Η εξαιρετικά απλή -έως απλοϊκή- εξίσωση που διατυπώνει ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, ήτοι κούρεμα χρέους= Grexit καταλήγει, εν τέλει, στην περιγραφή του Βερολινέζικου τελεσιγράφου. Λιτότητα και επιπλέον λιτότητα.
Δυστυχώς, τα πράγματα οδηγούνται σε ένα δομικό αδιέξοδο που δεν έχει σχέση με το εάν και πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Το ΔΝΤ απαιτεί κούρεμα του χρέους για να ενταχθεί πλήρως (με χρηματοδότηση) στο ελληνικό πρόγραμμα. Δεν αναφέρεται, φυσικά, στον δικό του δανεισμό προς την Ελλάδα. Αυτός εκ του καταστατικού του δεν υπόκειται σε καμία απολύτως απομείωση. Αναφέρεται στον ευρωπαϊκό δανεισμό που, όμως, αποτελείται από διμερή δάνεια που έχει συνάψει η χώρα με κράτη-μέλη και στο τμήμα εκείνο που αφορά τον ESM και την ΕΚΤ.
Σ’ αυτή τη θεωρητική πιθανότητα απαντά ο Σόϊμπλε. Κανένα κούρεμα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί, κατά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, μόνο ως bonus στην περίπτωση που η Ελλάδα ετίθετο εκτός Ευρωζώνης. Το σχήμα αυτό το έχει διατυπώσει αρκετές φορές κατά το παρελθόν.
Η επιμονή, όμως, στον όρο συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα -αλλιώς “δεν υπάρχει πρόγραμμα”, όπως είπαν και ο ίδιος ο Σόϊμπλε και ο “αντίλαλός” του Γερούν Ντάϊσελμπλουμ ενώπιον της (προεκλογικής) Ολλανδικής Βουλής- οδηγεί εκ των πραγμάτων στο επόμενο σκέλους του δίπτυχου των απαιτήσεων του ΔΝΤ: μεταρρυθμίσεις/μέτρα και κούρεμα χρέους.
Απομένουν, έτσι οι μεταρρυθμίσεις (απολύσεις κ.ά) και τα επιπλέον μέτρα 4,5 δις, κάτι που συνιστά τον κοινό τόπο μεταξύ Ταμείου και Βερολίνου.
Μπορεί να αρθεί αυτό το αδιέξοδο; Δύσκολα. Ακόμα κι αν το ΔΝΤ παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος στο ελληνικό πρόγραμμα κι αυτό γίνει αποδεκτό από τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε και τους “δορυφόρους” του, η απαίτηση για πρόσθετα μέτρα παραμένει.
Η Αθήνα μπορεί να κερδίσει το κλείσιμο της αξιολόγησης, αποδεχόμενη ένα πακέτο πρόσθετων μέτρων για μετά το 2018, ελπίζοντας σε μια αλλαγή των συσχετισμών μετά τις Γερμανικές εκλογές με την απουσία του Σόϊμπλε από την πολιτική σκηνή της Ευρώπης και της Γερμανίας. Το εάν θα απολέσουν ερείσματα και οι απόψεις του μένει να αποδειχθεί.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σε λίγες ημέρες με την Άγκελα Μέρκελ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Θα αναλάβει δεσμεύσεις ή θα λάβει υποσχέσεις, θα το δούμε…
Σ.Κ