Εάν δεν εκδηλωθούν απρόοπτες εξελίξεις που να χρονοτριβήσουν ή και να ακυρώσουν τη διαδικασία συζήτησης περί της συνταγματικότητας ή μη του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, η επόμενη Τετάρτη είναι αναμφίβολα μία εξόχως κρίσιμη μέρα που δεν θα ανατρέψει ίσως τους σημερινούς συσχετισμούς στο τηλεοπτικό τοπίο αλλά μπορεί να αποτελέσει και εμβρυουλκό πολιτικών εξελίξεων- κάποιοι μιλούν ακόμα και για εκλογές.
Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, παλαιοί και νέοι καναλάρχες αδημονούν για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τα επόμενα 24ωρα όλοι θα επιχειρήσουν να πιέσουν προς πάσα κατεύθυνση. Δεδομένου, μάλιστα, πως ο υπουργός Επικρατείας έχει καταστήσει σαφές πως μία απόφαση για αντισυνταγματικότητα του νόμου του φέρνει τα πράγματα στο μηδέν. Θα ακυρωθεί στην πράξη ο διαγωνισμός, το κράτος πρέπει να επιστρέψει τα περίπου 90 εκατ. της πρώτης δόσης από τους νέους καναλάρχες, πρέπει στη συνέχει να υπάρξει συναίνεση για τη συγκτότηση του ΕΣΡ και η ανεξάρτητη αρχή να αναλάβει την προκήρυξη νέου διαγωνισμού.
Από μόνη της αυτή η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα και ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει την έκβασή της.
Παραμένει, για παράδειγμα, αναπάντητο το ερωτηματικό τι θα συμβεί σε αυτή την περίπτωση με τα δύο νέα κανάλια που βρίσκονται υπό σύσταση, των Βαγγέλη Μαρινάκη και Ιβάν Σαββίδη, εάν οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν υπό καθεστώς ανομίας ή θα υπάρξει κάποια ρύθμιση με προσωρινές άδειες, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, και εάν σε ένα τέτοιο καθεστώς θα έχουν τη δυνατότητα εκπομπής σήματος οι νέοι σταθμοί.
Ανοιχτό παραμένει επίσης το ενδεχόμενο το ΕΣΡ να αποφανθεί πως πρέπει να δοθούν περισσότερες από τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.
Όπως έγινε γνωστό χθες, οι διασκέψεις του ΣτΕ (που θα πραγματοποιηθούν όπως και οι προηγούμενες κεκλεισμένων των θυρών) θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Δευτέρα και Τετάρτη.
Στη διάσκεψη της ερχόμενης Δευτέρας, ο εισηγητής της υπόθεσης θα ολοκληρώσει την εισήγησή του την οποία ξεκίνησε το βράδυ της Τρίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαγεωργίου τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παππά με τον οποίο παρακάμφθηκε το ΕΣΡ για την διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και υπέρ της νομιμότητας των υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν.
Μετά την ολοκλήρωση της εισήγησης του κ. Παπαγεωργίου, οι αντιπρόεδροι και σύμβουλοι Επικρατείας θα αναπτύξουν τις θέσεις τους επί του συνταγματικού. Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα η ψηφοφορία επί των συνταγματικών κ.α. θεμάτων δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί στη μεθεπόμενη διάσκεψη της ερχόμενη Τετάρτης.
Κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ήδη πως τυχόν απόρριψη του νόμου Παππά ως αντισυνταγματικού θα προκαλούσε μεγάλα προβλήματα, καθώς θα οδηγούσε στη συνέχιση της μέχρι σήμερα στρέβλωσης στο τηλεοπτικό τοπίο.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αυτό σε χθεσινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς απάντησε ότι σε αυτήν την περίπτωση «γυρνάμε στην προηγούμενη κατάσταση», καθώς θα πρέπει να αναλάβει την αρμοδιότητα το ΕΣΡ και «αν αφαιρεθεί η δυνατότητα διεξαγωγής διαγωνισμού από το υπουργείο, δεν θα μπορώ να κάνω κάτι», όπως είπε. Παραδέχθηκε δε ότι θα υπάρχει ζήτημα με τους νέους καναλάρχες και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση αντισυνταγματικότητας, οι υπερθεματιστές θα πρέπει να κινηθούν δικαστικά για να λάβουν πίσω τα χρήματα που κατέθεσαν.
Ερωτηθείς πάντως για το ενδεχόμενο εκλογών, σε περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος, απέρριψε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ επιπλέον δήλωσε αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα δικαιωθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο «όπως δικαιώνεται στη συνείδηση του λαού».
Κατηγόρησε εξάλλου τη Νέα Δημοκρατία ότι δίνει «μάχες οπισθοφυλακών» και την κάλεσε να αλλάξει στάση, εκφράζοντας την προθυμία της κυβέρνησης για ευρείες συναινέσεις έστω και στο «παρά ένα».
Το αν πάντως η ΝΔ προτίθεται να αλλάξει στάση το έδειξε ξεκάθαρα ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του κόμματος, Μακάριος Λαζαρίδης, με μία ανάρτησή του στο Twitter: «Ο Νίκος Παππάς ζητάει στον ΣΚΑΪ συναίνεση για να ρίξει «μαύρο» στα κανάλια! Συνενόχους σε αυτό δεν θα βρει. Ας το καταλάβει καλά».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σχολίασε μιλώντας στο ίδιο κανάλι ότι «εάν το ΣτΕ κρίνει ως αντισυνταγματικό τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, με όλο τον σεβασμό, θα επιστρέψουμε στο καθεστώς της ασυδοσίας, του κιτρινισμού και της φαυλότητας».
Αναγνώρισε εξάλλου ότι τυχόν τέτοια απόφαση θα είναι «ήττα» και επεσήμανε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα πρέπει να μείνει ανεπηρέαστο για να λάβει απόφαση, ενώ ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα φέρει νέο νόμο σε αυτή την περίπτωση, απάντησε: «Θα το ξανασκεφτούμε».