Μια νέα ένταση στις σχέσεις ΔΝΤ και Ευρωπαίων για την Ελλάδα περιγράφει η γερμανική Handelsblatt, αυτή τη φορά για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Η οικονομική εφημερίδα, σε ανταπόκρισή της από την Ουάσινγκτον, σημειώνει ότι ενώ μέχρι πρότινος οι διαφωνίες ήταν μεταξύ Αθήνας και πιστωτών για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τώρα έχει δημιουργεί ένα νέο μέτωπο, το οποίο αναμένεται να διαφανεί και στο σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
Η αντιπαράθεση αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα της Αθήνας μετά το 2018 που λήγει το τρέχον πρόγραμμα, καθώς το μεν ΔΝΤ ζητά μείωση των πλεονασμάτων στο 1,5% , αλλά οι χώρες της ΕΕ αντιδρούν γιατί αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το οποίο κατέχουν αμέσως ή εμμέσως οι ίδιες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ενώ το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της χαλάρωσης των όρων λιτότητας, οι Ευρωπαίοι επιθυμούν διατήρηση των φιλόδοξων στόχων. Το ΔΝΤ θεωρεί πως η Ελλάδα με πολύ μεγάλες προσπάθειες θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, αλλά οι ειδικοί αμφιβάλλουν εάν η χώρα της κρίσης μπορεί να το διατηρήσει αυτό για περισσότερα χρόνια. Για το λόγο αυτό στο Ταμείο βλέπουν ως πιο ρεαλιστικό ένα πλεόνασμα του 1,5%. Το πρόβλημα: Οι Ευρωπαίοι θέλουν οπωσδήποτε διατήρηση των αυστηρών όρων. Η αντιπαράθεση αυτή μπορεί να αναδειχτεί στο σημερινό Eurogroup, στο οποίο θα συμμετάσχει και το Ταμείο».