Αποσύνδεση της πρώτης δόσης που οφείλουν να καταβάλλουν οι τέσσερις προσωρινοί υπερθεματιστές του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών από την απόφαση που πρόκειται να λάβει περί τα μέσα του μήνα η Ολομέλεια του ΣτΕ ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των Γιάννη Αλαφούζου, Γιάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, Θοδωρή Κυριακού και Βαγγέλη Μαρινάκη κατά τη συνάντηση που είχαν με τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσο.
Ο λόγος είναι προφανής: οι δικαιούχοι των νέων αδειών, ή ακριβέστερα κάποιοι εξ αυτών, δεν κρύβουν την ελπίδα τους να ναυαγήσει και να ακυρωθεί τελικά ο διαγωνισμός από το ΣτΕ κι έτσι με αυτό τον τρόπο να καθυστερήσουν ή και να μην καταβάλλουν ποτέ τα ποσά που έχουν δεσμευθεί μέσω της διαδικασίας των τριών ημερών στη ΓΓΕΕ.
Βεβαίως, το αίτημα ακούγεται εύλογο καθώς όντως η απόφαση του ΣτΕ θα μπορούσε να ανατρέψει -έστω και πρόσκαιρα- τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν με τον διαγωνισμό, γι αυτό και η κυβέρνηση απάντησε πως θα το εξετάσει. Είναι, όντως, λοιπόν, πολύ πιθανό η καταβολή της πρώτης δόσης να μετατεθεί χρονικά μετά την απόφαση του ΣτΕ, προς το τέλος του μήνα.
Με βάση τα ποσά που δεσμεύθηκαν να καταβάλλουν οι τέσσερις νέοι καναλάρχες η πρώτη δόση είναι: περίπου 14 εκατ για τον Γιάννη Αλαφούζο, 17 εκατ για τον Βλαδίμηρο Καλογρίτσα και από περίπου 25 εκατ για τους Θοδωρή Κυριακού και Βαγγέλη Μαρινάκη και η αγορά θεωρεί πως δεν είναι εύκολο για όλους να εκταμιευθούν άμεσα, εντός δηλαδή των ασφυκτικών χρονικών πλαισίων που ορίζει ο διαγωνισμός.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον ενός εκ των υπερθεματιστών, υπάρχει εντονότατη δυσαρέσκεια για το ύψος του τελικού τιμήματος και υπάρχουν δεύτερες σκέψεις ακόμα και για απόσυρση από τον διαγωνισμό και συμμετοχή σε εκείνον για τις θεματικές άδειες, εφόσον, φυσικά, η κυβέρνηση κάνει πράξη όσα διατυπώθηκαν στο non paper του Μεγάρου Μαξίμου.
Πρόκειται για Όμιλο με σαφή τάση προς την ψυχαγωγία και με μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους τηλεοπτικά προγράμματα, ακόμα και στο εξωτερικό, ο οποίος, μάλιστα, από την πρώτη στιγμή θεωρούνταν λογικό να κινηθεί για θεματική άδεια και όχι γενικού ενημερωτικού περιεχομένου. Στα γραφεία του Ομίλου, μάλιστα, επικρατεί εκνευρισμός και γίνεται ένα ιδιότυπο “blame game” για τους χειρισμούς κατά τις 70 ώρες του διαγωνισμού.
Κατά τη συνάντηση στη ΓΓΕΕ με τους εκπροσώπους των καναλαρχών, συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα για την επόμενη ημέρα του υπό διαμόρφωση νέου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.
Σε εξέλιξη είναι από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας οι διαδοχικές συναντήσεις των «4» με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά.
Ακόμα, προβληματισμός εκφράστηκε από τους περισσότερους εκπροσώπους για την πλατφόρμα που επιχειρεί να φέρει η κυβέρνηση στο θέμα διαχείρισης του διαφημιστικού χρόνου, υποστηρίζοντας ότι επιχειρείται ένας κρατικός έλεγχος σε μια ελεύθερη αγορά.
Προσερχόμενος ο διευθύνων σύμβουλος του Σκάι, Κώστας Κιμπουρόπουλος, δήλωσε ότι αναμένεται έως την ερχόμενη Παρασκευή η ολοκλήρωση του ελέγχου πόθεν έσχες των επιχειρηματιών, ώστε στη συνέχεια να αναρτηθεί επισήμως ο πίνακας με τους νέους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών.
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Επικρατείας έχει ήδη συναντηθεί με τον επιχειρηματία, Βαγγέλη Μαρινάκη. Αυτή την ώρα συναντάται με κ. Καλογρίτσα. Εν συνεχεία, θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις του με τον ιδιοκτήτη του ANT1, Θοδωρής Κυριακού, και του Σκάι, Γιάννη Αλαφούζο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παππάς αφού τους συνεχάρη, επισήμανε ότι εκκρεμεί ο έλεγχος του πόθεν έσχες, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ευθύνη που τους αναλογεί για την ενημέρωση του ελληνικού λαού.