Ανοίγει ο δρόμος για την κύρωση από τη Βουλή και την ενεργοποίηση των συμβάσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε την περασμένη Πέμπτη τις Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις έρευνες στις δύο περιοχές.
Για τη ΒΔ Πελοπόννησο έχουν ανακηρυχθεί ως «επιλεγείς αιτών» τα Ελληνικά Πετρέλαια και για την Αιτωλοακαρνανία η Energean (τα ΕΛΠΕ έχουν ανακηρυχθεί ως «επιλεγείς αιτών» και για την περιοχή Άρτα – Πρέβεζα που είχε περιληφθεί στον ίδιο διαγωνισμό και για την οποία είχε καταθέσει προσφορά και η Energean). Μετά την έγκριση του υπουργείου αναμένεται να προχωρήσει ο έλεγχος των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η υπό παραχώρηση περιοχή στη ΒΔ Πελοπόννησο είναι 3.778,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλαμβάνει τμήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Αρκαδίας και Ηλείας, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία αντίστοιχα η έκταση είναι 4360,3 τ. χλμ., κυρίως στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και κατά ένα μέρος της Ευρυτανίας.
Οι εγκριτικές αποφάσεις περιλαμβάνουν σειρά μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος στις εν λόγω περιοχές. Ενδεικτικά προβλέπεται η διατήρηση ζώνης προστασίας 350 μέτρων από την ακτογραμμή και 300 μέτρων εκατέρωθεν του βασικού υδρογραφικού δικτύου της περιοχής στη ΝΔ Πελοπόννησο (500 μέτρα στην Αιτωλοακαρνανία) εντός της οποίας δεν θα επιτρέπεται να χωροθετηθούν γεωτρήσεις έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής, ούτε εγκαταστάσεις επεξεργασίας ή αποθήκευσης, ενώ θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί η διέλευση αγωγών.
Επίσης υπάρχουν μέτρα προστασίας για τις περιοχές που επισκέπτονται άγρια ενδημικά και αποδημητικά είδη πανίδας και ορίζεται να αποφεύγονται οι ερευνητικές εργασίες σε τουριστικές παράκτιες περιοχές κατά τους θερινούς μήνες.
Ειδικές ρυθμίσεις προβλέπονται για τις σεισμικές έρευνες (βέλτιστη επιλογή ανάμεσα σε ελεγχόμενες ήπιες εκρήξεις ή μηχανικό δονητή εδάφους, αποφυγή πρόκλησης ζημιών σε μνημεία και σε κτίρια, ελαχιστοποίηση της διατάραξης των δραστηριοτήτων σε αστικές και αγροτικές περιοχές, κ.α.) καθώς και για την πρόληψη ατυχημάτων και το ενδεχόμενο διαρροών.
Σημειώνεται ότι οι δύο εταιρίες διεξάγουν ήδη έρευνες στη Δυτική Ελλάδα στο πλαίσιο των συμβάσεων που είχαν υπογραφεί το Μάιο του 2014 με τις οποίες παραχωρήθηκαν στα ΕΛΠΕ η θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου και στην Energean η χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων και το κοίτασμα στο Κατάκολο που έχει περάσει στο στάδιο της εκμετάλλευσης.
Τις αποφάσεις υπογράφουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος.
Νέα εποχή για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων
“Καθυστερήσαμε πολύ. Οι διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν”. Με αυτή τη φράση ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης έστειλε σήμα, από το βήμα του 2ου Ετήσιου Οικονομικού Forum των Δελφών, πως η χώρα πρέπει να μπει σε μια νέα εποχή για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου.
«Ιστορικό καθήκον για την ίδια την Ελλάδα θα πρέπει να αποτελεί η καταγραφή και αξιοποίηση των αποθεμάτων Υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο. Έχουμε ήδη καθυστερήσει πολύ και οι διαδικασίες θα πρέπει να επιταχυνθούν», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι τα ΕΛΠΕ διαθέτουν τη βούληση, τους πόρους, την τεχνογνωσία και το διεθνές κύρος, προκειμένου να προχωρήσουν -αυτόνομα, ή με διεθνείς συνεργασίες- στον εντοπισμό κοιτασμάτων, που θα συμβάλουν στην Ανάπτυξη της χώρας και στην ενεργειακή της θωράκιση.
Ο κ. Στεργιούλης δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή, παράλληλα με τις ανακαλύψεις σημαντικών κοιτασμάτων στη Λεκάνη της Λεβαντίνης στην Ανατολική Μεσόγειο, θα μεταβάλει τις ενεργειακές προοπτικές της Ελλάδας και σε συνδυασμό με την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου και τη λειτουργία αποθηκευτικών χώρων LNG, θα την αναδείξει σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο στρατηγικής σημασίας.
Παράλληλα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ επεσήμανε ότι η ενεργειακή ασφάλεια παραμένει κορυφαία προτεραιότητα και πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα της Ενεργειακής Στρατηγικής, καθώς συνδέεται άρρηκτα με την εθνική ασφάλεια και την οικονομική ευημερία, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την Ενεργειακή Ένωση των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Η ώρα της Ελλάδας μέσω…Κύπρου
Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα γεωπολιτική κινητικότητα περί τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου (κι ενώ Ισραήλ και Αίγυπτος έχουν ήδη βάλει σε εφαρμογή τα δικά τους σχέδια που συμπληρώνουν τον ενεργειακό χάρτη της Αν. Μεσογείου) περιγράφηκε πριν λίγο καιρό με τη συμφωνία της Κυπριακής κυβέρνησης με ξένους πετρελαϊκούς κολοσσούς.
Ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γ. Λακκοτρύπης ανακοίνωσε , τον περασμένο Δεκέμβριο, την παραχώρηση, για επτά χρόνια, του τεμαχίου 6 στην ιταλογαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ-Total, του τεμαχίου 8 στην ιταλική ENΙ και του 10 στην κοινοπραξία της αμερικανικής ExxonMobil με την Qatar Petroleum. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil είναι ο κ. Ρεξ Τίλερσον, ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον οποίο ήδη επικοινώνησε τηλεφωνικά ο πρόεδρος κ. Νίκος Αναστασιάδης, ενώ συνάντηση μαζί του θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς.
Πηγές αναφέρουν, μάλιστα, ότι ο κ. Τίλερσον είχε ενεργό συμμετοχή στη διεκδίκηση του τεμαχίου 10 από τον Exxon, έχοντας επαφές με σειρά Κυπρίων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Το φυσικό αέριο της Κύπρου βρέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων και κατά την πρόσφατη επίσκεψη στο νησί του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ.
Επειτα από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο και επικύρωσε την παραχώρηση, ο κ. Λακκοτρύπης περιέγραψε το πολύ έντονο παρασκήνιο που είχε το τεμάχιο 10, το οποίο είχε προσελκύσει τον ανταγωνισμό σημαντικών εταιρειών και κοινοπραξιών (πέρα από την ExxonMobil – Qatar Petroleum, η οποία κέρδισε την εκμετάλλευσή του, πολύ υψηλές προσφορές είχαν καταθέσει η κοινοπραξία ΕΝΙ-Τotal και η Νορβηγική Statoil). «Το γεγονός ότι είχαμε πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις τόσο από τεχνικής όσο και από οικονομικής άποψης για το συγκεκριμένο τεμάχιο μάς αφήνει αισιόδοξους για τις προοπτικές του. Βεβαίως με βάση και τις τεχνικές προτάσεις που έχουμε λάβει, θα πρέπει να γίνουν γεωτρήσεις για να αποδειχθεί και το ενεργειακό δυναμικό του κάθε τεμαχίου, αλλά το γεγονός ότι έχουμε λάβει αυτού του είδους τις προτάσεις για επενδύσεις σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για τον τομέα των υδρογονανθράκων μάς αφήνει συγκρατημένα αισιόδοξους», είπε ο κ. Λακκοτρύπης. Και πρόσθεσε ότι υπάρχει σοβαρότατη συζήτηση και για τη σύναψη συμβολαίων πώλησης στο τεμάχιο 12.
Ήδη τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησαν οι έρευνες από την Total, κάτι που προκάλεσε αμηχανία στην Τουρκική πλευρά που εξακολουθεί να θεωρεί “μονομερείς ενέργειες” της Λευκωσίας την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου. Στην ευρύτερη περιοχή των ερευνών και εξορύξεων υπάρχει μεγάλη ναυτική δύναμη αμερικανικών και γαλλικών πλοίων, λόγω της ετοιμότητας και των επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα τη Συρία, κάτι που διπλωματικοί αναλυτές θεωρούν πως σχετίζεται άμεσα με τη βούληση του αμερικανικού παράγοντα αλλά και του Παρισιού να μην τεθούν σε οιοδήποτε κίνδυνο οι κολοσσιαίες επενδύσεις των πετρελαϊκών εταιρειών στην περιοχή.
Το γεγονός μάλιστα πως η αμερικανική Exxon Mobil είναι μία απ΄ αυτές και το ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ήταν μέχρι πρότινος επικεφαλής της εταιρείας επιβεβαιώνει το μεγάλο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον.
Οι πληροφορίες θέλουν, πάντως, την Exxon Mobil να προχωρά και σε άλλη μία κίνηση μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας που θα αναβαθμίσει έτι περαιτέρω την αξία και της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της Αν. Μεσογείου, κάτι που ίσως ανακοινωθεί σύντομα.