Τέσσερις άνθρωποι νεκροί, μία γυναίκα αγνοούμενη, ανυπολόγιστες ζημίες, περιοχές ολόκληρες που μετατράπηκαν σε απέραντες λίμνες. Αυτός είναι ο τραγικός απολογισμός της θεομηνίας που έπληξε σχεδόν τη μισή Ελλάδα.
Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, όλες οι ανά την επικράτεια της χώρας, πληγείσες περιοχές από τα πλημμυρικά φαινόμενα τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σε ευρεία σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο της Περιφέρειας στην Καλαμάτα, με τη συμμετοχή του κυβερνητικού κλιμακίου, αποφασίστηκε να εφαρμοστούν τα ίδια μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, που ελήφθησαν για τις καταστροφές που σημειώθηκαν στη Μεγαλόπολη, πριν από δύο μήνες, και στη Σκόπελο.
Μια 63χρονη γυναίκα με κινητικά προβλήματα από την περιοχή Πήδημα της Καλαμάτας, ένας 92χρονος με αναπηρία από τη Θουρία, μια 90χρονη γυναίκα από την Καλαμάτα κι ένας 77χρονος από το Βλαχιώτη της Λακωνίας συγκαταλέγονται μεταξύ των θυμάτων της κακοκαιρίας. Οι δύο γυναίκες ανασύρθηκαν νεκρές μέσα από τα υπόγεια διαμερίσματα τους, ενώ ο ηλικιωμένος άνδρας στο Βλαχιώτη Λακωνίας έχασε τη ζωή του αφού παρασύρθηκε για περισσότερα από 150 μέτρα από τα ορμητικά νερά που περνούσαν έξω από το σπίτι του, με αποτέλεσμα να πνιγεί.
Στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, οι αρχές αναζητούν τα ίχνη μιας γυναίκας που αγνοείται. Οι αρχές εντόπισαν το Ι.Χ. αυτοκίνητο της γυναίκας με τα αλάρμ αναμμένα. Αυτός είναι και ο λόγος που εκτιμούν ότι η γυναίκα βγήκε από το όχημά της αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει σημεία ζωής.
Όπως έγινε γνωστό, ο σύζυγός της ενημέρωσε τηλεφωνικά το πρωί το ΑΤ Μηχανιώνα, ότι αγνοείται η τύχη της γυναίκας. Κατά τον ίδιο, τελευταία φορά που επικοινώνησε μαζί της ήταν χθες το βράδυ, όταν η γυναίκα ανέφερε ότι βρίσκεται εγκλωβισμένη μέσα στο Ι.Χ. αυτοκίνητό της.
Ο ίδιος φέρεται να τη συμβούλευσε να σταθμεύσει το όχημα και να το εγκαταλείψει. Έκτοτε δεν είχε κάποια άλλη επικοινωνία μαζί της. Στο μεταξύ, γύρω στις 5 τα ξημερώματα βρέθηκε το αυτοκίνητο αλλά η γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών, δεν βρισκόταν στο εσωτερικό.
Η Μεσσηνία στο έλεος των χειμάρρων
Στην πόλη της Καλαμάτας και σε πολλά χωριά, η στάθμη του νερού ανέβηκε και οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους, που παρέσυραν ό,τι βρήκαν μπροστά τους. Το αεροδρόμιο της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας τέθηκε εκτός λειτουργίας, εκατοντάδες σπίτια πλημμύρισαν, ενώ περισσότερες από 350 ήταν οι κλήσεις για βοήθεια, που δέχτηκε η Πυροσβεστική. Στην Καλαμάτα, τους Γαργαλιάνους, τα Φιλιατρά, τη Χώρα, τη Στούπα, τη Θουρία, την Εύα, το Πήδημα, το Κεφαλόβρυσο, το Βασιλικό και το Ψάρι πολλές οικίες έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές, ενώ δεκάδες αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από τα νερά καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Εκλεισε έως τις 10 Σεπτεμβρίου ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσσήνης και δεν εκτελούνται σήμερα όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Καλαμάτας, για λόγους ασφαλείας.
Στο διοικητήριο της Περιφέρειας στην Καλαμάτα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, με τη συμμετοχή του κυβερνητικού κλιμακίου, που βρίσκεται από το μεσημέρι στην Μεσσηνία.
Επί της ουσίας, αποφασίστηκε να εφαρμοστούν τα ίδια μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, που ελήφθησαν για τις καταστροφές που σημειώθηκαν στη Μεγαλόπολη, πριν από δύο μήνες, και στη Σκόπελο.
Ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομίας θα προχωρήσει αμέσως σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες (υποβολή αιτήματος) για την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαβεβαίωσε ότι έχουν ήδη δεσμευτεί όλοι οι απαραίτητοι πόροι από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την έγκαιρη αντιμετώπιση των καταστροφών που προκλήθηκαν.
Ακόμη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα με τα προβλήματα συσσώρευσης υδάτων στον αυτοκινητόδρομο που είναι κλειστός, επισημαίνοντας ότι ο παραχωρησιούχος έχει υποχρέωση να είναι ανοικτός ο εθνικός δρόμος συνεχώς και, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ο υπουργός Υποδομών συμφώνησε με τον περιφερειάρχη και σημείωσε πως θα ελέγξει το ζήτημα αυτό και θα γίνουν όλα όσα απαιτούνται.
Ακόμη δόθηκε εντολή να συγκροτηθούν άμεσα συνεργεία από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες δήμων και περιφέρειας και να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών σε όλα τα επίπεδα.
Επίσης, με εντολή που έδωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, που βρίσκεται από νωρίς χθες στην Καλαμάτα, κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για έξι μήνες, η Καλαμάτα και όλες οι περιοχές του νομού Μεσσηνίας, όπου σημειώθηκαν καταστροφές από τη θεομηνία και υπήρχε σχετικό αίτημα από τις δημοτικές αρχές.
Αποκλείστηκαν χωριά και έσπασαν φράγματα στη Λακωνία
Στο νομό της Λακωνίας τρία χώρια στο Δημό Ευρώτα αποκλείστηκαν για πολλές ώρες στο Δήμο Ευρώτα, ενώ μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες και στο οδικό δίκτυο. Εκτός από τον ποταμό Ευρώτα υπερχείλισαν και χείμαρροι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές Σκάλα, Βλαχιώτη και Γλυκόβρυση. Καταστήματα, σπίτια, επιχειρήσεις και αποθήκες πλημμύρισαν, ενώ οι καταστροφές για τους ιδιοκτήτες τους είναι ανυπολόγιστες.
Παράλληλα ένα φράγμα του Ευρώτα έσπασε με συνέπεια ένα μεγάλο κομμάτι γεωργικών εκτάσεων να μετατραπεί σε λίμνη. Στο Δήμο Ευρώτα 25 άτομα εγκλωβίστηκαν σε σούπερ μάρκετ με το νερό έξω από το κατάστημα να φτάνει το ένα μέτρο και στο εσωτερικό τα 50 εκατοστά. Χρειάστηκε η επέμβαση των ανδρών της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να εκκενωθεί το σούπερ μάρκετ και οι πολίτες να οδηγηθούν σε ασφαλές σημείο.
Νέο «κύμα» κακοκαιρίας;
Κι ενώ οι πληγέντες προσπαθούν να επουλώσουν τα τραύματά τους, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για νέο γύρο εντόνων καιρικών φαινομένων, ανεβάζοντας την αγωνία των κατοίκων που βρέθηκαν στη δίνη της θεομηνίας.
Τα φαινόμενα θα πλήξουν κυρίως περιοχές στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην Κεντρική και Δυτική Στερεά, στη Θεσσαλία και στη Δυτική Μακεδονία, καθώς και περιοχές της Πελοποννήσου και της Μακεδονίας.