Τις επόμενες εβδομάδες η Κριστίν Λαγκάρντ θα πάει στο δ.σ του ΔΝΤ και θα ζητήσει την επικύρωση της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα. Προφανώς αυτό αποτελεί εξέλιξη μετά τη συνάντηση της με τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε στο Νταβός. Εν τω μεταξύ, λύση ως προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 20 Φεβρουαρίου προβλέπει πιθανότατα ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε πριν λίγο τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Μέχρι τότε θα κλείσουν οι εκκρεμότητες και θα νομοθετηθούν εκείνα που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή.
Ο αξιωματούχος θεωρεί πως στο μείγμα των μέτρων θα είναι και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Ωστόσο ο αξιωματούχος θέτει μία προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι στο αυριανό Eurogroup θα καταγραφεί η πορεία της δεύτερης αξιολόγησης και θα επιβεβαιωθεί η συνέχιση της διαπραγμάτευσης, μεταξύ Αθήνας και θεσμών, στο προσεχές μέλλον.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτίμησε ότι υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες οι τέσσερις θεσμοί να βρουν «κοινό τόπο» και να συμφωνήσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παράλληλα, ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι οι ελληνικές αρχές θα είναι σε θέση να συμφωνήσουν στις βασικές παραμέτρους που θα προκύψουν και επομένως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι δυνατό να επιτευχθεί ως το Eurogroup του Φεβρουαρίου.
Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι εκ των ων ουκ άνευ. Σε αντίθετη περίπτωση, ανέφερε ότι η μη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα θα έφερνε σημαντικά τεχνικά προβλήματα και θα επέβαλε μεγάλες καθυστερήσεις.
«Πρέπει να βρεθεί λύση για τα προκαταβολικά μέτρα μετά το 2018»
Σχετικά με το αίτημα του ΔΝΤ για προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων μετά το 2018, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης παραδέχτηκε ότι είναι το μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, προκειμένου να βρεθεί λύση.
Όπως είπε ο ίδιος, από τη μία υπάρχουν τα θέματα της αξιολόγησης (μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, προϊόντων, ενέργειας κτλ.) και από την άλλη τα θέματα που εγείρει το ΔΝΤ και συγκεκριμένα τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας μετά το 2018. Στις συζητήσεις, πάντως θα ληφθεί πιθανότατα υπόψη η δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2016, ενδεχομένως και του 2017.
«Η επιστολή Τσακαλώτου αποτελεί καλό σημείο εκκίνησης»
Αναφερόμενος στις ελληνικές αρχές που έστειλαν επιστολή στους θεσμούς καταγράφοντας τις σκέψεις τους ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε πως «η επιστολή αποτελεί καλό σημείο εκκίνησης για μια συμφωνία», σημειώνοντας ωστόσο, ότι θα χρειαστούν περαιτέρω συζητήσεις.
Τέλος, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας κατά τον οποίο μπορεί να βρεθεί λύση, καθώς όπως είπε από το Μάρτιο και μετά αρχίζει μια “μακρά εκλογική περίοδος” για μια σειρά από κράτη-μέλη
Στο αυριανό Eurogroup θα αποφασιστεί η επιστροφή της τρόϊκας στην Αθήνα.
Ωστόσο, οι πληροφορίες που μεταφέρονται από τις Βρυξέλλες έρχονται σε αντίθεση με άλλες που επιμένουν πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πιεσθεί ώστε η κυβέρνηση να ψηφίσει εκ των προτέρων μέτρα, τα οποία θα τελούν, βεβαίως, υπό αίρεση εάν επιτευχθούν οι στόχοι.
Συγκεκριμένα, όπως γράφει το capital.gr,
Η αυριανή συνάντηση του Eurogroup, και όπως έχει δρομολογηθεί η “συζήτηση”, θα καταλήξει σε ουσιαστικές αποφάσεις στην καλύτερη περίπτωση στις… 20 Φεβρουαρίου, δηλαδή στο επόμενο Eurogroup, καθώς μέχρι τότε θα πρέπει – εφ’ όσον υπάρξει προσέγγιση αύριο – να έχουν επιστρέψει οι Θεσμοί στην Αθήνα και να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η συζήτηση για το περιβόητο “staff level agreement”…
Το “κλειδί” όμως για να ανοίξει ένας διάδρομος συζήτησης έχει να κάνει με την ζυγαριά πάνω στην οποία θα μπουν αφ’ ενός τα μοντέλα του “κόφτη” για την μετά το 2018 περίοδο και αφ’ ετέρου τα αποκαλούμενα ως “μεσοπρόθεσμα” μέτρα παρέμβασης για το χρέος:
• Το μοντέλο του “κόφτη” που ετοιμάζεται να προτείνει ο κ. Τσακαλώτος… απέχει σημαντικά από εκείνο που έχει συγκροτηθεί ως πρόταση μετά από εντολή του Eurogroup. Ο μεν Έλληνας ΥΠΟΙΚ προτείνει ενα μοντέλο που θα συνοδεύεται εκ των προτέρων με προσδιορισμένα αλλά όχι νομοθετημένα μέτρα, ενώ αντίθετα ο “κόφτης” του ESM, δηλαδή του Βερολίνου, προϋποθέτει τα νομοθετημένα μέτρα τα οποία εφ’ όσον επιτυγχάνεται το 3,5% του ΑΕΠ ως πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θα εφαρμόζονται.
• Όσον αφορά τα “μεσοπρόθεσμα” μέτρα παρέμβασης στο χρέος, το Βερολίνο επιμένει ότι πρέπει να εφαρμοσθεί η απόφαση του Μαΐου (2016) η οποία προβλέπει ότι η συζήτηση για την σύνθεσή τους αφορά το 2018 ήτοι την μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος περίοδο. Αντίθετα η ελληνική πλευρά ζητά την άμεση, αν όχι δρομολόγησή τους, τουλάχιστον την ρητή δέσμευση του Eurogroup για εφαρμογή τους, έχοντας από τώρα προσδιορίσει το είδος και το εύρος τους. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να τα αξιολογήσει και να προσδιορίσει τις επιπτώσεις τους στο ελληνικό χρέος, ώστε να εκτιμήσει την βιωσιμότητά του… Και παράλληλα θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στο QE.
Νεότερες εξελίξεις
Πριν λίγο ο ανταποκριτής του Real.gr και Real fm στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου μετέδωσε τα εξής:
Σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες ενόψει του αυριανού Εurogroup, «την επόμενη εβδομάδα ή αμέσως μετά το ΔΣ του ΔΝΤ θα συζητήσει την έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα και περιέχει ένα τμήμα για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους».
«Για εμένα η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν προϋποθέτει κάποιο “επίθετο”, αλλά αν πρέπει να βάλω ένα θα ήταν “ πλήρης συμμετοχής”, σημείωσε ο αξιωματούχος.
Είπε δε ότι «η σπέκουλα για τη συμμετοχή του ή μη στόχο είχε να δείξει πόσο δύσκολο θα είναι χωρίς αυτό, πόσο γιγάντιες θα είναι οι καθυστερήσεις και να δείξει σε αυτούς που το εύχονται να προσέχουν τι εύχονται».
«Παρότι όμως το χρέος δεν θα συζητηθεί αύριο, θα είναι στο πίσω μέρος του μυαλού των συμμετεχόντων στην συνάντηση. Ο Πωλ Τόμσεν θα εκπροσωπεί το ΔΝΤ», εξήγησε ο αξιωματούχος.
«Την επιστολή Τσακαλώτου, θα την χαρακτήριζα ένα καλό σημείο για έναρξη των συζητήσεων, αλλά αν συγκρίνουμε την έναρξη και την προσγείωση καταλαβαίνετε ότι είναι διαφορετικά πράγματα», συμπλήρωσε.
«Για να φτάσουμε εκεί θα πρέπει πρώτα να κλείσουν τα μέτρα για την αγορά εργασίας, προϊόντων, υπηρεσιών κτλ, δεν έχουμε ακόμα συμφωνία στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό μονοπάτι για μετά το πρόγραμμα», είπε.
Το 2016 ήταν μια πολύ καλή δημοσιονομικά χρονιά, δεν ξέρω πως όμως θα επηρεάσει το 2017, δεν έχουμε ακόμα κάποια ανάλυση, αλλά θεωρώ ότι και το 2017 θα έχει καλύτερη απόδοση από τις προβλέψεις, πρόσθεσε.
Επιπλέον εξήγησε ότι «για να προτείνει όμως το ΔΝΤ ένα πρόγραμμα στο ΔΣ του, πρέπει να υπάρχει και συμφωνία για το μετά διάστημα. Και ο λόγος είναι ότι η ωρίμανση του ελληνικού χρέους φτάνει στο 2060 και ως εκ τούτου η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να εκτείνεται πολύ πέρα του κλασικού ορίου. Όμως πρέπει να ξέρουμε μια σειρά από παραμέτρους, όπως την απόδοση της οικονομίας, την ανάπτυξη και το συνολικό ύψος του χρέους».
«Τα βραχυπρόθεσμα τα κάναμε και τα μεσοπρόθεσμα είναι ήδη στη θέση τους, έχουν περιγραφεί και η απόδοσή τους είναι σημαντική. Τόσο είναι το πόσο λεπτομερείς μπορούμε λογικά να γίνουμε», είπε.
«Θεωρώ ότι θα μπορέσουνε οι θεσμοί να πάνε πίσω και ίσως να έχουμε ολοκλήρωση στις 20 Φεβρουαρίου, εύχομαι, και φυσικά υπό την αίρεση ότι το ΔΝΤ θα μετέχει. Είμαι βέβαιος ότι τα άστρα είναι καλά, μπορεί να γίνει. Να έχουμε συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου», κατέληξε ο κοινοτικός αξιωματούχος.
«Ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας που δεν υπάρχουν σημαντικές πολιτικές (εκλογικές διαδικασίες), ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας που μπορούμε ρεαλιστικά να έχουμε μια συμφωνία – είμαστε στην τελευταία φάση που μεγάλης κλίμακας συμφωνίες μπορούν να συναφθούν – δεν υπάρχει τελικό και καθοριστικό χρονοδιάγραμμα για το πότε θα πάει το ΔΝΤ στο ΔΣ, του όμως το πρόγραμμα του ESM τρέχει εδώ και σχεδόν 2 χρόνια – υπάρχουν όρια που τα βάζει η λογική».
Το Εurogroup ξεκινά στις 15:00 με μια γιγαντιαίων διαστάσεων ατζέντα, αλλά με την Ελλάδα πρώτο θέμα.
Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, η συζήτηση για την Ελλάδα θα είναι σύντομη και «θα αφορά το που βρισκόμαστε».
«Όπως ξέρετε υπήρξε μια αποστολή πριν από τα Χριστούγεννα, χωρίς κανένα ουσιαστικό, τελικό αποτέλεσμα, ξέρετε ότι υπήρχε το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων, για μια σειρά από λόγους, αλλά τώρα το θέμα έχει πια λυθεί, στις 23 Ιανουαρίου, αμετάκλητα από τον ESM», σημείωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος επεσήμανε ότι η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ δεν θα μετέχει στη συζήτηση.
«Ελπίζω ως αποτέλεσμα των συζητήσεων, να αποφασιστεί αποστολή της τρόικας στην Αθήνα το αμέσως επόμενο διάστημα», είπε ο αξιωματούχος. «Υπάρχει ένας προληπτικός μηχανισμός που καθιστά τη συζήτηση για τα δημοσιονομικά του 2018, μάλλον επιφανειακή», κατέληξε.
Η υπόλοιπη ατζέντα της συνάντησης:
Αμέσως μετά την Ελλάδα, η συζήτηση θα πάει στην επιτήρηση χωρών μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων διάσωσης, με στοιχεία για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Το ΔΝΤ, στη συνέχεια, θα παρουσιάσει την “έκθεση του άρθρου 4” για την οικονομία της ευρωζώνης, μετά από συζητήσεις που είχε με τα κράτη μέλη, την ΕΚΤ και την Κομισιόν. Η έκθεση θα περιέχει συστάσεις για σειρά θεμάτων, από την τραπεζική ένωση, ως την πολιτική μεταρρυθμίσεων.
Το πέμπτο θέμα στην ατζέντα αφορά τις συστάσεις προς τα κράτη μέλη σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Οικονομικό Εξάμηνο – συστάσεις που θα υιοθετηθούν από το ECOFIN τον Μάρτιο.
Το Εurogroup αμέσως μετά θα μελετήσει τα προσχέδια προϋπολογισμού της Ισπανίας και της Λιθουανίας, «χωρίς να αναμένεται κάποια προβληματική συζήτηση και τη Ισπανία να είναι πλέον σε ευθεία γραμμή με τους κανόνες», σημείωσε ο αξιωματούχος που ενημέρωσε για την ατζέντα του Εurogroup.
Οι υπουργοί θα συζητήσουν σύντομα την εφαρμογή και την αναθεώρηση του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας, όπως είχε αποφασιστεί το 2013 και περιείχε την συνταγματική κατοχύρωση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
Ακόμη, οι Υπουργοί θα συζητήσουν τις 31 συστάσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου προς την Ευρωζώνη και την ΕΚΤ.
Πηγή: http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=573478&catID=2