Δύσκολο έως απίθανο αξιολογείται από οικονομικούς αναλυτές και ειδικούς της αγοράς να επιτύχει το οικονομικό επιτελείο τον στόχο να αντλήσει 5 δις ευρώ, μέχρι το τέλος του 2011 -ήτοι, σε τρεις μήνες!-, από αποκρατικοποιήσεις, μέσω του προσφάτως ιδρυθέντος Ταμείου, το οποίο ακόμα δεν διαθέτει στελέχη και σχετικές υποδομές.
Ο υπουργός Οικονομικών προσπαθεί, βεβαίως, να δημιουργήσει ένα “μαξιλάρι” εσόδων που θα προέλθουν από την περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους στον Δημόσιο τομέα, ώστε να εξισορροπήσει τις πιθανότατες απώλειες από τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς και ο ίδιος αντιλαμβάνεται πως ελάχιστα απ΄ όσα εξήγγειλε μπορούν, πράγματι, να υλοποιηθούν.
Ακριβέστερα, εώς και 1,5 δισ. υπολογίζει η κυβέρνηση πως μπορεί να εξοικονομήσει το δημόσιο από την «σφαγή» μισθών και προνομίων του δημοσίου, ώστε να καλύψει και την υστέρηση από τις εισπράξεις εσόδων από αποκρατικοποιήσεις.
Ο στόχος των 5 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να αποκομίσει το δημόσιο από τις ιδιωτικοποιήσεις έχει μένει «στα χαρτιά». Σήμερα η διυπουργική αποκρατικοποιήσεων συνεδριάζει για να δώσει εντολή να μεταβιβαστούν στο νεοσύστατο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας τα περιουσιακά στοιχεία πλειάδας δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων…
Καθώς πέρασαν 2 χρόνια ανεκμετάλλευτα και καθώς το Ταμείο ακόμα δεν έχει καν καρέκλες και τραπέζια για λειτουργήσει, η Τρόικα και το οικονομικό επιτελείο διαπιστώνουν πως δεν προλαβαίνουν να εισπραχθούν 1,7 δισ. ως το τέλος του μηνός και άλλα 3,3 ως το Δεκέμβριο. Για αυτό το «πακέτο» που εκχωρεί το δημόσιο στο Ταμείο περιλαμβάνει και περιουσιακά στοιχεία που προορίζονταν για εκμετάλλευση το 2012 (το 21% του “Ελ. Βενιζέλος”, το 35,5% των ΕΛΠΕ κλπ).
Το πρώτο κύμα ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει επίσης:-την επέκταση της άδειας του ΟΠΑΠ,
-τις νέες άδειες του ΟΠΑΠ,
-το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών που πρέπει να επεκταθεί ο χρόνος παραχώρησης,
-τη νέα παραχώρηση των συχνοτήτων της κινητής τηλεφωνίας,
-τη ΔΕΠΑ,
-την πρώτη ομάδα ακινήτων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και μπορούν να πωληθούν και να επανενοικιαστούν (sale and lease back) με πολύ σοβαρό δημοσιονομικό όφελος. Επειδή όμως και πάλι το δημόσιο δύσκολα θα εισπράξει περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση «ρίχνει στη μάχη»:– την κατάργηση φορέων του δημοσίου για εξοικονόμηση 500-600 εκατ. ευρώ.
– εργασιακή εφεδρεία και μετατάξεις «κρατικών υπαλλήλων» για άλλα 600-800 εκατ. ευρώ και από φέτος.
– ενιαίο μισθολόγιο χωρίς «προσωπική διαφορά» για τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ ακόμα. Στο «ζύγι» μπαίνουν όμως και τα σημαντικά οφέλη που αναμένει η κυβέρνηση από το Μητρώο Ανάληψης Υποχρεώσεων από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που θα αρχίσει να λειτουργεί τις προσεχείς μέρες. Όποιος φορέας δεν δηλώνει τις δαπάνες του στο μητρώο ανάληψης υποχρεώσεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, θα παύει να επιχορηγείται από το κράτος.