Ο Επίτροπος Διεύρυνσης δήλωσε ότι η Τουρκία δεν κινείται προς την κατεύθυνση της Ευρώπης αλλά σε αντίθετη τροχιά – Ο Γιοχάνες Χαν επισήμανε ότι το πισωγύρισμα της χώρας έχει ξεκινήσει πριν από το πραξικόπημα σε βάρος του Ερντογάν
Κλιμακώνεται ο “πόλεμος” Ευρώπης- Τουρκίας. Την ώρα που Ολλανδία, Γερμανία και Αυστρία κλείνουν την πόρτα στους Τούρκους υπουργούς αλλά και στον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που ενόψει δημοψηφίσματος επιθυμούν να μιλήσουν ενώπιον Τούρκων μεταναστών, η Κομισιόν “παγώνει” τις ούτως ή άλλως στάσιμες εδώ και χρόνια προενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας. Στέλνοντας, ωστόσο, σαφές μήνυμα πως η Ευρώπη ναι μεν δεν επιθυμεί να απομακρύνει την Άγκυρα (κάτι τέτοιο, άλλωστε, με την προσφυγική κρίση πάντοτε ανοικτή είναι εξαιρετικά επικίνδυνο) αλλά την καλή να συμμορφωθεί στους διεθνείς κανόνες.
Οι συνεχείς αντιπαραθέσεις με τις χώρες μέλη της ΕΕ, το πρωτοφανές πογκρόμ του Ρ. Τ. Ερντογάν μετά το πραξικόπημα και κυρίως οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στο σύνταγμα της χώρας που θα δημιουργήσουν ένα απολυταρχικό καθεστώς στην Τουρκία επιταχύνουν τις αρνητικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική της γειτονικής μας χώρας.
Όπως έγινε γνωστό, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρεί πλέον στο «πάγωμα» της χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ) προς την Τουρκία, καθώς η χώρα «κινείται μακριά από την Ευρώπη», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.
«Η Τουρκία δεν κινείται προς την κατεύθυνση της Ευρώπης, αλλά σε αντίθετη τροχιά. Είμαστε νομικά δεσμευμένοι να συσχετίζουμε την οικονομική στήριξη με την πρόοδο που καταγράφει κάθε (υποψήφια) χώρα», τόνισε ο Χαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).
Όπως είπε, η αρνητική πορεία της Άγκυρας ξεκίνησε να καταγράφεται ακόμα και πριν την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και σημείωσε πως η πορεία της Τουρκίας δεν κινείται ενάντια «μόνο στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ενάντια και στα πρότυπα του διεθνούς δικαίου».
Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ποιο μέρος της χρηματοδοτικής βοήθειας θα ανασταλεί και για πόσο χρονικό διάστημα. Δικαιούχοι της βοήθειας του ΜΠΒ είναι οι υποψήφιες και δυνάμει υποψήφιες χώρες για ένταξη.
Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, οι οποίες αναλύονται σε 35 κεφάλαια για συγκεκριμένους θεματικούς και θεσμικούς τομείς, άρχισαν το 2005, αλλά έως σήμερα έχει συντελεστεί μικρή πρόοδος αυτών.
Οι κυβερνήσεις των κρατών–μελών της Ένωσης τηρούν διαφορετική πολιτική αναφορικά με τη στάση που πρέπει να υιοθετηθεί απέναντι στα πλήγματα που υφίσταται η δημοκρατία στην Τουρκία, με ορισμένες από αυτές να ζητούν πάγωμα των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην Ένωση και άλλες να τάσσονται υπέρ της συνέχισης του διαλόγου.
Πηγή: protothema.gr