“Λαγός” για την μείωση του αφορολόγητου κάτω από τα 5.000 ευρώ, όπως ζητά το ΔΝΤ αλλά και οι Ευρωπαίοι των Θεσμών, είναι, απ΄ ότι φαίνεται, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), επικεφαλής του οποίου είναι ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών επί Γιάνη Βαρουφάκη, Νίκος Θεοχαράκης.
Ο κ. Θεοχαράκης είναι αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διορίστηκε στο ΚΕΠΕ από τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη, ενώ εδώ και ένα περίπου χρόνο είναι και πρόεδρος του δ.σ του Μεγάρου Μουσικής, στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος ελέγχου του ιδρύματος από το Δημόσιο (λόγω του εκτεταμένου δανεισμού του με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου).
Ο κ. Θεοχαράκης (φωτό επάνω) που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ως επιστημονικός διευθυντής του ΚΕΠΕ, παρέδωσε μελέτη για την ανάγκη μείωσης του αφορολόγητου, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στην κυβέρνηση. Κι αυτό διότι η πρόταση του ΚΕΠΕ παρέχει την αναγκαία επιχειρηματολογία.
Συγκεκριμένα:
Τη δραστική περικοπή του αφορολόγητου ορίου και τον προσδιορισμό του κοντά στα επίπεδα της φτώχειας που ισχύουν στην Ελλάδα, ήτοι 4.512 ευρώ, προτείνει, μεταξύ άλλων, σε μελέτη του το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), προκειμένου η Ελλάδα να έχει κοινωνικό κράτος και, συγκεκριμένα, να εξοικονομηθούν οι απαιτούμενοι πόροι για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κέντρου συντάσσουν το τελικό κείμενο της μελέτης που ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενόψει της συζήτησης με τους δανειστές, για την εξασφάλιση των απαιτούμενων περίπου 700 εκατ. ευρώ για την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης το 2018.
Η μελέτη αποτελεί «βόμβα» στα χέρια του υπουργού Οικονομικών, καθώς προτείνει την κατάργηση σειράς φοροαπαλλαγών που δεν δικαιολογούνται με όρους πρόνοιας ή δεν συνδράμουν στην καταπολέμηση της φτώχειας.
Αντικείμενό της είναι, επίσης, η πλήρης καταγραφή των καταβαλλόμενων επιδομάτων από όλα τα υπουργεία, καθώς και του ποιοι είναι οι δικαιούχοι τους, προκειμένου να καταστεί ξεκάθαρο από ποια «δεξαμενή» θα μπορούσαν να «ψαλιδιστούν» παροχές, στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για τη χρηματοδότηση του ΚΕΑ
Ρήγας: Δεν είναι φετίχ το αφορολόγητο…
Το αφορολόγητο δεν είναι «φετίχ», δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, αναφερόμενος στις «υποχωρήσεις» που είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές και να κλείσει την αξιολόγηση.
Δεν είναι «φετίχ» το οτιδήποτε, δεν το λέω για να πάμε σε μείωση του αφορολόγητου, αλλά αν μια μείωση του αφορολόγητου διευκολύνει να κλείσει η αξιολόγηση, τότε να το συζητήσουμε, δήλωσε ο κύριος Ρήγας, επισημαίνοντας πως κάθε τι θα πρέπει να εξετάζεται στο σύνολο, στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Διαβάστε μία από τις σχετικές μελέτες του ΚΕΠΕ