Αμείλικτα ερωτήματα για την σχέση διαπλοκής κράτους-ΜΜΕ εγείρει η νέα υπόθεση ύπαρξης και διάθεσης «μυστικών κονδυλίων» (μετά την αλήστου μνήμης υπόθεση του Υπ. Εξωτερικών επί υπουργίας Αντώνη Σαμαρά και πρωθυπουργίας Κώστα Μητσοτάκη) μέσω της Γενικής Γραμματείας Τύπου.
Ως γνωστόν, κάθε κυβέρνηση που… σέβεται τον εαυτό της επιχειρεί να εξαγοράσει είτε τη σιωπή είτε την «πέννα» των εκπροσώπων του Τύπου. Και αρκετοί δημοσιογράφοι – που δεν σέβονται το λειτούργημα-επάγγελμα τους – σπεύδουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με το αζημίωτο.
Και το χειρότερο είναι ότι άνθρωποι με… πενήντα δουλειές εκ των οποίων οι μισές είναι κρατικές, σπεύδουν να κατακεραυνώσουν όσους τα «παίρνουν»…
Αυτό όμως που αποκάλυψε πρόσφατα ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος είναι όλες οι κυβερνήσεις επί δεκαετίες (από την εποχή… Μεταξά!) διέθεταν μυστικά κονδύλια μέσω κωδικού από τη Γενική Γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης…
Πολλοί δημοσιογράφοι έμαθαν την ύπαρξη αυτών των κονδυλίων, από την… ανακοίνωση Μόσιαλου που τα καταργούσε.
Ωστόσο οι «παλιές καραβάνες» στο ΠΑΣΟΚ, στη ΝΔ και στο χώρο των ΜΜΕ «κάτι είχαν ακούσει».
Στο χθεσινό ΚτΕ αρκετοί «πράσινοι» βουλευτές ζήτησαν από τον υπουργό Επικρατείας να δώσει στη δημοσιότητα ονόματα και διευθύνσεις. Πλην όμως εκείνος υποστήριξε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία καταστρέφονταν. Η Μιλένα Αποστολάκη του επεσήμανε μια ακόμη παράμετρο: Ο κ. Μόσιαλος υποστήριξε ότι από το 2009 (άρα επί υπουργίας Πεταλωτή) δεν έγινε χρήση του κωδικού αυτού. Είχαν γίνει όμως κινήσεις-πληρωμές επί Νέας Δημοκρατίας (Ρουσόπουλος, Αντώναρος) και ακόμη πιο πριν επί ΠΑΣΟΚ.
Άρα επί υπουργίας Πρωτόπαπα, Ρέππα. Βενιζέλου κ.ο.κ. «Διερωτηθήκατε πως θα αισθάνθηκε ενδεχομένως ο Ρέππας και άλλοι πρώην υπουργοί όταν αφήνετε υπονοούμενα για το παρελθόν;» είπε αιχμηρά η Μιλένα Αποστολάκη στον κ. Μόσιαλο.
Οι διατελέσαντες υπουργοί Τύπου παραδέχονται την ύπαρξη κωδικού και την διακίνηση χρημάτων από αυτόν.
Όμως διαβεβαιώνουν κατηγορηματικά ότι “κανένα ευρώ από αυτά τα κονδύλια δεν πήγε σε έλληνα δημοσιογράφο“. “Που πήγαιναν λοιπόν; Για «προπαγανδιστικούς σκοπούς».
Για παράδειγμα για τη στήριξη μιας ομογενειακής εφημερίδας, για την πρόσκληση στη χώρα μας (εισιτήρια, διαμονή, διατροφή κτλ) ενός ξένου δημοσιογράφου από μεγάλο έντυπο ή τηλεοπτικό δίκτυο ώστε να έχει άποψη και για τα ελληνικά επιχειρήματα σε μια εθνική υπόθεση (π.χ. Οτσαλάν, Μακεδονικό, Ίμια).
«Μέσα σε ένα κλίμα αυτομαστιγώματος από τους πολιτικούς, έπρεπε να κόψουμε και τα απαραίτητα μέσα που διαθέτουμε ενώ η τουρκική προπαγάνδα οργιάζει;» είναι το επιχείρημα πρώην υπουργού.
Η αλήθεια είναι ότι τα κονδύλια που διακινούνταν από τον κωδικό αυτό, δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλα ποσά – μέχρι 250.000 ευρώ. «Το 1993 και για τα επόμενα 8 χρόνια δεν υπερέβησαν τα 80-85 εκατομμύρια δραχμές» λέει άνθρωπος που είναι σε θέση να γνωρίζει. Ωστόσο προκαλεί ερωτήματα γιατί τα σχετικά παραστατικά καταστρέφονταν από τους αρμόδιους και πλέον δεν υπάρχουν στοιχεία. Επιπλέον, το κράτος διαθέτει πολλούς μηχανισμούς χειραγώγησης των δημοσιογράφων: Αργομισθίες σε κρατικές θέσεις (ΕΡΤ, ΑΠΕ, Γενική Γραμματεία Τύπου, γραφεία Τύπου οργανισμών και ΔΕΚΟ), κρατικές διαφημίσεις και μυστικά κονδύλια – όπως τα προαναφερθέντα του υπουργείου Εξωτερικών. Άρα ο συγκεκριμένος κωδικός μπορεί όντως να μην χρησιμοποιήθηκε για χρηματισμό δημοσιογράφων στο εσωτερικό αλλά οι δεσμοί διαπλοκής μεταξύ ΜΜΕ και της εκάστοτε κρατικής εξουσίας παραμένουν ισχυροί.
Πηγή: iefimerida.gr