Σε μια νέα προσπάθεια συμβιβασμού αναμένεται να προχωρήσει η ελληνική πλευρά κατά τη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group(EWG) ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή συνεδρίαση παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και των Θεσμών θα συζητηθεί μια νεά ελληνική πρόταση και θα αναζητηθούν τα περιθώρια συμβιβασμού,
Ρεπορτάζ από το Euro2day.gr αναφέρει πως η Αθήνα θα προτείνει διπλό (ή σπαστό) πακέτο μέτρων, ένα άμεσης εφαρμογής με ρήτρα ακύρωσης στην περίπτωση όπου επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και ένα δεύτερο προσυμφωνημένο αλλά χωρίς να έχει νομοθετηθεί. Στο πρώτο πακέτο μέτρων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περιλαμβάνονται η μείωση του αφορολογήτου και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Στο δεύτερο, το περιεχόμενο παραμένει ακόμα άγνωστο.
Το συνολικό ύψος των δημοσιονομικών απαιτήσεων κυμαίνεται πέριξ του 2% του ΑΕΠ ή ελαφρά χαμηλότερα από 4 δισ. ευρώ για την περίοδο μετά το 2018, με πρώτη εφαρμογή το 2019, αν χρειαστεί.
Μια ακόμα πιο ισχυρή προσπάθεια, αναμένεται να καταβληθεί την Παρασκευή όταν, πληροφορίες αναφέρουν, ότι πράγματι θα υπάρξει μια οργανωμένη επαφή ή συνάντηση όλων των εμπλεκομένων πλευρών στις Βρυξέλλες, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν η πρωτοβουλία αυτή έχει αναληφθεί από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ή άλλο ισχυρό παίκτη στη σκακιέρα.
Πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι «αναζητείται η χρυσή τομή» σημειώνοντας ότι «με λίγη τύχη οι επικεφαλής του κουαρτέτου την επόμενη εβδομάδα θα βρίσκονται στην Αθήνα…».
Άλλη πηγή, αναφέρει ότι οι επικεφαλής του κουαρτέτου βρίσκονται «με τις μηχανές αναμμένες, για να επανέλθουν ακόμα και την ερχόμενη Κυριακή στην Αθήνα». Θα πρέπει όμως να μεσολαβήσει το διήμερο Πέμπτης-Παρασκευής, ουσιαστική πρόοδος.
Τα μέτρα διεξόδου που προτείνει η Αθήνα
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών» η πρόταση των Αθηνών προβλέπει :
1) Μείωση του αφορολόγητου ποσού στα 7.200 ευρώ από 8.636 ευρώ σήμερα, που σημαίνει ότι η έκπτωση φόρου υποχωρεί από τα 2.100 στα 1.600 ευρώ, ενώ οι φορολογικές εισπράξεις αυξάνουν 990 εκατ. ευρώ.
2) Πρωτογενή πλεονάσματα 3% έως το 2023 αντί 3,5% έως το 2021.
3) Διευρυμένο «κόφτη» ο οποίος θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων (όπως «κούρεμα» συντάξεων, περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ποσού στα 6.000 ευρώ, κατάργηση φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων φόρου, κ.α.).
4) Εφαρμογή αντίστροφου «κόφτη», με την υπεραπόδοση από τα έσοδα, να κατευθύνεται για μειώσεις φόρων και κοινωνικές δαπάνες.
5) Κάλυψη του «κενού» των 400 εκατ. ευρώ το 2018 από διάφορες παρεμβάσεις που έχουν σε μεγάλο βαθμό δρομολογηθεί ή προαναγγελθεί στο παρελθόν και εκτείνονται από τον ΕΟΠΥΥ και τις νέες περικοπές που θα γίνουν σε αμυντικές δαπάνες έως και τα κονδύλια των υπουργείων.
Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να προβλέψει κέρδη και ζημιές από μια συμφωνία ή από μια καθυστέρηση στη συμφωνία για δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος .
Το ερώτημα για την Κυβέρνηση είναι αν μπορεί να αντέξει να ανακοινώσει νέα υφεσιακά μέτρα περίπου 10 μήνες αφότου έχει υιοθετήσει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ με την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρξουν νέα.
Ένα δεύτερο ερωτηματικό είναι αν η Ελλάδα θα πρέπει να δεχθεί τα μέτρα τα οποία δεν είναι απαιτητά από κάποια απόκλιση του προγράμματος αλλά από την εμμονή του ΔΝΤ να επιμένει στις δικές του προβλέψεις πρόσθετες εγγυήσεις για τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018.
Από την άλλη βέβαια η υιοθέτηση των μέτρων από την Ελλάδα δεν θα έλυνε όλα τα προβλήματα. Τούτο διότι δεν θα εξασφάλιζε και μια συνολική λύση ελάφρυνσης για το ελληνικό χρέος αφού δεν υπάρχει τέτοια διάθεση από την Γερμανία την Ολλανδία και τους συμμάχους τους στο Eurogroup.
Πριν λοιπόν η Ελλάδα συμφωνήσει το κάτι παραπάνω θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι αυτό που θα δώσουν οι ομόλογοι του κ. Τσακαλώτου στο Eurogroup μπορούν να εξασφαλίσουν την ένταξη της Ελλάδας στο QE δίνοντας ουσιαστικά το διαβατήριο για το δανεισμό της Ελλάδας από τις αγορές. Ούτε και αυτό είναι προς το παρόν εξασφαλισμένο.
ΠΗΓΗ: Euro2day.gr, real.gr, enikonomia.gr