Αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για συγκρότηση του ΕΣΡ και, ει δυνατόν, έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης των καναλιών μέχρι το τέλος του χρόνου εμφανίζεται η κυβέρνηση.
Το δείγμα γραφής το έδωσε, άλλωστε, χθες ο πρόεδρος της Βουλής. Ο Νίκος Βούτσης προέβη σε συνχείς αναδιπλώσεις προκειμένου να εξασφαλίσει συναίνεση καθώς αυτό ήταν το ζητούμενο. Απέσυρε την υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα, πρότεινε τον Ροδόλφο Μορώνη που αποτελούσε σημείο σύγκλισης με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τον Γιάννη Τζανετάκο που ήθελε το Ποτάμι, απέσυρε τον Βασίλη Μουλόπουλο που είχε προτείνει ως αντιπρόεδρο και αντιπρότεινε το Νίκο Κιάο που ήθελαν τα άλλα κόμματα.
Έτσι κατόρθωσε να εξασφαλίσει μια συναίνεση των 16 ψήφων και η προσπάθεια απέβη άκαρπη μόνο εξαιτίας της στάσης της Ν.Δ που ψήφισε “παρών”.
Η απόφαση που ελήφθη μεταξύ του πρωθυπουργού, του προέδρου της Βουλής και του Νίκου Παππά είναι να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια. Αναστέλλεται, κατ΄αρχήν, ο «πυρήνας» του νόμου Παππά, δεν κατατίθεται ο νόμος-γέφυρα – Διαδικασίες αδειοδότησης πλέον μόνο από ΕΣΡ.
Η απόφαση ελήφθη σε ειδική κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά το τέλος της Διάσκεψης των Προέδρων, ενώ όπως διευκρινίστηκε, θα ακολουθήσει σύντομα 6η ψηφοφορία στην Διάσκεψη των Προέδρων για την ανάδειξη νέου ΕΣΡ χωρίς ο πρόεδρος της Βουλής να τροποποιήσει τη λίστα των προτεινομένων προσώπων που απορρίφθηκαν χθες.
Ταυτόχρονα ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππά δήλωσε ότι πριν αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για την τροποποίηση του νόμου 4339, θα αναμένει να του κοινοποιηθεί και επισήμως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, έτσι ώστε να εναρμονιστεί το σκεπτικό της με το νέο νομοθετικό πλαίσιο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νίκου Σακελλαρίου, η καθαρογραφή της απόφασης θα απαιτήσει ένα διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός. Συνεπώς οι όποιες διαδικασίες αδειοδότησης, προσωρινής ή μόνιμης δεν μπορούν πλέον να ξεκινήσουν πριν από το τέλος του χρόνου και δεν μπορούν πλέον να πραγματοποιηθούν από κανέναν άλλον πλην του ΕΣΡ.
Μέχρι τότε, θα ψηφιστεί μόνον η τροπολογία για την κατάργηση του άρθρου 2Α του νόμου 4339 που κρίθηκε αντισυνταγματικό, σε μια συζήτηση που προγραμματίστηκε ήδη για την Πέμπτη και προμηνύεται θυελλώδης.
Παρά τις θετικές ψήφους που έδωσαν χθες ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι στην πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να κρατά το «κλειδί» για να ξεκλειδώσει η απαιτούμενη πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων και αναμένει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την τροποποίηση του νόμου Παππά, για να σταθμίσει την τελική της στάση.