Με το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους να μπαίνει επιτέλους στο τραπέζι, οι αναλυτές της Barclays πραγματοποίησαν τη δική τους ανάλυση βιωσιμότητας, προκειμένου να εντοπίσουν τα μέτρα που χρειάζονται για να μπει η ελληνική οικονομία σε μια στέρεη βάση.
Η ανάλυση του οίκου διαπιστώνει πως υπάρχουν τρόποι για να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο ακόμα και χωρίς κούρεμα στην ονομαστική του αξία (που ως γνωστόν αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους Ευρωπαίους). Σε αυτή την περίπτωση, θα απαιτηθεί ένα μεγάλο haircut στην καθαρή τρέχουσα αξία (NPV) του χρέους, η οποία θα επιτευχθεί μέσω της επιμήκυνσης των λήξεων τουλάχιστον κατά 20 χρόνια και ενός αντίστοιχου μορατόριουμ στους τόκους.
Με αυτά τα μέτρα, οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα πέσουν σε διαχειρίσιμα επίπεδα και ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ θα εισέλθει σε καθοδική τροχιά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, σημειώνει ηBarclays.
Όμως, οι αναλυτές της τονίζουν ότι και πάλι, για να λυθεί το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας οριστικά θα απαιτηθεί η ελάφρυνσή του, σε πολύ μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Σε κάθε περίπτωση, η Barclays εκτιμά ότι οι συζητήσεις για το χρέος θα είναι δύσκολες, αφού οι αναλύσεις βιωσιμότητας του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εμφανίζουν διαφορετικές απόψεις. «Επιπλέον, τη βαριά ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα αναμένεται να εμποδίσει την γρήγορη εφαρμογή της ελάφρυνσης (OSI), κατά την άποψή μας», τονίζουν οι αναλυτές.
Αντίστοιχα, η Barclays προειδοποιεί ότι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενδέχεται να αναβληθεί για μετά τις γερμανικές εκλογές, το Σεπτέμβριο του 2017. Και σίγουρα, η ΕΚΤ θα είναι απρόθυμη να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο QE πριν από τις αρχές του επόμενου έτους, το νωρίτερο.
Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος, η Barclays επισημαίνει ότι εάν υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις των δόσεων, τότε οι μεγάλες αποπληρωμές που έχει να κάνει η Αθήνα τον Ιούλιο του 2017 ενδέχεται να προκαλέσουν εστία εντάσεων.
Για την οικονομία, ο οίκος δηλώνει επιφυλακτικός, καθώς παρά την ήπια άνοδο του ΑΕΠ κατά το β΄ τρίμηνο, αυτό που λείπει είναι μια ξεκάθαρη ατμομηχανή της ανάπτυξης. Σε συνδυασμό με τις προκλήσεις και τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η Barclays αναγκάζεται να υιοθετήσει επιφυλακτική στάση.
Είναι, πάντως, καθησυχαστική για τις τράπεζες, όπου διαπιστώνει θετική τάση στις καταθέσεις, σημαντική μείωση της εξάρτησης από το Ευρωσύστημα και αύξηση των διατραπεζικών repos. Με την υψηλή κεφαλαιακή τους επάρκεια, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα ισχυρό μαξιλάρι ώστε να συνεχίσουν να απορροφούν τις ζημιές και να μπορέσουν να προχωρήσουν σε διαγραφές κόκκινων δανείων, εκτιμάται.