του Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου
Αντί να του επιτρέπεται να περιφέρεται μεταξύ Λονδίνου και ΗΠΑ, αναζητώντας υψηλά αμειβόμενη θέση σε διεθνή οίκο (τύπου Morgan Stanley) ή οργανισμό, οι οικονομικοί εισαγγελείς Πεπόνης και Μουζακίτης και η Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής θα έπρεπε να έχουν ήδη “δεσμεύσει” τον τέως υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ώστε, ανά πάσα στιγμή, να έρχεται σε κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση με όσους αποκαλύπτουν διάφορα για την “εξαφάνιση” της λίστας Λαγκάρντ…
Όσα έγιναν γνωστά, χθες, για παράδειγμα, από μία τυπική ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στον κ. Πεπόνη είναι συγκλονιστικά. Ο Παπακωνσταντίνου έλαβε επίσημα (με πρωτόκολλο παράδοσης) τη λίστα από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών αλλά, στη συνέχεια, δεν άφησε κανένα σχετικό έγγραφο και ψηφιακό αρχείο στο υπουργείο. Παρέδωσε, ως γνωστόν, επιλεκτικά μερικά ονόματα στον Γ. Καπελέρη του ΣΔΟΕ και κάποια λιστα (ποιος ξέρει εάν ήταν αλλοιωμένη ή όχι) στον διάδοχό του Γ. Διώτη.
Συμπεριφορά, προφανώς, διαπλεκόμενου πολιτικού που επιδιώκει να συγκαλύψει και όχι να βγάλει στο φως τα ηχηρά ονόματα επιχειρηματιών, πολιτικών (;), εκδοτών και άλλων που περιλαμβάνει η περιβόητη λίστα.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρει σοβαρές ευθύνες. Πολιτικές είναι ηλίου φαιενότερο, πιθανώς, όμως, και ποινικές. Θα αντιδράσει ο πρωθυπουργός; Θα ενδιαφερθεί; Εχουν το σθένος και την τόλμη οι οικονομικοί εισαγγελείς να φθάσουν μέχρι την ανακοίνωση κατηγοριών σε βάρος του τέως υπουργού, ώστε κι εκείνος με τη σειρά του να αναγκαστεί να πει περισσότερα; Θα στηριχθούν ή θα αφεθούν στην τύχη τους οι κ.κ Παπόνης και ΜΟυζακίτης;
Ιδωμεν. Ένα είναι βέβαιο. Η λίσταΛαγκάρντ αποτελεί την επιτομή της διαφθοράς και της διαπλοκής ενός συστήματος εξουσίας που παραμένει ακόμα ισχυρό. Όσο για τον πρωθυπουργό, όλα τα παραπάνω εξηγούν, ίσως, γιατί αποφεύγει τώρα να κάνει πράξη όσα προεκλογικώς υποσχέθηκε. Και αναφέρομαι στην ανάγκη εξεταστικής για το πως φθάσαμε στο μνημόνιο.
Τα δύο θέματα “διαπλέκονται”…