Όπως φαίνεται και άλλες χώρες είναι πιθανό να ζητήσουν εγγυήσεις για να μας βοηθήσουν, κάτι που ήδη κάνει η Αυστρία, ενώ μπορεί να ανοίξει η όρεξη και ιδιωτών να κάνουν το ίδιο.
Επίσης, Ολλανδοί και Σλοβάκοι ετοιμάζονται να κάνουν το ίδιο, σφίγγοντας ακόμη πιο πολύ τη θηλιά στην ελληνική οικονομία.
Εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το Reuters, φέρεται να δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη ότι η συμφωνία μεταξύ της Φινλανδίας και την Ελλάδας δεν έχει κανένα νόημα, καθώς τις εγγυήσεις θα κληθούν να πληρώσουν στην πραγματικότητα τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης.
“Το μοντέλο των εξασφαλίσεων πρέπει να είναι ανοικτό σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει τη χορήγηση εξασφαλίσεων, η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει.
Στην πραγματικότητα τις πληρώνουν οι άλλες χώρες μέλη. Δεν μπορούμε να δούμε πώς αυτό θα μπορούσε να δικαιολογηθεί”, δήλωσε ο Χάραλντ Βάιγκλάιν στη μεγαλύτερη εφημερίδα της Φινλανδίας Helsingin Sanomat.
Βάσει της συμφωνίας, το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που θα καταβάλει η Φινλανδία υπέρ της Ελλάδας, θα επιστραφεί με νέα δανειακή σύμβαση και θα ισχύει για τα επόμενα 25 χρόνια, που θα είναι εκτός απροόπτου η διάρκεια των νέων δανείων.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι Φινλανδοί είχαν θέσει το ζήτημα πολύ πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου και η κυβέρνηση της Φινλανδίας εξελέγη με κεντρική της προεκλογική δέσμευση τη διασφάλιση της παροχής από την Ελλάδα εμπράγματων εγγυήσεων
Μένει να δούμε πως θα χειριστούν το ζήτημα οι υπουργοί των Οικονομικών όταν έρθει η ώρα της επικύρωσης της συμφωνίας Ελλάδας-Φινλανδίας, η οποία ανοίγει τον ασκό του Αιόλου.
Για αδράνεια κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ
Δικαιωμένη δηλώνει η ΝΔ για τις ενστάσεις της όσον αφορά τις εγγυήσεις που ζήτησε και έλαβε η Φινλανδία για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, μετά και τις δηλώσεις της κυβέρνησης της Αυστρίας, η οποία ζητά και αυτή ανάλογες εγγυήσεις.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης υπενθυμίζει πως ήδη από την η αξιωματική αντιπολίτευση είχε επισημάνει πως η συμφωνία με την Φινλανδία θα μπορούσε να ενθαρρύνει και άλλες χώρες της ευρωζώνης να ζητήσουν το ίδιο.
Ο κ. Μιχελάκης, αφού επισημαίνει τη σιωπή που κράτησε η ελληνική κυβέρνηση στις ανησυχίες της ΝΔ, τονίζει πως μετά από αυτή την εξέλιξη, το σχέδιο της 21ης Ιουλίου για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Εκφράζει, μάλιστα, την εκτίμηση πως αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς, με τις «εγγυήσεις» προς τη Φινλανδία ανοίγει ο δρόμος να ζητήσουν το ίδιο, όχι μόνο και άλλα κράτη που δανείζουν την Ελλάδα, αλλά και ιδιώτες ομολογιούχοι του ελληνικού χρέους.