Σκηνικό όξυνσης και άμεσης εκλογικής σκοπιμότητας δημιουργεί η κυβέρνηση, καθώς οι τελευταίες εμφανίσεις και δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του αντιπροέδρου και υπ. Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου κλιμακώνουν την σύγκρουση με τη Ν.Δ. και προσωπικά τον πρόεδρό της Αντώνη Σαμαρά.
Η αλλαγή γραμμής πλεύσης, από τις προσκλήσεις συναίνεσης και συνεργασίας στην οξεία αντιπαράθεση, φαίνεται ότι αποτελεί τη νέα τακτική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς διαπιστώνει πως έχουν τροποποιηθεί σημαντικές παράμετροι:
1. “Ο λογαριασμός του μεσοπρόθεσμου δεν βγαίνει” και όλα δείχνουν πως με τον εκτροχιασμό της ύφεσης και τις μειωμένες αποδόσεις του φοροεισπρακτικού μηχανισμού το οικονομικό επιτελείο ίσως δεν καταστεί εφικτό να εκπονήσει έναν σχετικά αξιόπιστο προϋπολογισμό, τον προσεχή Οκτώβριο.
2. Οι ευρωπαϊκές συνθήκες έχουν αλλάξει άρδην και μετά την απαίτηση εγγυήσεων από τη Φινλανδία -όπως περιλαμβάνεται στο κείμενο της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου- και άλλων κρατών- μελών ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος πως η “ανάσα για την οικονομία” (όπως χαρακτηρίσθηκε η απόφαση της Συνόδου Κορυφής) θα λάβει σάρκα και οστά.
3. Η κυβέρνηση βρίσκεται προ ενός σοβαρού αδιεξόδου: πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα για να εξισορροπήσει μέρος της απώλειας που προέρχεται από την αύξηση της ύφεσης και τα μειωμένα έσοδα, από την άλλη δεν μπορεί, όμως, να επιβαρύνει τα χαμηλά και μεσαία στρώματα που, ούτως ή άλλως, θα βρεθούν προ οδυνηρών εκπλήξεων με τις “λυπητερές” (έκτακτες εισφορές, ΦΜΑΠ, αύξηση του ΦΠΑ κ.α) τους επόμενους μήνες.
Η κλιμάκωση της έντασης, λοιπόν, με τη ΝΔ και η “χρέωση” στη Συγγρού μέρους των κοινωνικών αντιδράσεων που θα ξεσπάσουν, αποτελούν τον πυρήνα αυτής της νέας τακτικής που, υπό προύποθέσεις –τις οποίες θα αξιολογήσουν από κοινού οι κ.κ Παπανδρέου και Βενιζέλος– θα οδηγήσει ακόμα και σε εκλογές εντός του φθινοπώρου ή το αργότερο στις αρχές της άνοιξης…
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Δήμητρας Κρουστάλλη, στο tovima.gr, στην κυβέρνηση υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τα αυξανόμενα κοινωνικά μέτωπα και όπως φαίνεται επιθυμούν να φέρουν προ των ευθυνών τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ειδικά τη ΝΔ), τα οποία σε πολλές περιπτώσεις παρέχουν στήριξη στις ομάδες που αντιδρούν στις αλλαγές που προωθούνται.Την Κυριακή ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας ότι ο κ. Αντ. Σαμαράς «αποφάσισε να καθίσει στις κερκίδες και να πετάει φωτοβολίδες. Για να εισπράξουμε εμείς το κόστος, θεωρώντας ότι θα κερδίσει από τη φθορά μας». Την επόμενη ημέρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος απάντησε στις προσωπικές επιθέσεις που όπως είπε δέχεται από τη ΝΔ.
«Είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς έχει κάνει μία επιλογή, τον ενδιαφέρει πρωτίστως να έρθουν τα πράγματα έτσι ώστε να γίνει Πρωθυπουργός. Εγώ έχω κάνει μία άλλη επιλογή: Ανέλαβα μία ευθύνη, μία δυσβάστακτη ευθύνη, το ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό έγινε χωρίς να το επιθυμώ ή να το επιδιώκω και προκειμένου να φέρω σε πέρας αυτή την αποστολή που την θεωρώ εθνική, έχω κατά πάσα πιθανότητα θυσιάσει οποιαδήποτε πολιτική μου προοπτική», δήλωσε.
Η τοποθέτηση αυτή του κ. Βενιζέλου έκανε μεγάλη αίσθηση στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ όπου παραμένει ζωντανή η συζήτηση για το αν έλαβε ή όχι δαχτυλίδι διαδοχής από τον κ. Παπανδρέου στον ανασχηματισμό. Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να κάνει μια υπέρβαση σε σχέση με αυτές τις συζητήσεις για τις πρόωρες εκλογές και της ενδεχόμενης διαδοχής στο ΠαΣοΚ, λέγοντας στην ουσία ότι προσωπικά δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος και ότι γνώμονας της προσπάθειας του είναι η εθνική ανάγκη και όχι η πολιτική προοπτική του.
Ο κ. Βενιζέλος έκανε παρέμβαση και στα ζητήματα λειτουργίας της κυβέρνησης και ειδικά στον εσωτερικό διχασμό της σε «μεταρρυθμιστές» και σε «κρατιστές». «Δεν έχω αντιμετωπίσει τους δύο περίπου μήνες που είμαι εδώ καμία δυσκολία ως προς την στάση των άλλων Υπουργών και γενικότερα του κυβερνητικού μηχανισμού. Η στήριξη του Πρωθυπουργού είναι απόλυτη. Φυσικά, όλα τα θέματα πρέπει να συζητούνται, όλα πρέπει να διυλίζονται προκειμένου να καταλήγουμε σε σωστές αποφάσεις και έγκαιρες αποφάσεις, αλλά δεν υπάρχει κανένα περιθώριο υστερόβουλων σχεδιασμών, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο προσωπικών στρατηγικών. Και νομίζω ότι αυτά είναι τόσο προφανή πια που μόνον ως αδράνεια επικοινωνιακή μπορώ να χαρακτηρίσω άλλου τύπου σχόλια», είπε.
Την ώρα που η σύγκρουση κυβέρνησης και ΝΔ εκτείνεται σε όλες σχεδόν τις πτυχές της οικονομικής πολιτικής-είναι ενδεικτικό το θέμα των εγγυήσεων- τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και η αντιπροεδρία της κυβέρνησης, προσπαθούν να αποτρέψουν τον εφιάλτη των νέων μέτρων. Ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε ότι θα συζητήσει με την τρόικα τις επιπτώσεις της ύφεσης στους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του μνημονίου, καθώς όπως είπε πρόκειται για προγνώσεις που δεν έχει κάνει η Ελλάδα μονομερώς αλλά και επειδή θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν και παράμετροι πανευρωπαϊκές και διεθνείς. «Δεν πρέπει να πάρουμε νέα μέτρα, ο κόσμος δεν αντέχει νέα μέτρα αλλά εφαρμόζοντας όσα έχουν ήδη ψηφιστεί μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών.