Αμηχανία και προβληματισμό έχει προκαλέσει στη Κυβέρνηση και ειδικά στο υπουργείο Οικονομικών, το ότι χιλιάδες αιτήσεις παραίτησης έχουν υποβληθεί σε όλα ανεξαιρέτως τα Υπουργεία, αμέσως μόλις διέρρευσαν οι πληροφορίες για τις αλλαγές που φέρνει το Νέο Μισθολόγιο όχι μόνο στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και στις συντάξεις.
Και μπορεί κάποιος να υποστηρίξει κατ’ αρχήν ότι αυτό το κύμα αποχωρήσεων βοηθά τη Κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν τη Δευτέρα με τη Τρόικα, ωστόσο μετά από ψύχραιμη θεώρηση των πραγμάτων αντιλαμβάνεται ότι το κονδύλι που αφορά στις συντάξεις του Δημοσίου “φουσκώνει” επικίνδυνα και μάλιστα πριν της ώρας του, ανατρέποντας τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου.
Τα δεδομένα αυτά οδήγησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, υπηρεσιακούς παράγοντες να εισηγούνται την αλλαγή πλεύσης όσον αφορά στο Μισθολόγιο, προτείνοντας να ενταχθεί το σχετικό κονδύλι στις συζητήσεις που θα γίνουν με τη Τρόικα για τις περικοπές μεγάλων δαπανών του Δημοσίου στον Προϋπολογισμό του 2012…
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι αντί να μπει η Κυβέρνηση σε μια διαδικασία αντιπαράθεσης με τους δημοσίους υπαλλήλους για το ύψος των περικοπών στα επιδόματα τους- υπενθυμίζεται ότι οι πρόσφατες πληροφορίες ανέφεραν σχέδιο περικοπών 70% κατά μέσο όρο– θα δρομολογήσει μια οριζόντια περικοπή της τάξης του 20- 25% και μάλιστα χωρίς μεταβατική περίοδο.
Πέρα από τον πονοκέφαλο του Μισθολογίου, το υπουργείο Οικονομικών έχει κάθε λόγο να πονοκεφαλιάζει και για την εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο, για την οποία υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη πίεση από τη Τρόικα, η οποία εκτιμά ότι μόνο έτσι θα μειωθεί το Κράτος σε βάθος χρόνου.
Τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η ανταπόκριση των διοικήσεων των 151 φορέων που πήραν την εγκύκλιο για την επιλογή του 10% του προσωπικού τους, δεν είναι ιδιαιτέρως “θερμή”, δηλαδή με λίγα λόγια οι ρυθμοί δεν είναι οι προσδοκώμενοι.
Υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείο δεν απέκλειε, μάλιστα, το ενδεχόμενο κάποιες- αν όχι όλες- διοικήσεις φορέων να ζητήσουν παράταση πέραν της 26ης Σεπτεμβρίου, για να έχουν έτοιμους τους σχετικούς καταλόγους. Και το ερώτημα είναι, βέβαια, κατά πόσο είναι διατεθειμένη η Τρόικα να επιδείξει ανοχή, με τον ίδιο υπηρεσιακό παράγοντα να εκτιμά ότι από τη στιγμή που θα υπάρχει πρόβλεψη αριθμού υπαλλήλων που θα μπουν στην εφεδρεία, δεν θα ασκηθεί πίεση για αναλυτικές λίστες….