Το χαρτί της πολιτικής συμφωνίας τραβάει για ακόμα μία φορά ο πρωθυπουργός καθώς διαμορφώνεται σοβαρός κίνδυνος να αποχωρήσουν οι Θεσμοί από την Αθήνα δίχως συμφωνία και έτσι να χαθεί και ο στόχος επίτευξης συμβιβαστικής λύσης μέχρι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου ή στην χειρότερη περίπτωση έως εκείνο της 7ης Απριλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του anatropinews.gr ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη δρομολογήσει τηλεφωνική επικοινωνία ή ακόμα και συνάντηση με την Άγγελα Μέρκελ τις αμέσως επόμενες μέρες προκειμένου να ξεμπολοκάρει τη διαπραγμάτευση που κινδυνεύει με ναυάγιο εξαιτίας των ακραίων απαιτήσεων που διατυπώνει η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, δίχως μάλιστα να βρίσκει ιδιαίτερη αντίσταση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς παρότι άλλα είχαν συμφωνηθεί στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Είναι χαρακτηριστικό πως η εκπρόσωπος του Ταμείου έβαλε στο τραπέζι δέκα πέντε σκληρά προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων και τη μείωση της κατώτατης σύνταξης από τα 384 ευρώ. Κι αυτό παρότι διαφαίνεται αποδοχή εκ μέρους της της υπεραπόδοσης των εσόδων που είναι εκ των βασικών επχιειρημάτων της ελληνικής πλευράς.
Στο Μέγαρο Μαξίμου φοβούνται πως η ακραία στάση του ΔΝΤ γίνεται στο πλαίσιο κάποιας παρασκηνιακής συνεννόησης του Πολ Τόμσεν με τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε,ίσως και κατά παράκαμψη όσων συμφώνησαν στην τελευταία συνάντησή τους η Γερμανίδα καγκελάριος με την Κριστίν Λαγκάρντ.
Κορυφαίος υπουργός άφηνε να εννοηθεί πως ίσως “υπάρχει παρασκηνιακή συνεννόηση Τόμσεν-Σόϊμπλε για νέα κωλυσιεργία, αφενός για να πιεσθεί η ελληνική πλευρά σε σκληρά μέτρα και αφετέρου για να μην τεθεί επί τάπητος το θέμα του χρέους, υπό την απειλή και της μη ένταξης της Ελλάδας στο QE”. Δεν είναι τυχαίο πως ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ Νίκος Θεοχαράκης έκανε λόγο σήμερα για σχέδιο Σόϊμπλε για Grexit, ενώ επιτέθηκε στο ΔΝΤ λέγοντας ότι μεταβάλλει τη χώρα σε πειραματόζωο.
Τι θα συζητήσει ο πρωθυπουργός από την καγκελάριο; Να ασκήσει την επιρροή της ώστε να καμφθεί η αδιαλλαξία του ΔΝΤ και να καταστεί η συμφωνία πολιτικά διαχειρίσιμη από ελληνικής πλευράς. Τι σημαίνει πολιτικά διαχερίσιμη; Να συμπεριληφθούν στο τελικό πακέτο των αντισταθμιστικών μέτρων ελαφρύνσεις που να αφορούν την κοινωνική πλειονότητα και όχι μόνο τις επιχειρήσεις. Από τον πρωθυπουργό βασικό τέτοιο μέτρο θεωρείται η δραστική μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης, για να γίνει δεκτό το αίτημά της, είναι:
Πρώτον, η μεγάλη παραχώρηση που έγινε με την αποδοχή της προνομοθέτησης των νέων μέτρων.
Δεύτερον, η οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ελληνική κοινωνία σήμερα, μετά από 7 χρόνια δρακόντειας λιτότητας και απώλειας του 25% του ΑΕΠ της χώρας.
Η επαφή με την Άνγκελα Μέρκελ θα επιχειρηθεί να γίνει είτε τηλεφωνικά, είτε στο περιθώριο της μεθαυριανής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες –πράγμα που είναι και το πιθανότερο. Πώς θα αντιδράσει η κ. Μέρκελ; Επισήμως, θα παραπέμψει στους θεσμούς –ας μην έχουμε αμφιβολία. Ανεπισήμως, όμως, μπορεί να κάνει πολλά πράγματα αν, βέβαια, το θελήσει… Άλλωστε, πρόσφατη είναι η διαρροή ότι έδωσε οδηγία στον Β. Σόιμπλε να διασφαλίσει ότι στο τέλος της διαπραγμάτευσης η Ελλάδα θα μπει στο QE (ποσοτική χαλάρωση).
Μικρή πρόοδος με τους Θεσμούς
Η μικρή πρόοδος που σημειώθηκε κατά τις χθεσινές συναντήσεις, οδήγησε τις δύο πλευρές να κλείσουν ακόμα ένα κρίσιμο ραντεβού για σήμερα το μεσημέρι. Έως τότε θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση, με την τελική συμφωνία ωστόσο να απέχει πολύ, αν και κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι είναι εφικτή η συμφωνία έως τις 20 Μαρτίου.
Εκτός απροόπτου οι τέσσερις επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών θα αποχωρίσουν σήμερα από την Αθήνα, προκειμένου να συμμετέχουν στη συνεδρίαση του EuroWorking Group της Πέμπτης, ενώ είναι πιθανό να επιστρέψουν ξανά τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο η διαπραγμάτευση γίνεται ακόμα επί τεχνικών στοιχείων, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η δημοσιονομική βάση πριν ξεκινήσει η κουβέντα για τα μέτρα τα οποία θα ψηφιστούν για μετά το 2019.