Υλικά
1,5 κιλά αρακάς φρέσκος μαζί με το κέλυφος ή 800 γρ. κατεψυγμένα
750 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους 1-2 εκ
160 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
100 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο
100 γρ.καπνιστό ζαμπόν κομμένο σε μικρά κομματάκια 1 εκ.
1 κρεμμύδι κομμένα σε λεπτές φέτες
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κύβο μυρωδικών
λίγη φρυγανιά τριμμένη
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
μισό ματσάκι δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Σε βραστό, αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες για 12 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα, στραγγίζουμε και τις κρατάμε ζεστές σε ένα μπολ.
- Κατά τον ίδιο τρόπο βράζουμε τον αρακά για 3-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
- Αφαιρούμε από την κατσαρόλα και στραγγίζουμε.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ή μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα με 2 κ.σ. ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα.
- Προσθέτουμε το ζαμπόν, τον κύβο μυρωδικών και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τον αρακά και αφήνουμε το μείγμα να βράσει σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά ακόμα.
- Διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον δυόσμο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα πυρέξ ή σε ένα ταψάκι 30 Χ 45 εκ.
- Με ένα πιρούνι σπάμε τις πατάτες έτσι οπως είναι μέσα στο μπολ για να πάρουμε ένα περίπου πουρέ που να έχει όμως κομματάκια πατάτας μέσα. Δεν τις θέλουμε λείες. Προσθέτουμε το μισό τυρί, ανακατεύουμε και διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι.
- Το μείγμα του πουρέ το βάζουμε στο ταψάκι, πάνω από τον αρακά ώστε να τον καλύψει όλο. Δεν μας ενδιαφέρει να είναι λείο αντίθετα φαίνεται πιο ωραίο αν είναι λίγο “χωριάτικο”.
- Από πάνω πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και τη φρυγανιά και ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Πηγή:akispetretzikis.com