Για πολύ σημαντική πρόοδο που καταγράφηκε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για την αξιολόγηση έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής, σημειώνοντας ότι απολύτως εφικτό να υπάρξει τεχνική συμφωνία μέχρι τις 20 Μαρτίου. Τόνισε επίσης πως για το θέμα των εργασιακών θα υπάρξει πολιτική διαπραγμάτευση.
«Το θέμα αυτό δεν μπορεί να λυθεί στα τεχνικά κλιμάκια. Είναι αυτονόητο ότι το ΔΝΤ έχει μια τεχνογνωσία που αφορά χώρες εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, αφορά αναπτυσσόμενες. Η Ελλάδα είναι χώρα της ΕΕ και εφαρμόζεται το κοινοτικό κεκτημένο» είπε χαρακτηριστικά για τα εργασιακά ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
Και υποχρέωση την υπεράσπισής του έχουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός είπε πως είμαστε απολύτως αισιόδοξοι ότι βρισκόμαστε εντός στόχων. Δηλαδή να έχουμε SLA στο Eurogroup στις 20 Μαρτίου και μέσα στον Απρίλιο τη συνολική συμφωνία και για τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους.
Είπε μάλιστα ο κ. Τσίπρας πως η κ. Μέρκελ ήταν… ανησυχητικά αισιόδοξη ότι θα κλείσει εντός χρονοδιαγράμματος η διαπραγμάτευση.
Τι συζήτησε με την Κριστίν Λαγκάρντ
“Με την κ. Λαγκάρντ έχουμε συχνή επικοινωνία. Είναι δύσκολη, αλλά ειλικρινής και έντιμη επικοινωνία. Είναι αλήθεια ότι της ζήτησα να ξεκαθαρίσει τη στάση του το ΔΝΤ και να μην σπαταλάει το χρόνο, να κρατήσει μια σταθερή θέση και να δεσμευτεί ότι με βάση τα πρότυπα τα τεχνοκρατικά που απαιτούνται για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητες συγκεκριμένες κινήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους και αναφέρομαι σε αυτό που όλοι ονομάζουμε μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.
Γενικότερα για τη στάση του ΔΝΤ και αν τορπιλίζει τη β΄ αξιολόγηση ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι “το ΔΝΤ κάνει τη δουλειά του. Ζητάει αυτό που ξέρει να ζητάει. Η Ελλάδα, όμως, είναι χώρα του ευρωπαϊκού πλαισίου. Οι αποφάσεις δεν παίρνονται από έναν θεσμό, αλλά από το σύνολο των θεσμών. Και βεβαίως υπό την επίβλεψη και άλλων”.
Ο πρωθυπουργός σχολίασε και την συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ στην εφημερίδα Le Parisien, σημειώνοντας πως «ζήτησα από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη στάση του και να δεσμευτεί ότι με βάση τα τεχνοκρατικά προαπαιτούμενα ότι είναι απαραίτητές διαδικασίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σε αυτή τη βάση ζήτησα τη δέσμευση του ΔΝΤ ότι δεν θα είναι η συμμετοχή του α λα καρτ, ότι θα φτάσουμε πολύ ζήτημα σε μια συνολική λύση για το ελληνικό ζήτημα».
Αναφερόμενος στη γενικότερη συζήτηση που έγινε στη Σύνοδο Κορυφής, επεσήμανε πως «δεν έχουμε ανάγκη από περισσότερη λιτότητα αλλά αύξηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων μας. Και αυτό προϋποθέτει η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και ο καθορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Και εμείς πρέπει να καθορίσουμε το αναπτυξιακό σχέδιο για να αλλάξουμε σελίδα. Η αναπτυξιακή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή που έχουμε για τη βιωσιμότητα του προγράμματος, για τη βιωσιμότητα του χρέους και για την έξοδο από την κρίση»
“Το ΔΝΤ κάνει τη δουλειά του, αυτό που ξέρει να κάνει”
Γενικότερα για τη στάση του ΔΝΤ και αν τορπιλίζει τη β΄ αξιολόγηση ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι “το ΔΝΤ κάνει τη δουλειά του. Ζητάει αυτό που ξέρει να ζητάει. Η Ελλάδα, όμως, είναι χώρα του ευρωπαϊκού πλαισίου. Οι αποφάσεις δεν παίρνονται από έναν θεσμό, αλλά από το σύνολο των θεσμών. Και βεβαίως υπό την επίβλεψη και άλλων”.
Σε ότι αφορά στα εργασιακά παρατήρησε ότι το θέμα αυτό δεν μπορεί να λυθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, γιατί το ΔΝΤ έχει εμπειρία μόνο από χώρες εκτός Ευρωζώνης.
Για Τσακαλώτο
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «επικοινωνιακές στρακαστρούκες της ΝΔ για να δημιουργήσει ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν».
«Να σεβαστεί η Τουρκία το διεθνές δίκαιο»
Ο πρωθυπουργός κατά τα άλλα εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στα Δυτικά Βαλκάνια, αποδίδοντας τα βασικά προβλήματα στην άνοδο του εθνικισμού, τις διεθνοτικές κρίσεις, την ενίσχυση του οργανωμένου εγκλήματος και την παρέμβαση τρίτων χωρών. «Πρέπει να στείλουμε μήνυμα ότι η ΕΕ δίνει βάρος στην ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρώπη» είπε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην όξυνση προκλητικότητας της Άγκυρας τους τελευταίους μήνες.
«Ενημέρωσα για την κλιμάκωση της ρητορικής και της στρατιωτικής δραστηριότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Υπογράμμισα ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας ειρήνης στην περιοχή, διατηρεί ανοιχτούς διαύλους με όλες τις χώρες, αλλά θα παραμείνει σταθερή στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Το μήνυμα προς την Τουρκία πρέπει να είναι ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο» είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το προσφυγικό ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ζήτησε την επιτάχυνση «των διαδικασιών στελέχωσης των κέντρων EASO στα νησιά και ζήτησα επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων». «Ζήτησα επίσης μεταρρύθμιση του συστήματος Ασύλου ώστε να μην δέχονται δυσανάλογο βάρος οι χώρες πρώτης υποδοχής» είπε.
Συνολική συμφωνία μέχρι τον Απρίλιο- “Ανησυχητικά αισιόδοξη” η Μέρκελ, κατά τον πρωθυπουργό
Αισιόδοξος ότι μέχρι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και τον Απρίλιο μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αισιόδοξοι είναι η Άγγελα Μέρκελ και οι περισσότεροι στις Βρυξέλλες, οι οποίοι προεξοφλούν ότι θα κλείσει σύντομα θετικά το ελληνικό ζήτημα, τόνισε ο πρωθυπουργός και αυτό, όπως είπε προκύπτει από τις συζητήσεις που είχε στη διάρκεια της Συνόδου με την Καγκελάριο της Γερμανίας, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.
“Είχαμε τη δυνατότητα, στο περιθώριο της Συνόδου, να κουβεντιάσουμε και για το ελληνικό θέμα. Ήταν, ιδίως η καγκελάριος Μέρκελ, εξαιρετικά αισιόδοξη. Ανησυχητικά, ίσως, αισιόδοξη. Εγώ κρατάω και μια πισινή σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, διότι έχουμε μια εμπειρία. Νομίζω, όμως, ότι στις Βρυξέλλες οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι θα κλείσει θετικά το ελληνικό ζήτημα εντός των επόμενων ημερών”, είπε ενδεικτικά ο πρωθυπουργός.