζουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις θα πρέπει να συναινέσουν στην παροχή περαιτέρω συνδρομής προς την Ελλάδα.
Η πρόσθετη αυτή βοήθεια θα μπορούσε να δοθεί εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεχόταν να αποπληρωθούν τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν την επόμενη τριετία μέχρι το 2020, είτε εάν η ΕΚΤ λάμβανε την απόφαση να αποτιμηθούν τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της στην τιμή που αποκτήθηκαν. Σε αυτή την περίπτωση το ελληνικό χρέος θα απομειωθεί περαιτέρω (από την διαφορά της ονομαστικής αξίας των ελληνικών κρατικών τίτλων με την τιμή που αγοράστηκαν από την ΕΚΤ).
Μέχρι στιγμής, οι Γερμανοί απορρίπτουν μετά βδελυγμίας το ενδεχόμενο να συναινέσουν σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους μέσω της αναδιάρθρωσης του χρέους (δηλαδή των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου) της Ελλάδας που βρίσκεται στην κατοχή του επίσημου τομέα, δηλαδή της ΕΚΤ και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Ο Μίκαελ Μέιστερ, εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, διέψευσε ότι οι επίσημοι δανειστές της Ελλάδας εξετάζουν το ενδεχόμενο να διαγράψουν μέρος του ελληνικού χρέους που έχουν στην κατοχή τους.
«Πού θα σταματήσει αυτό; Μιλάμε για δάνεια που συμφωνήθηκαν και δόθηκαν μόλις το προηγούμενο έτος. Το γερμανικό κοινοβούλιο δεν θα εγκρίνει μια τέτοια συμφωνία», είπε ο κ. Μέιστερ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.
Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει περαιτέρω τα ελλείμματά της δυσχεραίνεται από την συνεχιζόμενη ύφεση που χτυπά για πέμπτο έτος την ελληνική οικονομία.
Κι ενώ η κυρία Μέρκελ διαμηνύει μέσω των συνεργατών της ότι είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, η κυρία Λαγκάρντ αφήνει να εννοηθεί ότι ο στόχος της μείωσης του ελληνικού χρέους κάτω από το 120% του ελληνικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος μέχρι το 2020 (προκειμένου το ελληνικό χρέος να θεωρείται βιώσιμο και να δικαιολογείται κατά συνέπεια η συνέχιση του δανεισμού της Ελλάδας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) δεν είναι διασφαλισμένος.
Η ανησυχία ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί μη βιώσιμο, λέγεται ότι οδήγησε το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας που βρισκόταν στην Ελλάδα στην απόφαση να αποχωρήσει από την Αθήνα για να διαβουλευθεί με την ηγετική ομάδα των δανειστών, δηλαδή το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν.
Ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, εικάζεται ότι άσκησε αφόρητες πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να μειώσει περαιτέρω (ακόμη περισσότερο απ’ ότι είχε αρχικώς συμφωνηθεί δηλαδή) μισθούς, συντάξεις και να προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων επιχειρηματολογώντας ότι το συζητούμενο πακέτο μέτρων των 13,5 δισ. ευρώ (11,5 δισ. από μείωση κρατικών εξόδων και 2 δισ. από αύξηση δημοσίων εσόδων) δεν μπορεί να εγγυηθεί την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και κατά συνέπεια την συνέχιση της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ.
Με συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας κατά δύο έτη (με την παράταση του ακολουθούμενου προγράμματος μέχρι το 2016) θα δημιουργήσει ανάγκες πρόσθετης χρηματοδότησης κατά 13 με 15 δισ.ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να διεκδικήσει νέο κούρεμα κρατικών ομολόγων του επίσημου τομέα με επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής χωρίς να δοθούν επιπλέον χρήματα, όπως εμμέσως ζητά και η κυρία Λαγκάρντ.
Από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι η κυβέρνηση διερευνά το ενδεχόμενο να αποπληρωθούν αργότερα ελληνικά ομόλογα αξίας 28 δισ. ευρώ που λήγουν την περίοδο 2013 – 2016, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα χρηματοδοτικού κενού…
«Με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και δεδομένου ότι κατά την περίοδο 2013 – 2016 οι λήξεις ελληνικών ομολόγων που κατέχει το ευρωσύστημα ανέρχονται σε 28 δισ. ευρώ περίπου, θα εξεταστεί η δυνατότητα μετακύλυσης των λήξεών τους, εντός του πλαισίου και των νομικών περιορισμών της συνθήκης της Λισσαβόνας για την λειτουργία της ΕΕ», είπε ο κ. Σταϊκούρας την Τρίτη.
Πηγή: protothema.gr