Ετοιμες να «λυγίσουν» εμφανίζονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες, υπό το βάρος αλλεπάλληλων προβλέψεων και εκθέσεων για τις προοπτικές ανάπτυξης παγκοσμίως, αλλά κυρίως λόγω της εντεινόμενης ανησυχίας για τη κρίση Χρέους στην Ευρωζώνη.
Η είδηση και μόνο ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα έβαλε στο μικροσκόπιο της τα παρακλάδια των ευρωπαϊκών τραπεζών επί αμερικανικού εδάφους, ήταν αρκετή για να βάλει «φωτιά» στα χρηματιστήρια -από την απω Ανατολή έως τη Νέα Υόρκη- ενώ η αποκάλυψη ότι η διατραπεζική αγορά έχει κλείσει και πάλι υποχρεώνοντας την ΕΚΤ να δανείσει ξανά κάποια ευρωπαϊκή τράπεζα σε δολάρια (!) μετά από οκτώ μήνες, ήταν το κερασάκι στη τούρτα.
Οι απώλειες είναι πραγματικά ασύλληπτες, αν αναλογιστεί κανείς ότι η SOCIETE GENERALE έχασε 12,3%, η CREDIT AGRICOLE 7,3%, η BNP PARIBAS 6,8%, η NATIXIS 6%, η DEXIA 13,9%, η BARCLAYS 11%, η HSBC 6%, η COMMERZBANK 10%, η DEUTSCHE BANK πάνω από 7%, η INTESA SANPAOLO πάνω από 9%, η UNICREDIT 7,41%!
Τα κακά νέα δεν σταματούν, όμως, εδώ, καθώς αυτό που προσπαθούν εδώ και μήνες να ξορκίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, δηλαδή την εμπλοκή των τραπεζών και σε άλλα σχέδια διάσωσης κρατών εκτός της Ελλάδας, είναι πολύ πιθανόν να το βρουν μπροστά τους…
Ο επικεφαλής του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών Α. Σμιτζ εκτίμησε εάν επιδεινωθεί η κρίση Χρέους, τότε οι ιδιώτες -ήτοι οι τράπεζες- θα κληθούν εκ νέου να συμβάλλουν, δήλωση που σε συνδυασμό με τη κίνηση της ΕΚΤ (σ.σ.το δάνειο σε δολάρια), φούντωσε τα σενάρια και τη φημολογία για νέα LEHMAN BROTHERS, αυτή τη φορά στη καρδιά της Ευρωζώνης, με τις πληροφορίες από την Νέα Υόρκη να δείχνουν προς τη πλευρά της Ιταλίας.
Κι όλα αυτά ενώ οι διαβουλεύσεις με τις τράπεζες για τη συμμετοχή τους στο ελληνικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, προκαλώντας ανησυχία για την επιτυχή κατάληξη τους, παρά το θετικό κλίμα που δίνουν εμπλεκόμενοι στη διαδικασία…