Σε κατάσταση ετοιμότητας ενόψει του κρίσιμου κύκλου συνομιλιών για το Κυπριακό που θα καταλήξει στην “ιστορική” πολυμερή της Γενεύης, στις 12 Ιανουαρίου, βρίσκεται, πλέον, η κυβέρνηση. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναχωρεί το πρωί της Πέμπτης για τη Νέα Υόρκη, όπου, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί και με το νέο Γ.Γ του ΟΗΕ, ο ρόλος του οποίου στο Κυπριακό έχει μεγάλη σημασία.
Στο εσωτερικό, η προσοχή της κυβέρνησης και, προσωπικά, του Αλέξη Τσίπρα είναι στραμμένη στη διαμόρφωση ενός κλίματος συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων, κάτι που είναι απαραίτητο για την Ελλάδα και χρήσιμο για την Κύπρο. Την αφορμή δίνει η πολυμερής Διάσκεψη στη Γενεύη που αρχίζει στις 12 Ιανουαρίου, χωρίς κανείς να γνωρίζει, αυτή τη στιγμή, πότε (και φυσικά πώς) θα τελειώσει.
Ο πρωθυπουργός δεν επέλεξε τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών αλλά τις διαδοχικές συναντήσεις μαζί τους την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να τους ενημερώσει για την προετοιμασία της Διάσκεψης, όπως έχει αποκαλύψει από χθες το πρωί το anatropinews.gr.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, με την κίνηση αυτή θέλησε να αποφύγει τυχόν «εθνικιστικές κορώνες» που θα προκαλούσαν παραφωνίες στη συναντίληψη Αθήνας-Λευκωσίας, στην πιο ευαίσθητη «στιγμή» για το Κυπριακό.
Η ημερομηνία της τετ α τετ ενημέρωσης δεν επελέγη τυχαία: σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο κ. Τσίπρας θέλει να γνωρίζει τα αποτελέσματα της συνάντησης που θα έχει ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς στη Νέα Υόρκη με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες (την Παρασκευή) και των διακοινοτικών συνομιλιών που θα λάβουν χώρα αύριο.
Παρότι η Αθήνα προώθησε, ανεπισήμως, μία κατ΄ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν πριν από τη Διάσκεψη της Γενεύης, το θετικό σήμα δεν ήρθε από την Αγκυρα -τουλάχιστον μέχρι χθες.
«Αθήνα και Λευκωσία σε πλήρη συντονισμό»
Όπως φάνηκε από τις συναντήσεις και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε εν μέσω εορτών ο κ. Τσίπρας (όπως με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αντίστοιχα), η ελληνική πλευρά («Αθήνα και Λευκωσία σε πλήρη συντονισμό», κατά τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη) παραμένει σταθερή στις θέσεις:
* Η Διάσκεψη να είναι πολυμερής και όχι πενταμερής, όπως θέλει η Αγκυρα προκειμένου να αποκλείσει τη συμμετοχή της Λευκωσίας.
Στην εκδοχή της πολυμερούς θα συμμετέχουν Ελλάδα-Τουρκία-Βρετανία (ως εγγυήτριες δυνάμεις, με βάση τη Συνθήκη του 1960) και η ΕΕ (σε επίπεδο κορυφής μάλιστα, δια του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ), ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά προωθεί και τη συμμετοχή των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία), την οποία αντικρούουν οι Τουρκοκύπριοι.
* Να πάψει το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήτριων δυνάμεων -του οποίου τη διατήρηση επιμένει, φυσικά, η Τουρκία (σ.σ. υπέρ της ελληνικής θέσης φέρεται η Μόσχα).
* Να βρεθεί «δίκαιη λύση» στο εδαφικό, παρά το ναυάγιο των σχετικών διαπραγματεύσεων τον Νοέμβριο.
* Να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής.
Σύμφωνα με κυπριακές πηγές, η τουρκική πλευρά θα επιδιώξει να εμπλέξει στις συζητήσεις και τα ελληνοτουρκικά, προσδοκώντας σε μία λύση-πακέτο. Παράμετρος που αυξάνει την «επαγρύπνηση» της ελληνικής κυβέρνησης…