Η επίσκεψη του Υπ. Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη Γεωργία συμπίπτει με τη συμπλήρωση 25 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και λίγες μόλις μέρες μετά την κατάργηση της βίζας βραχείας διαμονής στον χώρο Σένγκεν για τους υπηκόους της Γεωργίας, (3 μήνες για κάθε εξάμηνο) θέμα στο οποίο η Ελλάδα συνέβαλε καταλυτικά καθώς ήταν ένθερμος υποστηριχτής.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αρχικά θα έχει συναντήσεις με τον Γεωργιανό ομόλογό του, Mikheil Janelidze και τον πρωθυπουργό, Giorgi Kvirikashvili.
Στη συνέχεια, θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γεωργιανής Βουλής, Irakli Kobakhidze.
Το απόγευμα, ο υπουργός Εξωτερικών θα παραχωρήσει διάλεξη στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας, ενώ, αργότερα, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γεωργίας, Georgi Margvelashvili. Τέλος, η πρώτη ημέρα της επίσκεψής του θα ολοκληρωθεί με την συνάντησή του με τον Καθολικό Πατριάρχη της Γεωργίας, Ηλία Β’.
Η μακρόχρονη ελληνική παρουσία στη Γεωργία από την αρχαιότητα, σφυρηλάτησε τους ιστορικούς δεσμούς των δυο χωρών, ενώ οι διμερείς πολιτικές σχέσεις τους εδράζονται αφενός στο ενδιαφέρον της Ελλάδας να διατηρήσει ισχυρούς δεσμούς με τη στρατηγική περιοχή του Νοτίου Καυκάσου και αφετέρου, στο ενδιαφέρον της Γεωργίας για ανάπτυξη των σχέσεών της με τα κράτη-μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς και στο αμοιβαίο ενδιαφέρον για σύσφιγξη των στενών διμερών πολιτισμικών σχέσεων.
Ελλάδα και Γεωργία διατηρούν πολύ καλές διμερείς σχέσεις, σε διάφορους τομείς, όπως στον αμυντικό και συνεργάζονται ικανοποιητικά σε πολυμερές πλαίσιο. Η χώρα μας υποστηρίζει σταθερά την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας, ενώ παράλληλα αναγνωρίζει το σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο που έχει επιτευχθεί, ιδιαίτερα στους τομείς του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της εδραίωσης κράτους δικαίου και της καταπολέμησης της διαφθοράς.
Στενή συνεργασία Ελλάδας- Γεωργίας υπάρχει στο ενεργειακό πεδίο για την ολοκλήρωση του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, σημαντικό τμήμα του οποίου αποτελεί ο αγωγός ΤΑΡ, που θα συμβάλει καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου. Ενώ σε οικονομικό επίπεδο, υπάρχει σημαντική προοπτική αύξησης του όγκου διμερούς εμπορίου.
Τις σχέσεις των δύο χωρών πλαισιώνει και μία πολυπληθής ελληνική ομογένεια που ξεπερνά τα 12.00 άτομα, ενώ παράλληλα, η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε σημαντικό αριθμό σχολείων σε ολόκληρη τη χώρα.
H επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών είναι το επιστέγασμα, σε πολιτικό και πολιτειακό επίπεδο, ενός διμερή κύκλου επαφών, ο οποίος ξεκίνησε με την επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, τον περασμένο Ιανουάριο, και την επίσκεψη του Πολιτικού Διευθυντή του ΥΠΕΞ πρέσβη Πέτρου Μαυροειδή, στα τέλη Φεβρουαρίου.
Αύριο, ο κ. Κοτζιάς, πριν αναχωρήσει για την Αρμενία όπου θα έχει μία επίσης διήμερη επίσημη επίσκεψη, θα επισκεφθεί το μοναστήρι Jvari, καθώς και το Εθνικό Μουσείο της Γεωργίας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ