Eπενδυτικά κίνητρα και ενισχύσεις για προσέλκυση ξένων παραγωγών και αύξηση της απασχόλησης
Πραγματικότητα γίνεται ένα αίτημα ετών για ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων στην παραγωγή οπτικοακουστικών έργων. Βλέπε το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης που τίθεται από σήμερα σε διαβούλευση στη Διαύγεια.
Στόχος και κίνητρα του νομοσχεδίου
Στόχος της νέας νομοθεσίας είναι η παροχή εξειδικευμένου επενδυτικού κινήτρου για την ανάπτυξη του οπτικοακουστικού τομέα. Η παροχή αυτή συμβάλλει στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων στον κλάδο της οπτικοακουστικής παραγωγής στη χώρα μας, η οποία θα συμβάλλει με τη σειρά της στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στην αύξηση της απασχόλησης, στη δημιουργία υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και στη διαμόρφωση μιας νέας εξωστρεφούς εθνικής ταυτότητας.
Από όλα τα επενδυτικά κίνητρα που κατά καιρούς έχουν υιοθετηθεί, το πιο αποτελεσματικό –και γι’ αυτό και το πιο διαδεδομένο στην ΕΕ και τον υπόλοιπο κόσμο- για την προσέλκυση διεθνών παραγωγών, και ιδίως των αμερικάνικων, είναι αυτό της εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης, μετά την ολοκλήρωση της παραγωγής του οπτικοακουστικού έργου.
Χρηματικές ενισχύσεις
Η εφαπαξ αυτή ενίσχυση υπολογίζεται ως ποσοστό επί του συνολικού κόστους των επιλέξιμων δαπανών και σύμφωνα με συγκεκριμένα οικονομικά, εδαφικά και πολιτιστικά κριτήρια (cash rebate system ή tax credit system). Το ύψος της ενίσχυσης των επιλέψιμων δαπανών ορίζεται στο 25% αυτών και έως του ποσού των πέντε εκατομμυρίων (5.000.000) ευρώ.
Ποια Οπτικοακουστικά έργα λαμβάνουν επιχορήγηση και ποια όχι
Ως «Οπτικοακουστικό έργο» εννοείται το αυτοτελές έργο, επεισόδιο ή σειρά επεισοδίων, και συγκεκριμένα η τηλεοπτική σειρά, μίνι σειρά, τηλεταινία, κινηματογραφική ταινία μεγάλου μήκους, κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους, μυθοπλασίας, δημιουργικής τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) και κινουμένων σχεδίων (animation), με διαδραστικές ή όχι εφαρμογές, που παράγεται με σκοπό τη δυνατότητα διανομής σε πολλαπλές πλατφόρμες (ελεύθερη επίγεια τηλεοπτική μετάδοση, συνδρομητική τηλεοπτική μετάδοση, διαδικτυακή τηλεόραση, παροχή υπηρεσιών κατά παραγγελία, κινηματογραφικές αίθουσες προβολής, ιστότοποι διανομής και προβολής τηλεοπτικών και κινηματογραφικών έργων, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εφαρμογές και προγράμματα σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, tablets, παιχνιδομηχανές και κινητά τηλέφωνα).
Εξαιρούνται τα παρακάτω ήδη οπτικοακουστικών έργων:
α) βιντεοσκοπημένες ή κινηματογραφημένες καλλιτεχνικές παραστάσεις και γεγονότα (θεάτρου, όπερας, χορού, μουσικής κ.α.);
β) κάθε είδους αθλητικό γεγονός και πρόγραμμα;
γ) τηλεοπτικά, τηλεφωνικά ή διαδικτυακά παιχνίδια και διαγωνισμοί;
δ) ενημερωτικές, ειδησεογραφικές, ρεπορταζιακού και πληροφοριακού χαρακτήρα εκπομπές και προγράμματα;
ε) διάφορες εκπομπές και προγράμματα λόγου, συνεντεύξεων, talk shows;
στ) εκπομπές και προγράμματα ψυχαγωγίας τύπου lifestyle, μαγκαζίνο, ανασκόπησης γεγονότων;
ζ) προγράμματα reality και unscripted;
η) διαφημιστικά μηνύματα, εκπομπές τηλε-πωλήσεων και κοινωνικά μηνύματα;
θ) προγράμματα με πορνογραφικό περιεχόμενο;
ι) προγράμματα παρουσίασης και προβολής διαφόρων εταιρικών, ψυχαγωγικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων; (corporate videos, infotainment videos, κλπ.);
ια) αμιγώς εκπαιδευτικά προγράμματα (τηλε-εκπαίδευσης και τηλε-πληροφόρησης);
ιβ) προγράμματα τεχνικών-ψυχαγωγικών παιγνίων και στοιχήματος;
ιγ) προγράμματα που θίγουν τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και προγράμματα που εισάγουν ή προάγουν διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού.