Επιμένουν στη λήψη πρόσθετων μέτρων και μετά το πέρας του 3ου ελληνικού προγράμματος, οι Θεσμοί και μάλιστα σε κοινή γραμμή, -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- κάτι που καταγράφηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του real.gr από τις Βρυξέλλες ΔΝΤ και ΕΕ ζητάνε πλέον από κοινού από την Ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα κάτι που μεταφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών με Ευρωπαίους αξιωματούχος (Ντάισελμπλουμ, Βίζερ) αλλά και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.
Στις ίδιες συναντήσεις συζητήθηκαν και οι νέες προτάσεις της ελληνικής πλευράς με νέα επιστολή Τσακαλώτου όμως οι αντιδράσεις δεν ήταν και τόσο θετικές. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο δεσμεύθηκε στη εφαρμογή τους ο Ε.Τσακαλώτος δεν ικανοποίησαν τεχνικά τους θεσμούς και οι εκπρόσωποι της ΕΕ ζήτησαν από τη Αθήνα να επισπεύσει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Σύμφωνα με την πηγή η συζήτηση για τη Ελλάδα δεν θα είναι μακρά στο ίδιο το eurogroup και η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί σύντομα
Μάλιστα αναφέρουν πως υπάρχει αμφιβολία για το αν θα υπάρξει απόψε απόφαση για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.
Η νέα επιστολή Τσακαλώτου
Η νέα επιστολή Τσακαλώτου, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, περιλαμβάνει τις εξής θέσεις:
-Καθορισμός στόχος για πλεόνασμα 3,5% για τρία χρόνια ή 3% για πέντε χρόνια
-Για τον “κόφτη”, μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από το πρώτο τρίμηνο του 2020 εάν δεν καταστούν εφικτοί οι στόχοι για το 2019
-Συμφωνία για επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα
Πηγές της ΕΕ έκαναν λόγο για κοινή γραμμή των εκπροσώπων των θεσμών της ΕΕ και του ΔΝΤ για την εκ των προτέρων θεσμοθέτηση μέτρων αν κριθεί εκ του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων ότι θα χρειαστούν. Αναφέρουν ότι αυτή η τοποθέτηση (με την οποία διαφωνεί η Αθήνα) και συνδέεται με τον νέο “κόφτη” που συζητείται για το 2019 και μετά, παραμένει και μετά τις επαφές που είχαν οι θεσμοί νωρίτερα με το ελληνικό επιτελείο.
Οι δηλώσεις και η «αποχή» του ΔΝΤ
Όλες οι πλευρές προσερχόμενες στο Συμβούλιο, εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να συνεχιστεί η δουλειά και είναι προς το κοινό συμφέρον όλων –όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ– να προχωρήσουμε.
Πιο σκληρός απ’ όλους ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε ο οποίος ανέφερε ότι η Αθήνα δεν έχει κάνει ακόμη ότι έχει δεσμευτεί να κάνει.
Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονιμικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα ότι στο σημερινό Eurogroup θα επιτευχθεί «περαιτέρω πρόοδος».
«Όλον αυτόν τον καιρό έχουμε επιτύχει μεγάλη πρόοδο. Ελπίζω πως περαιτέρω πρόοδος μπορεί να σημειωθεί σήμερα. Η άποψη της Επιτροπής είναι ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση γρήγορα, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» τόνισε, προσθέτοντας, ωστόσο, πως υπάρχουν ακόμα στο τραπέζι «δυο-τρία» ζητήματα, όπως οι μεταρρυθμίσεις, που απομένει να εφαρμοστούν, και η συμφωνία για το δημοσιονομικό πλαίσιο μετά το 2018. «Αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν, δεν είναι ανυπέρβλητα», υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να ξεπεράσει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016. Τέλος, σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, επεσήμανε πως είναι ένας «εταίρος, σταθερός και απαραίτητος» στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ωστόσο αυτό που φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η στάση αναμονής που τηρεί το ΔΝΤ, κάτι που φαίνεται πλέον και επισήμως από τις δηλώσεις του αναπληρωτή εκπροσώπου του Ταμείου από την Ουάσιγκτον Γουίλιαμ Μάρει.
Είπε ότι αναμένει πρώτα να συμφωνήσει η Αθήνα με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς και κατόπιν θα τοποθετηθεί, παραμένοντας στις γνωστές θέσεις για χρέος και δημοσιονομικά.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχει πρόβλημα μεταξύ ΔΝΤ και Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.
Το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου, με την πολιτική διαφωνία μεταξύ του Ταμείου και της Γερμανίας να παραμένει.