«Η πολιτική του κ. Σόιμπλε είναι η κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία προβλημάτων στην Ελλάδα» εκτιμά σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Αξελ Τρόοστ, αναπληρωτής προέδρος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke).
«Η κυρίαρχη πολιτική της αυστηρής λιτότητας έχει δημιουργήσει τόσα προβλήματα που είναι πολύ δύσκολο να τα αλλάξεις» σημειώνει ο κ. Τρόοστ και προσθέτει: «Η ελληνική κυβέρνηση κάνει καλή δουλειά, παρά τις δυσκολίες. Φυσικά και έχουν οι συνταξιούχοι το αίσθημα ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού διαλύει το κοινωνικό σύστημα. Το συνταξιοδοτικό σύστημα όμως δεν ήταν βιώσιμο και βρέθηκε μια λογική λύση, η οποία να μην επιβαρύνει τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά συμπεριέλαβε και τις μεσαίες και υψηλές συντάξεις. Επίσης και η φορολογική μεταρρύθμιση προχωρά επί της ουσίας. Η οικονομική εξέλιξη είναι θετική και θα μπορούσε να εξελιχθεί περαιτέρω το 2017-18. Η ελληνική κυβέρνηση υπήρξε αποτελεσματική. Οι μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό δεν έχουν όμως σε τίποτα να κάνουν με τη βιώσιμη ανάπτυξη και αντιλαμβάνομαι απολύτως τις αντιστάσεις της υπουργού Εργασίας. Η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε ότι έκανε θετικά βήματα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ o Άξελ Τρόοστ που είναι και εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Die Linke στη γερμανική ομοσπονδιακή βουλή.
Το ηγετικό στέλεχος της γερμανικής Αριστεράς τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αν η γερμανική κυβέρνηση επικρατήσει και διατηρηθεί το 3,5%, τότε το ΔΝΤ θα φύγει και δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2018. Κανένας λογικός οικονομολόγος δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι κάποια χώρα μπορεί να επιτύχει τέτοιο πλεόνασμα και να υπάρξει ανάπτυξη, ούτε καν η Γερμανία. Η αλλαγή της πολιτικής αυτής εξαρτάται από τον κ. Γκάμπριελ, πρέπει να πει δηλαδή ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι βιώσιμη και αυτό το οποίο συμφωνήθηκε τον Αύγουστο του 2015 δεν είναι ρεαλιστικό. Να πει δηλαδή ότι ?η Ελλάδα έχει να παρουσιάσει επιτυχίες, ας συζητήσουμε λοιπόν τι μπορεί να αλλάξει, αφού αυτά τα οποία συμφωνήσαμε δεν είναι ρεαλιστικά?. Δεν το αποκλείω όμως να μειωθεί διότι και άλλες μεγάλες χώρες της ΕΕ αλλά και η Κομισιόν συμφωνούν ότι το 3,5% δεν είναι εφικτό. Εξαρτάται βέβαια και από τα γερμανικά ΜΜΕ να μην καλλιεργήσουν προεκλογικά ανθελληνικό κλίμα. Τότε δεν θα υπάρχει καμιά ελπίδα».
Όπως λέει ο κ. Τρόοστ «γνωρίζω ότι υπάρχουν μεγάλες ελπίδες στην Ελλάδα ότι θα απεξαρτηθεί από τον κ. Σόιμπλε αν δεν συμμετάσχουν στην επόμενη κυβέρνηση οι Χριστιανοδημοκράτες. Προσωπικά δεν θεωρώ την πιθανότητα πολύ μεγάλη, διότι δεν υπάρχει ένα ανάλογο κοινωνικό ρεύμα υπέρ ενός κοκκινο-κοκκινο-πράσινου συνασπισμού. Τα συνδικάτα λ.χ. δεν προσανατολίζουν τον κόσμο προς την κατεύθυνση της αλλαγής. Είναι άλλο πράγμα η αλλαγή κυβέρνησης και άλλο η αλλαγή πολιτικής. Δεν το αποκλείω όμως».
Ο γερμανός πολιτικός σημειώνει ότι «δεν αποτελεί και εναλλακτική λύση η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την ευρωζώνη». Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο κόσμο αυτό σημαίνει ότι αν βγουν μεμονωμένες χώρες, θα είναι πολιτικά ασήμαντες και θα είναι εκτεθειμένες στους κερδοσκόπους. Όσο δύσκολο και αν είναι, πρέπει να αγωνιστούμε για μιαν άλλη Ευρωπαϊκή Ένωση και μιαν άλλη πολιτική του ευρώ».