Ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να αναχωρεί αύριο το μεσημέρι για την Μπρατισλάβα ωστόσο γνωρίζει ότι δεν μπορεί να έχει απτά αποτελέσματα στα χέρια του. «Ποτέ δεν τέθηκε θέμα για απόφαση εκταμίευσης της υποδόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αυτό το eurogroup» διαμηνύει ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος με γνώση της διαπραγμάτευσης.
Εκταμίευση της δόσης δεν περιμένει η κυβέρνηση πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου και αυτό διότι σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί έρχονται και πάλι στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα. Στο τραπέζι θα βρεθούν τα τελευταία 15 προαπαιτούμενα που πρέπει να κλειδώσουν, με την κυβέρνηση να σημειώνει ότι «δεν τίθεται πολιτικό θέμα, έχουν απομείνει τεχνικά ζητήματα».
Κυβερνητικοί παράγοντες τοποθετούν την εκταμίευση της υποδόσης το πολύ μέχρι τις 5 Οκτωβρίου με την ίδια πηγή να τονίζει πως «μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση λίγων ημερών όχι εβδομάδων. Αντί για τις 25 Σεπτεμβρίου εάν τα χρήματα δοθούν στις 5 Οκτωβρίου δεν θα είναι πρόβλημα».
Η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου είναι πως από τις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν θα υπάρξουν άμεσα θετικά αποτελέσματα. Η αισιοδοξία πηγάζει και από το γεγονός πως το πόρισμα της επιτροπής σοφών θα είναι «ατού» στα χέρια των κυβερνητικών αξιωματούχων. Εκτιμάται πως μια απόφαση που θα τονίζει πως δεν είναι παράλογο να υπάρξουν συλλογικές συμβάσεις θα δώσει λύση στην άκαμπτη στάση του ΔΝΤ που θέλει ευέλικτες εργασιακές σχέσεις.
Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να αποφασίσει άμεσα αν θα παραμείνει στο πρόγραμμα και αν θα συμμετέχει στο δεύτερο γύρο της διαπραγμάτευσης. Το ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος με γνώση της διαπραγμάτευσης θεωρεί πως «κλειδί» στην απόφαση θα είναι, το αν θα υπάρξει η διάθεση για επιπλέον μέτρα το 2018 και η στάση της Γερμανίας θα καθορίσει τις εξελίξεις.
Με την ολοκλήρωση και του πρώτου γύρου των συζητήσεων με τους εταίρους οι θεσμοί αναμένονται και πάλι στην Αθήνα αρχές Οκτωβρίου οπότε και θα ξεκινήσει η συζήτηση για τα εργασιακά αλλά και το χρέος. Τα αποτελέσματα αυτών των διεργασιών θα σηματοδοτήσουν και την πορεία της χώρας αλλά και των σχέσεών της με τους δανειστές.
Σε ρυθμούς ΔΕΘ το Μαξίμου
Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα συνεχιστούν και σήμερα. Δίκαιη ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο είναι το ζητούμενο της κυβέρνησης για την ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται εντός της ημέρας να συναντηθεί και πάλι με το οικονομικό επιτελείο και να μελετήσει τα περιθώρια που έχει στις εξαγγελίες του. Τα χαμηλότερα πλεονάσματα για το 2019-2020 βρίσκονται στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα να θέτει τους στόχους για την έξοδο της χώρας στις αγορές. Η ελάφρυνση των ασθενέστερα κοινωνικά στρωμάτων είναι το κεντρικό θέμα που θα κινηθεί ο πρωθυπουργός στην διήμερη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη.
Στην Ηρώδου Αττικού εκτός από την ΔΕΘ επικεντρώνονται στις εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό. Η στάση της Τουρκίας αλλά και οι κινήσεις της Γερμανίας θα βρεθούν στο επίκεντρο του τετ α τετ που θα έχει σε λίγη ώρα ο Αλέξης Τσίπρας με τον Έλληνα επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού ετοιμάζουν και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Το βλέμμα τους είναι στραμμένο και στη σύνοδο του Νότου στην Αθήνα την Παρασκευή αλλά και στην παρουσία του πρωθυπουργού στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.
Μάλιστα το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με θέμα της συζήτησης το κυπριακό που θα απασχολήσει τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη.