Στον κυκεώνα διαφορετικών οικονομικών και κοινωνικών “κοσμοθεωριών”, σκοπιμοτήτων και ανταγωνισμών εισέρχεται για ακόμα μία φορά το ελληνικό πρόγραμμα εξαιτίας, κατά βάση, της αδυναμίας των δανειστών να συγκλίνουν ως προς την ανάγκη άμεσης διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ ζητά πρόσθετα μέτρα διαπιστώνοντας ότι ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν είναι εφικτός, η Γερμανία αρνείται την άμεση απομείωση του χρέους ως σήμα προς τις αγορές κλπ.
Μέσα σε αυτό το θολό τοπίο, η Παγκόσμια Τράπεζα επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ.
Στόχος είναι η εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ, από τις συνολικές δαπάνες για προνοιακή πολιτική και την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης το 2017. Η Παγκόσμια Τράπεζα, που έχει συμβουλευτικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, θέτει ξαφνικά στην τελική της πρόταση προτεραιότητα τη μείωση του αφορολόγητου από τα 8.636 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς οικογένεια, ακόμη και κάτω από 5.000 ευρώ, σύμφωνα με την «Καθημερινή».
Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, καθώς απαντούν ότι το θέμα του αφορολόγητου έκλεισε με την προηγούμενη αξιολόγηση και δεν συζητείται. Μείωση του αφορολόγητου είχε προτείνει και το ΔΝΤ στην πρόσφατη έκθεσή του, με στόχο την εξοικονόμηση κονδυλίων για τους οικονομικά ασθενέστερους.
Στο μικροσκόπιο της Παγκόσμιας Τράπεζας έχουν μπει και περίπου 30 από τα συνολικά 200 επιδόματα που καταβάλλονται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της (σύμφωνα με το υπουργείο δεν ξεπερνούν τα 115) και αφορούν κυρίως φοροαπαλλαγές, όπως αυτές για ιατροφαρμακευτική κάλυψη εκτός του δημόσιου συστήματος υγείας.