Με την απόδοση στο Δημόσιο και στους δήμους ποσού που αγγίζει τα 88.000.000 ευρώ έκλεισε η αυλαία της δίκης των κατηγορουμένων στην υπόθεση των εταιρειών Energa και Hellas Power, οι εκπρόσωποι των οποίων κρίθηκαν ένοχοι για κακουργηματικές κατηγορίες.
Τρεις από τους έντεκα κατηγορούμενους οδηγήθηκαν στη φυλακή, ενώ οι υπόλοιποι, αν και καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις, αφέθηκαν ελεύθεροι με αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους μέχρι το Εφετείο
Τρεις από τους έντεκα κατηγορούμενους οδηγήθηκαν στη φυλακή, ενώ οι υπόλοιποι, αν και καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις, αφέθηκαν ελεύθεροι με αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους μέχρι το Εφετ
Χθες, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ότι πρέπει να αποδοθεί άμεσα στο Δημόσιο -σύμφωνα με τον ν. 4312/2014- το ποσό των 52.206.263 ευρώ, το οποίο αποτελεί τον ΕΕΤΗΔΕ, το γνωστό και ως «χαράτσι» στα ακίνητα, το οποίο την εποχή που αποκαλύφθηκε η υπόθεση εισπραττόταν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Αμεση απόδοση
Ακόμη, με την απόφασή του το δικαστήριο διατάσσει την άμεση απόδοση στους δήμους όλων των εισπρακτέων απαιτήσεών τους από τέλη που παρακρατήθηκαν, ύψους 29.813.000 ευρώ. Τέλος, 5.992.040 ευρώ θα μπουν άμεσα στα ταμεία του Δημοσίου και για το αδίκημα της λαθρεμπορίας.
Οπως ειπώθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου, αυτή τη στιγμή βρίσκονται δεσμευμένα στις τράπεζες ποσά ύψους 120.000.000 ευρώ, τα οποία μετά την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου πρέπει να κατατεθούν άμεσα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προκειμένου Δημόσιο και δήμοι να εισπράξουν τα οφειλόμενα. Σύμφωνα με τους παριστάμενους δικηγόρους, με την καθαρογραφή της απόφασης, τα ποσά που κρίθηκε ότι πρέπει να επιστραφούν, θα δοθούν αμέσως στους δικαιούχους.
Τέλος, αφού εξοφληθούν Δημόσιο και δήμοι το ποσό που θα απομείνει θα παρακρατηθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών για να διατεθεί, όταν υπάρξουν οι σχετικοί τίτλοι εκτελεστότητας, σε ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ) και ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ).
«Ζεστό» χρήμα
Πλήρως ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν αρκετοί δικηγόροι των δήμων, οι οποίοι θα δουν σύντομα «ζεστό» χρήμα στα ταμεία τους, ωστόσο οι δικηγόροι των κατηγορουμένων αναρωτιούνταν γιατί έπρεπε να περάσουν 5 χρόνια για να αποδοθούν τα χρήματα από τη στιγμή που εγγράφως οι κατηγορούμενοι είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να επιστρέψουν τα ποσά που είχαν υπεξαιρεθεί.
Το ίδιο άλλωστε, τονίζουν, είχε γίνει και με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, αλλά το δικαστήριο δεν είχε κάνει δεκτό το αίτημά τους.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι λίγες ημέρες μετά την απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών και των ελαφρυντικών που αναγνωρίστηκαν στους κατηγορουμένους, ο εισαγγελέας Εφετών Γ. Πεπόνης άσκησε έφεση, κρίνοντας ότι οι συνάδελφοί του δεν «εστάθμισαν ορθώς τον βαθμό της εγκληματικής διάθεσης των κατηγορουμένων», ζητώντας με δύο λόγια την επιβολή αυστηρότερων ποινών από αυτές που επιβλήθηκαν. Ειδικότερα, η έφεση ασκήθηκε μετά τις ποινές σε βάρος 11 από τους 19 κατηγορουμένους. Τρεις από τους έντεκα οδηγήθηκαν στη φυλακή, ενώ οι υπόλοιποι αν και καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις, αφέθηκαν ελεύθεροι με αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους μέχρι το Εφετείο.
Πηγή: ethnos.gr