«Βολές» κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους χειρισμούς της στο πεδίο του προσφυγικού εξαπολύει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit.
Σε εκτενέστατο αφιέρωμα που δημοσιεύει με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ευρωτουρκική συμφωνία για τη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, η εφημερίδα του Αμβούργου εκτιμά ότι «δεν είναι η Τουρκία αυτή που δεν τηρεί τη συμφωνία, αλλά η ΕΕ. Αυτοί που υφίστανται τα δεινά είναι η Ελλάδα και οι πρόσφυγες», συνοψίζει το δημοσίευμα επιχειρώντας έναν απολογισμό του πρώτου έτους εφαρμογής της συμφωνίας.
Η εφημερίδα κάνει λόγο για «συμφωνία εκφοβισμού» των προσφύγων, παρατηρώντας ότι η ΕΕ καταφέρνει να «κρατά ανθρώπους μακριά από την Ευρώπη».
Ωστόσο, όπως λέει, «ο πυρήνας της συμφωνίας δεν λειτουργεί μέχρι σήμερα. Αυτός μπορεί να συνοψιστεί σε μια πρόταση: Για κάθε έναν Σύρο που έχει έρθει παράνομα μέσω θαλάσσης και στη συνέχεια στέλνεται από τα ελληνικά νησιά πίσω στην Τουρκία, η Ευρώπη επιτρέπει σε κάποιον άλλον Σύρο να εισέλθει διά της νόμιμης οδού από την Τουρκία».
Όπως επισημαίνεται, «τους προηγούμενους 12 μήνες ούτε ένας Σύρος που έχει κάνει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα δεν μεταφέρθηκε στην Τουρκία παρά τη θέλησή του». Πώς γίνεται αυτό, διερωτάται η εφημερίδα και απαντά: «Ο λόγος είναι ότι δύο εκ των τριών στόχων της συμφωνίας είναι αντιφατικοί.
Για να εκφοβιστούν οι πρόσφυγες, οι διαδικασίας εξέτασης ασύλου στα ελληνικά νησιά πρέπει να διεκπεραιώνονται γρήγορα και αυστηρά. Πρέπει όμως και να είναι δίκαιες και εμπεριστατωμένες, προκειμένου να μην έρχονται σε αντίθεση με δικαιώματα και αξίες της Ευρώπης.
Οι δίκαιες και εμπεριστατωμένες διαδικασίες όμως απαιτούν χρόνο», υπογραμμίζει το δημοσίευμα, επιρρίπτοντας στα κράτη-μέλη της ΕΕ ότι αποστέλλουν πολύ λίγους εξειδικευμένους υπαλλήλους στα ελληνικά νησιά, ενώ μια σειρά χωρών «δεν ενδιαφέρονται σχεδόν καθόλου να προσφέρουν το μερίδιό τους για την εφαρμογή» της συμφωνίας.
Η Die Zeit συμπεραίνει ότι «έναν χρόνο μετά είναι σαφές: Τα ευρωπαϊκά κράτη δεν εφάρμοσαν καν το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνίας, η οποία τους ήταν τόσο σημαντική. Απλά αγνόησαν επώδυνα και δύσκολα σημεία της όταν αντιλήφθηκαν ότι ο εκφοβισμός λειτουργεί κι έτσι. Η συμφωνία είναι ερείπιο, αλλά ακόμη εκπληρώνει τον στόχο της: να κρατά τους πρόσφυγες σε απόσταση». Όπως τονίζει τέλος το δημοσίευμα, «τα “σπασμένα” πρέπει να πληρώσουν μια Ελλάδα που έχει εξαντλήσει τις αντοχές της, και οι πρόσφυγες».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ