Έντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, όχι τόσο στο περιθώριο του σημερινού Eurogroup, όσο σε πολιτικά κέντρα της πρωτεύουσας του Βελγίου αλλά και στο Βερολίνο προκειμένου να υπάρξει λύση στην ελληνική εκκρεμότητα μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου αλλά εντός του πλαισίου που έχει θέσει το ΔΝΤ και έχει αποδεχθεί πλήρως ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μπορεί να έφθασε στις Βρυξέλλες με πρόταση για παράταση του “κόφτη” για ένα χρόνο (εντός του οποίου υπάρχει εκ των πραγμάτων η πιθανότητα εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ακόμα και με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και μείωση του αφορολόγητου), βρίσκει, όμως, απέναντί του την αντι-πρόταση για “αντεστραμμένο κόφτη”. Πρόκειται για ένα σχέδιο που διέρρευσε χθες από πηγές των Βρυξελλών (“φωτογραφίζεται” ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος) και αναφέρει πως η Ελλάδα πρέπει να ψηφίσει τώρα δέσμη μέτρων με τα μέτρα αυτά αλλά με ρήτρα ακύρωσης. Να ψηφιστούν, δηλαδή, τώρα τα μέτρα αλλά να μην εφαρμοστούν εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι.
Η διαρροή φέρεται να έγινε από αξιωματούχο πολύ κοντά στην ηγεσία της Κομισιόν, το γεγονός, δε, πως δεν υπήρξε κάποια διάψευση από τον εκπρόσωπο Τύπου Μαργαρίτη Σχοινά δημιουργεί υποψίες ότι η πρόταση είναι σε γνώση του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Εάν όλα αυτά είναι ακριβή τότε η ελληνική πλευρά ενδέχεται να βρεθεί, αν όχι σήμερα μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, ενώπιον ενός τέτοιου τελεσιγράφου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος διέψευσε (στην Αίθουσα Σύνταξης της ΕΡΤ) την πιθανότητα να αποδεχθεί η Αθήνα μία τέτοια πρόταση και να ψηφίσει προκαταβολικά μέτρα που η κυβέρνηση εκτιμά πως δεν θα χρειαστούν αφού -κατά την άποψή της- όλα δείχνουν πως θα πιάσει τους στόχους.
Η κυβέρνηση “δείχνει” συγκεκριμένο αξιωματούχο των Βρυξελλών για τη διαρροή περί αντεστραμμένου κόφτη και μάλιστα αφήνει να εννοηθεί πως το συγκεκριμένο στέλεχος της Κομισιόν διατηρεί σταθερή σχέση με ανταποκριτές συγκεκριμένων ελληνικών μέσων ενημέρωσης, ενώ διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Ν.Δ και συγκεκριμένα ανώτερα στελέχη της.
Στο Eurogroup η επιστροφή της τρόϊκας
Την απόφαση να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα με στόχο να κλείσει συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, αλλά και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις σύναψης προγράμματος Ελλάδας – ΔΝΤ θα λάβει σήμερα το Eurogroup.
Ο στόχος που θα θέσει το Eurogroup θα είναι στην επόμενη συνεδρίασή του, η διπλή συμφωνία να έχει ήδη κλείσει και να εκκρεμεί μόνο η εισήγηση του ΔΝΤ προς το διοικητικό του Συμβούλιο, οι κοινοβουλευτικές εγκρίσεις για την επόμενη δόση και η εκτέλεση με πιθανές λίστες από προαπαιτούμενα.
Στην εξίσωση με τις πολλαπλές μεταβλητές, εξαιρετική σημασία έχουν η λίστα με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (για το 2018) και τα δημοσιονομικά μέτρα για τα έτη μετά το πρόγραμμα.
Το Eurogroup δεν θα πει πόσα έτη θα χρειαστεί να διατηρηθεί το 3,5% (θα επαναλάβει τη φράση μεσοπρόθεσμο διάστημα) και θα ζητήσει από τις ελληνικές αρχές νομοθέτηση, με τρόπο ανεκτό από την ελληνική νομική πραγματικότητα, μιας σειράς μέτρων ή μηχανισμού, ή συνδυασμού των δύο, μετά από συμφωνία με την τρόικα.