«Οι άνθρωποι αυτοί για να σώσουν τις δικές τους τράπεζες, κυρίως μιλάω τώρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δώσαν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να πάρει ένα δάνειο το οποίο ήταν πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά, γνωρίζοντας ότι αυτό δεν βγαίνει. Στην πραγματικότητα αν έσκαγε αυτό το πράγμα θα λέγανε στον φορολογούμενο, τον Ευρωπαίο, “τι να κάνουμε, βοηθήσαμε τους Ελληνες, αλλά αυτοί δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων”. Ξέροντας ότι όλο αυτό το πράγμα δεν βγαίνει. Από την άλλη δεν θέλουν να αφήσουν μία “καλή” κρίση να πάει χαμένη και θέλουν να δείξουν στις εργατικές τάξεις των χωρών τους και σε ορισμένες χώρες ότι “θα πάτε και θα εφαρμόσετε αυτό που σας λέω”».
Τη δήλωση αυτή – ενδεικτική της πίεσης που ασκείται στην Αθήνα από την εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου και άκρως παράλογες απαιτήσεις- έκανε ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, γνωστός οικονομολόγος και επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας το 2015, Νίκος Θεοχαράκης, μιλώντας στον Real fm.
Στο ερώτημα ότι ουσιαστικά από τα λεγόμενά του εξάγεται το συμπέρασμα ότι είμαστε πειραματόζωα ο κ. Θεοχαράκης απάντησε: «Βεβαίως. Οχι μόνο πειραματόζωα, είμαστε και τα κοράκια που ουσιαστικά καρφώνουν στον στύλο για να μην έρχονται τα άλλα κοράκια και τρώνε τα σπαρτά».
Σύμφωνα με τον κ. Θεοχαράκη, το πακέτο μέτρων που προτείνουν οι δανειστές θα επιτείνει τη λιτότητα και θα μεγιστοποιήσει το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας: «Αυτοί επιμένουν και από ένα σημείο και πέρα, είναι προφανές πλέον, ότι το τελευταίο πράγμα που νοιάζει τους δανειστές είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ολα αυτά είναι μπαρούφες, γιατί έχουν εντελώς διαφορετική ατζέντα από αυτή, απλά προσποιούνται ότι στο όνομα μιας δήθεν ευρωπαϊκής αλληλεγγύης νοιάζονται για τη φτωχή, αλλά τίμια Ελλάδα και θέλουν να της μάθουν τι θα πει ελευθερία και μεταρρύθμιση, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι αυτό καθόλου που τους νοιάζει».
“Ο Σόϊμπλε δεν έχει βγάλει από το μυαλό του το Grexit”
Στο ερώτημα αν δε κλείσει η συμφωνία, ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία, ο πρώην επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας ανέφερε: «Ο Σόιμπλε δεν έχει βγάλει ποτέ από το μυαλό του τη δυνατότητα να σε σπρώχνει στο Grexit. Βέβαια αυτό είναι αντίθετο με μεγάλα κομμάτια της γερμανικής άρχουσας τάξης, συμπεριλαμβανομένης και της καγκελαρίου. Οτι θα το παίξουν αυτό το παιχνίδι θα το παίξουν κάποιοι. Δεν πιστεύω ότι είναι ένα σενάριο το οποίο είναι πολύ πιθανό, αλλά δεν είναι και απίθανο. Εχει μία μικρή πιθανότητα. Αυτό πάντα ήταν στο μυαλό του Σόιμπλε, ο οποίος το προωθεί. Αρα λοιπόν σε κανένα στάδιο, από τον καιρό της κρίσης, όταν ο Σόιμπλε ήξερε ότι είχε στο χέρι την ελληνική οικονομία, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο έγινε διότι απηύδησαν οι ευρωπαίοι με τους Ελληνες. Πάντα ήταν στο βάθος του μυαλού του και πάντα προσπαθεί να το εφαρμόσει».
Ποιος είναι ο Νίκος Θεοχαράκης
Είναι αδελφός του οραματιστή business man Τάκη Θεoχαράκη της Nissan και ανιψιός του εμβληματικού επιχειρηματία Βασίλη Θεοχαράκη.
Παρότι είναι μέλος της γνωστής οικογένειας, σχεδόν ποτέ δεν ασχολήθηκε ενεργά με τις επιχειρήσεις.
Κατά καιρούς, βέβαια, χρημάτισε μέλος διοικητικών συμβουλίων διαφόρων τραπεζών, μεταξύ αυτών και της Εγνατίας Τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι βασικός μέτοχος της Εγνατίας (πριν συγχωνευτεί με τη Marfin Bank) ήταν η οικογένειά του.
Επί της ουσίας, προτίμησε να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα.
Ο Νίκος Θεοχαράκης είναι αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής οικονομίας και ιστορίας της οικονομικής σκέψης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Faculty of Economics and Politics στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.
Διδάσκει στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1990. Βασικοί ερευνητικοί τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται είναι η Πολιτική Οικονομία, η Ιστορία της Οικονομικής Σκέψης και η Πολιτική Οικονομία της Εργασίας.