Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί, τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες.
Αίγυπτος και Δυτικά Βαλκάνια είναι τα δύο θέματα μείζονος ελληνικού ενδιαφέροντος στην ατζέντα.
Το εν λόγω Συμβούλιο αναμένεται να αποτελέσει σταθμό στην ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ – Αιγύπτου: ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών, κ. Sameh Shoukry, θα συμμετάσχει στο γεύμα εργασίας των ΥΠΕΞ της ΕΕ, κατά το οποίο θα εξετασθούν οι κοινοί στρατηγικοί στόχοι, η εμβάθυνση των σχέσεων, καθώς και η ενίσχυση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί αναμφίβολα δικαίωση για την ελληνική εξωτερική πολιτική, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Και τόνιζαν πως τα τελευταία δύο χρόνια Συμβούλιο Υπουργών ΕΕ ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έχει έχει επιμείνει για την ανάγκη στήριξης της Αιγύπτου και ενίσχυσης των ευρωαιγυπτιακών σχέσεων. Η Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά τι γίνεται στη γειτονιά της και η ελληνική στρατηγική στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου έχει ως θεμελιώδες στοιχείο κάτι που αποτελεί κοινό τόπο για όσους μπορούν να αντιληφθούν την περιφερειακή αρχιτεκτονική ασφαλείας: την ανάγκη σταθερότητας της Αιγύπτου, πάση θυσία.
Οι ίδιες διπλωματικές πηγές έλεγαν πως δεν είναι καθόλου τυχαίες, δύο χρόνια τώρα, οι αλλεπάλληλες αναφορές του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στη διατήρηση της εσωτερικής πολιτικής σταθερότητας της Αιγύπτου ως κόρη οφθαλμού. Κι αυτό διότι τα πράγματα είναι απλά: Αν η Αίγυπτος των 90 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων κυλήσει στο χάος, οι σημερινές προκλήσεις – τρομοκρατία, εξτρεμισμός, προσφυγικά ρεύματα – δεν θα είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που θα ακολουθήσει.
“Κάθε νοήμων άνθρωπος καταλαβαίνει πως όσο περισσότερο σταθεροποιείται η χώρα, τόσο περισσότερο θα διασφαλίζονται εκεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η αποσταθεροποίηση θα οδηγήσει σε αφανισμό κάθε έννοιας δικαιώματος και αξιοπρέπειας. Για αυτό και η Ελλάδα αντιτάχθηκε επανειλημμένα και σθεναρά σε τελείως αντιπαραγωγικές πιέσεις διαφόρων κ/μ της ΕΕ που επιθυμούσαν την εξοντωτική καταδίκη του Καΐρου για συναφή ζητήματα, αδιαφορώντας για την εσωτερική σταθερότητα στη χώρα, αλλά και για την περιφερειακή ασφάλεια”, έλεγε χαρακτηριστικά στο anatropinews.gr κορυφαίος διπλωμάτης, γνώστης των θεμάτων.
Τις εργασίες του Συμβουλίου θα απασχολήσουν, επίσης, οι πολιτικές εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα ΚΕΠΠΑ, κα Φεντερίκα Μογκερίνι, θα ενημερώσει τα κράτη-μέλη για την πρόσφατη επίσκεψή της στην περιοχή. Η Αθήνα γνωρίζει από πρώτο χέρι τα όσα συμβαίνουν στα Δυτικά Βαλκάνια. Ένας συνδυασμός παραγόντων, όπως οι διεθνοτικές διαφορές, ο εκλογικός κύκλος και η εσωτερική πολιτική αστάθεια σε αρκετά κράτη, αλλά και χρόνιες διασυνοριακές μάστιγες όπως το ναρκοεμπόριο και το trafficking, τείνουν να δημιουργήσουν κύματα αποσταθεροποίησης που προκαλούν ανησυχία.
Ωστόσο, για άλλη μία φορά τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα λειτουργεί ως κυματοθραύστης της αποσταθεροποίησης, διοχετεύοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ένα μήνυμα σταθερότητας και αποφασιστικότητας να κάνει τα πάντα ώστε να μη δημιουργηθεί μαύρη τρύπα ασφάλειας στα βόρεια σύνορά της και να μη διαταραχθεί καθ’οιονδήποτε τρόπο η ειρήνη στην περιοχή.
Στο Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων θα παρουσιαστούν επίσης τα αποτελέσματα της Συνόδου Υψηλών Αξιωματούχων που διεξήχθη τον περασμένο Φεβρουάριο ως προς την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας για την κατάλληλη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο. Επίσης, έμφαση θα δοθεί στις συμφωνίες με τρίτα κράτη προερχόμενα τόσο από την Ασία, όσο και από την Αφρική. Η εν λόγω συζήτηση εντάσσεται στις προπαρασκευαστικές εργασίες του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πρόκειται να διεξαχθεί στις 9 Μαρτίου.
Τέλος, στην Κοινή Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ θα συζητηθεί και θα αξιολογηθεί η εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής, καθώς και οι προσπάθειες ενίσχυσης της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ.