Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση αλλά και μεταξύ παραγόντων του δημοσίου βίου η “αναβάθμιση” της διαμάχης Εκκλησίας- Πολιτείας που έχει ξεσπάσει με αφορμή την πολιτική που επιδιώκει να εφαρμόσει ο υπουργός Παιδείας σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών.
Εκείνο το οποίο δημιουργεί ερωτηματικά είναι πως ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε τις τελευταίες μέρες -χωρίς να “αδειάζει” βεβαίως το Νίκο Φίλη καθώς κάτι τέτοιο θα είχε συνέπειες στον ΣΥΡΙΖΑ και στον χώρο της Αριστεράς που εκπροσωπεί- να επιθυμεί να αμβλύνει τις αντιθέσεις και να κλείσει το μέτωπο, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τη χθεσινή ομιλία του έδειξε να δημιουργεί ιδεολογικό πλαίσιο για τη συνέχιση της αντιπαράθεσης.
Οι αναφορές του στην “αθεϊστική Αριστερά” και οι συσχετισμοί με το νεοφιλελευθερισμό αλλά και οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε και θύμισαν άλλους ακραίων τόνων ιεράρχες συνιστούν σκληρή πολιτική παρέμβαση, κάτι που δεν είχε πράξει κατά το παρελθόν ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος φημίζεται για την ηπιότητά του και την συνεισφορά του στην καταλαγή.
Στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Εκκλησία και την κυβέρνηση, με αφορμή τα Θρησκευτικά, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χάρης Κονιδάρης, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς έθεσε θέμα παραμονής του Νίκου Φίλη στο υπουργείο Παιδείας.
Ο κ. Κονιδάρης έθεσε εμμέσως θέμα Φίλη, μέσω του ΣΚΑΪ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Μακαριότατος δεν συζητά με τον Υπουργό Παιδείας για το θέμα των Θρησκευτικών.
«Άλλος ο βηματισμός του Χριστόδουλου και άλλος του Ιερώνυμου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο εκπρόσωπος έκανε επίσης λόγο για αντικληρικανιστές που μεταφέρουν στην Ελλάδα ό,τι «πιθηκιστικά» μοντέλα επικρατούν σε άλλες χώρες. Η Εκκλησία, είπε, ποτέ δεν έχωσε τη μύτη της στα θέματα της Πολιτείας και αυτό που ζητά από την πολιτεία είναι ο σεβασμός του Συντάγματος.
Ο κ. Κονιδάρης δήλωσε, τέλος, ότι «ο Αρχιεπίσκοπος δεν έκανε καμία αναφορά στην ομιλία του σε Δημοψήφισμα».
Εν τω μεταξύ, σήμερα στην Ιεραρχία, θα συζητηθεί και το ακανθώδες θέμα του μαθήματος των θρησκευτικών που ήταν και η αφορμή για να ξεσπάσει η κρίση στις σχέσεις κυβέρνησης και Εκκλησίας.
Το γενικότερο κλίμα δεν είναι καλό και, σύμφωνα με πληροφορίες, ανησυχεί και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα κάνει συνεχείς αναφορές στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, άποψη που συμμερίζονται και παράγοντες της κεντροδεξιάς (δήλωση του πρώην προέδρου της Ν.Δ Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τα 42 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος).
Με τόσα μέτωπα ανοιχτά στην οικονομία και στα εθνικά θέματα, αναμφισβήτητα, η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης από την Εκκλησία (παρότι το πρώτο λάθος χρεώνεται στον υπουργό Παιδείας) δεν βοηθά.