Χιλιάδες διαδηλωτές αποδοκίμασαν τον νέο συντηρητικό πρόεδρο της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ στην παρέλαση για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας καθώς και στην τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων χθες, τις πρώτες επίσημες εκδηλώσεις στις οποίες παρέστη αφότου ανέλαβε τα καθήκοντα του αρχηγού του κράτους την 31η Αυγούστου.
Πέρα από τη Μπραζίλια και το Ρίο ντε Ζανέιρο, διαδηλώσεις έγιναν επίσης σε πάνω από δέκα άλλες πολιτειακές πρωτεύουσες, με τους συμμετέχοντες να φωνάζουν συνθήματα όπως «έξω ο Τέμερ», «σφετεριστή» ή «εκλογές τώρα».
Η αστυνομία ανέφερε ότι στη διαδήλωση στην πρωτεύουσα, Μπραζίλια, μερικά μέτρα από τον χώρο όπου γινόταν η στρατιωτική παρέλαση, συμμετείχαν περίπου 2.700 άνθρωποι, για να καταγγείλουν τη νέα κυβέρνηση – η οποία σχεδιάζει να λάβει σκληρά δημοσιονομικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τη χειρότερη ύφεση που έχει πλήξει τη βραζιλιάνικη οικονομία εδώ και δεκαετίες.
Οι διαδηλωτές, όπως και η πρώην πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ κατά τη διάρκεια της δίκης της στη Γερουσία, η έκβαση της οποίας ήταν η καθαίρεσή της, κατήγγειλαν το κοινοβουλευτικό «πραξικόπημα» εναντίον της από τη δεξιά και τον Τέμερ, τον μέχρι πρότινος αντιπρόεδρό της.
Υπό τον ήχο αποδοκιμασιών, του συνθήματος «έξω ο Τέμερ» αλλά και επευφημιών από μέρος του κοινού, ο Τέμερ κήρυξε την έναρξη των εορτασμών για τη βραζιλιάνικη εθνική γιορτή σε κεντρική λεωφόρο της Μπραζίλιας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και πολλούς υπουργούς του.
Κατόπιν μετέβη στο Ρίο ντε Ζανέιρο για την τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων. Μέσα στο στάδιο, χιλιάδες άνθρωποι φώναξαν «έξω ο Τέμερ», όπως είχε συμβεί και την 5η Αυγούστου, στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Στο Σάο Πάολο, την οικονομική πρωτεύουσα της Βραζιλίας, οι διαδηλωτές ήταν περίπου 10.000, σύμφωνα με τους διοργανωτές της κινητοποίησης. Η αστυνομία δεν έδωσε καμιά εκτίμηση για τον αριθμό τους.
Οι εκδηλώσεις για τα 194 χρόνια της ανεξαρτησίας της Βραζιλίας τελέστηκαν μια εβδομάδα μετά την ιστορική καθαίρεση της Ρουσέφ από τη Γερουσία, έπειτα από τη δίκη της διότι παραποίησε τα στοιχεία για το δημόσιο έλλειμμα ώστε να συγκαλύψει το μέγεθος της οικονομικής κρίσης, κατά τους επικριτές της.
Αλλά κι η ίδια η Ρουσέφ – που εξελέγη το 2010 και ξανά, οριακά, το 2014 – είχε αποδοκιμαστεί στις εκδηλώσεις για την εθνική εορτή το 2015.