Ένα από τα κεντρικά θέματα της καμπάνιας της εναντίον της κυβέρνησης και με σκοπό να δημιουργηθεί “ιδεολογικό υπόβαθρο” στο επιχείρημα για την προκήρυξη εκλογών σκοπεύει να κάνει το θέμα του Grexit η Νέα Δημοκρατία.
Στην Πειραιώς αναμένουν την έκβαση του σημερινού Eurogroup και τις εξελίξεις τις επόμενες ημέρες (συνάντηση Μέρκελ- Λαγκάρντ) προκειμένου να ξεκινήσουν επικοινωνιακό βομβαρδισμό κατά της κυβέρνησης χρεώνοντάς της ότι με την πολιτική αβελτηρίας που ακολουθεί ωθεί την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης.
Οι πληροφορίες, που όμως δεν επιβεβαιώνονται από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, θέλουν τον αρχηγό της Ν.Δ να έχει γίνει δέκτης αυτού του πιθανού κινδύνου από τις επαφές του στο εξωτερικό και δη στο Βερολίνο, παρά το γεγονός ότι ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε φάνηκε να ανακρούει πρύμναν δηλώνοντας πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
Προ ημερών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη από το Βερολίνο, μετά τη συνάντησή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και την παραμονή της δια ζώσης συνομιλίας του με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε μια δήλωση που πολλοί δεν της έδωσαν την δέουσα σημασία.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι ο ίδιος και το κόμμα του λένε όχι στη δραχμή, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να στείλει μήνυμα, εντός και εκτός Ελλάδας, ότι θα υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την παρουσία της στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης.
Και για αυτό το λόγο, το αποψινό Eurogroup έχει τεράστια σημασία για τη Ν.Δ., καθώς από την πορεία και τα αποτελέσματα της συνεδρίασης των υπουργών της ευρωζώνης, θα καταρτισθεί το πλαίσιο δράσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από εδώ και πέρα. Είναι ξεκάθαρο, όπως προκύπτει από τις εσωτερικές συσκέψεις, ότι οι τόνοι της αντιπολίτευσης θα είναι ιδιαίτερα υψηλοί και η κριτική πολύ έντονη.
Αν και στο συρτάρι του Κυρ. Μητσοτάκη, δεν είναι ψηλά το όπλο της πρότασης μομφής που κατά κεντρικά στελέχη της ΝΔ διακινήθηκε από κυβερνητικούς κύκλους, η ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζει μεγάλη πολιτική καμπάνια για την ενίσχυση του μηνύματος πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη και κάθε άλλη σκέψη θα ήταν καταστροφική.
Δεν είναι τυχαίο πως η προσκείμενη στη Ν.Δ Καθημερινή έκανε βασικό της θέμα έρευνα μεταξύ 14 Ελλήνων οικονομολόγων που όλοι επισημαίνουν πόσο καταστροφική θα ήταν μία τέτοια εξέλιξη, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν προ ημερών, τόσο ο ΣΕΒ (με σχετική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε), όσο και το think tank της Άννας Διαμαντοπούλου. Η τελευταία απηύθυνε και επιστολή στον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και του ζητάει να δημοσιοποιήσει σχέδιο πρότασης του 2015 που αναφερόταν στις συνέπειες ενός Grexit.