Πως αντιδρούν οι καναλάρχες στη νέα κατάσταση
Τακτική έντασης και αξιοποίησης της ήττας της κυβέρνησης με την απόφαση του ΣτΕ επιλέγει η Νέα Δημοκρατία, κάτι το οποίο, σε συνδυασμό με το νέο νόμο που φέρνει στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας, μπορούν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
Η στάση της ΝΔ φάνηκε, ήδη, όταν πριν λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος απάντησε στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προτείνει τον Βύρωνα Πολύδωρα για την προερία του ΕΣΡ. “Πρώτα οι Θεσμοί, μετά τα πρόσωπα”, έγραψε στο twitter ο Γιώργος Κουμουτσάκος.
Το κρίσιμο θέμα, προφανώς, είναι εάν η έμμεση αλλά σαφής εντολή του ΣτΕ για τον σχηματισμό ΕΣΡ -ώστε να υλοποιηθεί ο διαγωνισμός- τύχει αποδοχής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναλαμβάνει νέα (την τρίτη κατά σειρά τους τελευταίους περίπου 11 μήνες) πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της Ανεξάρτητης Αρχής, όμως με βάση τις τοποθετήσεις των κομμάτων κάτι τέτοιο φαντάζει σχεδόν απίθανο.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, παρότι συναινεί στην συγκρότηση του ΕΣΡ, θέτει ως προϋπόθεση της παραίτηση του Νίκου Παππά. Κάτι τέτοιο είναι προφανώς εξαιρετικά δύσκολο διότι θα ισοδυναμούσε με πολιτικό ευτελισμό της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού που είχε, μάλιστα, δηλώσει πως “αυτή δεν είναι μάχη ενός υπουργού αλλά της κυβέρνησης”.
Η Ν.Δ θέτει σειρά προϋποθέσεων, μία εκ των οποίων είναι μάλλον περίεργη. Ζητά, ουσιαστικά, να μην συγκροτηθεί ΕΣΡ πριν καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ. Νομικοί κύκλοι που γνωρίζουν καλά τη λειτουργία του οργάνου αναφέρουν πως μία τέτοια διαδικασία (διατύπωση του πλήρους σκεπτικού, απομαγνητοφώνηση πρακτικών και καθαρογραφή της απόφασης) μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες, πάντως στην καλύτερη περίπτωση όχι λιγότερο από δύο. Θυμίζουν, μάλιστα, πως αποφάσεις περί συνταγματικότητας ή αντισυνταγματικότητας μνημονιακών διατάξεων ή για το “μαύρο” στην ΕΡΤ χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος για να εκδοθούν και να καθαρογραφούν.
Επίσης, η Ν.Δ θέτει ως προϋπόθεση την απόσυρση του νόμου Παππά. Όμως, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, το ΣτΕ δεν έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο στο σύνολό του αλλά μόνο το άρθρο 2Α. Ως εκ τούτου, επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, η απαίτηση της Ν.Δ προδίδει μάλλον διάθεση κωλυσιεργίας.
Το “δια ταύτα” είναι πως με τα συγκεκριμένα προσκόμματα ή τις σκοπιμότητες το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο μπορεί να παραμείνει σε κατάσταση ημι-ανομίας για μεγάλο ακόμα χρονικό διάστημα, καθώς ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση που είχαμε μία σχετικά γρήγορη διαδικασία συγκρότησης του ΕΣΡ, η Αρχή θα χρειαζόταν αρκετούς μήνες για να ολοκληρώσει ένα τόσο δύσκολο διαγωνισμό.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει και τη δυνατότητα της κυβέρνησης να δώσει βεβαιώσεις προσωρινής λειτουργίας στα κανάλια που λειτουργούσαν πριν τον διαγωνισμό και στους δύο νέους υπερθεματιστές, εκτός εκείνων που ετέθησαν εκτός διαγωνισμού γιατί δεν πληρούσαν βασικές προϋποθέσεις του.
Η συγκεκριμένη αμφισβήτηση είναι περίεργη δεδομένου ότι επί πολλά χρόνια το κράτος είναι αυτό -και όχι το ΕΣΡ- που ανανεώνει κατ’ έτος τις άδειες προσωρινής λειτουργίας των καναλιών. Μάλιστα, η ίδια η Ν.Δ και ο τότε υπουργός Μάκης Βορίδης (2012) είχε εισηγηθεί να περάσουν ακόμα και οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση των καναλιών στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, κάτι στο οποίο τώρα εναντιώνεται το κόμμα του και ο ίδιος.
Εάν, όμως, η Ν.Δ αρνείται να συναινέσει στη συγκρότηση ΕΣΡ, ζητά να αποσυρθεί στο σύνολό του (και όχι μόνο το μέρος που κηρύχθηκε αντισυνταγματικό) ο νόμος Παππά, αρνείται τη δυνατότητα της κυβέρνησης να δώσει βεβαιώσεις προσωρινής λειτουργίας και το ΠΑΣΟΚ θέτει και ζήτημα παραίτησης του αρμόδιου υπουργού, η κατάσταση περιπλέκεται σε τέτοιο βαθμό που τα πράγματα μπορεί να βρεθούν κυριολεκτικά στον αέρα.
Εν κατακλείδι, εάν η αντιπολίτευση επιμείνει πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει τις βεβαιώσεις προσωρινής λειτουργίας και αυτό εφαρμοζόταν, τα κανάλια που εκπέμπουν σήμερα θα συνέχιζαν να λειτουργούν σε καθεστώς πλήρους ανομίας και, μάλιστα, δίχως να έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ.
Βεβαίως, στη Ν.Δ φοβούνται πως εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην έκδοση βεβαιώσεων, θα …βάλει από το παράθυρο και νέους παίκτες που έχουν τη δυνατότητα να δώσουν ενοίκιο έως 7 εκατ. το χρόνο και να λάβουν έτσι θέση για τον διαγωνισμό μέσω ΕΣΡ. Στελέχη κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη έλεγαν, χαρακτηριστικά, πως δια αυτού του τρόπου μπορεί “να ξαναμπεί στο παιχνίδι ακόμα και ο Καλογρίτσας”.
Από την άλλη, η Ν.Δ πρέπει να διαχειριστεί την πίεση των νέων καναλαρχών και ιδιαίτερα του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο επιτυχημένος εφοπλιστής και πρόεδρος του Ολυμπιακού προχωρά ταχύτατα την τηλεοπτική του επένδυση και δεν θα δεχόταν σε καμία περίπτωση να στερηθεί της δυνατότητας να εκπέμψει άμεσα. Ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε “πόλεμο” με τον Γιάννη Αλαφούζο, ο οποίος ούτως ή άλλως βρίσκεται σε προνομιακή θέση καθώς διαθέτει κανάλι και, μάλιστα, κέρδισε μερίδιο της διαφημιστικής πίτας εξαιτίας της απουσίας των άλλων.
Αποτέλεσμα εικόνας για Μητσοτάκης στον Σκαι
Τι λέει η Ν.Δ
Η ΝΔ δια του εκπροσώπου τύπου του κόμματος Γιώργου Κουμουτσάκου ουσιαστικά έθεσε βέτο στην κίνηση των Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Βούτση να συγκληθεί τη Δευτέρα η διάσκεψη των προέδρων της βουλής. Ο κ. Κουμουτσάκος διεμήνυσε προς την κυβέρνηση ότι πριν «οριστικοποιηθεί το νομικό πλαίσιο για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, αντικαθιστώντας το νόμο Παππά που κρίθηκε αντισυνταγματικός» δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η διάσκεψη των προέδρων της βουλής και ως εκ τούτου να συγκροτηθεί Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
Στη ΝΔ εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι αυτό που επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση είναι ένας ελιγμός για να πραγματοποιήσει με το ΕΣΡ ως εποπτεύουσα αρχή ένα νέο διαγωνισμό ο οποίος θα διεξαχθεί με βάση το πλαίσιο και τους όρους του νόμου Παππά. Αυτό είναι κάτι το οποίο η ΝΔ θα ήθελε να αποφύγει πάση θυσία θεωρώντας ότι η θέση της έχει δικαιωθεί με βάση τα όσα απεφάνθη το ΣτΕ. Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που η ΝΔ είχε προαναγγείλει λίγο πριν την απόφαση του ΣτΕ ότι θα αναλάβει η ίδια νομοθετική πρωτοβουλία για την αντικατάσταση του νόμου Παππά.
Την ίδια στιγμή στην Πειραιώς εκτιμούν ότι η κυβέρνηση έχει δεχθεί μια συντριπτική ήττα και βρίσκεται σε αδιέξοδο και εκεί αποδίδουν τη στάση της αναφορικά με τον πόλεμο που άνοιξε με τη δικαιοσύνη. Στο πλαίσιο αυτό ο Μητσοτάκης θα επισκεφτεί και τη Δευτέρα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας καλώντας τον ουσιαστικά να λειτουργήσει ως μοχλός πολιτικής και πολιτειακής πίεσης και απομόνωσης προς τον πρωθυπουργό. «Είχα προειδοποιήσει προσωπικά τον κ. Τσίπρα ότι με τις μεθοδεύσεις του οδηγούσε την χώρα σε επικίνδυνες ατραπούς. Είχα επισημάνει ότι η χώρα δεν αντέχει να προσθέσει στην οικονομική κρίση και μια κρίση Δημοκρατίας» ανέφερε χαρακτηριστικά χτες ο κ. Μητσοτάκης λίγο πριν γνωστοποιηθεί η επίσκεψή του στον κ. Παυλόπουλο.