“Σε όλες τις περιπτώσεις προγραμμάτων βοήθειας προς κράτη, οι θεσμοί πάντα διαμηνύουν ότι αποφάσεις για μέτρα που αφορούν το μέλλον, θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από την αντιπολίτευση, εφόσον υπάρχουν εκλογές στο άμεσο μέλλον. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο”, δήλωσε σύμφωνα με την Καθημερινή ο Γερμανός υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
“Θα πρέπει οι αποφάσεις να διατυπωθούν νομοθετικά με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραμένουν ανεξάρτητες από τα εκλογικά αποτελέσματα”, πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε. “Αυτό έχει γίνει με επιτυχία στο παρελθόν σε άλλα κράτη, αλλά και στην Ελλάδα”, συμπλήρωσε.
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης του Ecofin αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ ζητάει τη δέσμευση και της αντιπολίτευσης ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας για την περίοδο μετά το 2019. “Αυτό που μου φαίνεται περίεργο στη στάση του ΔΝΤ είναι ότι ζητά από την αντιπολίτευση (στην Ελλάδα) να δώσει διαβεβαιώσεις πάνω στο ποια θα είναι η θέση της μετά το 2019, την περίοδο που ξεπερνά, δηλαδή, τη θητεία αυτής της κυβέρνησης” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαπέν.
Ωστόσο, το Ταμείο προχώρησε στη διάψευση των δηλώσεων του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν. Αξιωματούχος του ΔΝΤ που δεν θέλησε να κατονομαστεί δήλωσε στο Bloomberg ότι δεν ζητήθηκαν καμιάς μορφής διαβεβαιώσεις από την αντιπολίτευση.
Στο μεταξύ και όσον αφορά την αξιολόγηση νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι εξαρτάται από την Ελλάδα εάν μπορεί να ολοκληρωθεί σύντομα. Ο Γερμανός υπουργός πρόσθεσε ότι η επόμενη δόση της βοήθειας προς την Ελλάδα από το πρόγραμμα διάσωσης δεν μπορεί να καταβληθεί χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ – ΜΠΕ