Δύο νέα σοβαρά πλήγματα στην χαμηλή αξιοπιστία της περί το μεταναστευτικό δέχθηκε, χθες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα πως βρίσκεται κυριολεκτικά “στον αέρα” η επιχείρηση διασποράς σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες των προσφύγων που φιλοξενούνται σήμερα στην Ελλάδα και την Ιταλία.
Την ώρα που ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας επικαλέστηκε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, λέγοντας πω ςη Ελλάδα δεν αντέχει ούτε έναν πρόσφυγα παραπάνω, οι τέσσερις χώρες του Βίζεγκραντ και η Αυστρία διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να δεχθούν να φιλοξενήσουν στα εδάφη τους πρόσφυγες από τις δύο χώρες του νότου.
Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συμφωνίας, όλες οι χώρες της Ε.Ε οφείλουν να υποδεχθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο περίπου 160.000 πρόσφυγες από την Ιταλία και την Ελλάδα, ένα πρόγραμμα το οποίο βαλτώνει επικίνδυνα καθώς μόνο 13.500 μέχρι τώρα έχουν διανεμηθεί σε διάφορες χώρες.
Ηγέτες από την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Πολωνία (οι Τέσσερις του Βίσεγκραντ) απέρριψαν χθες (28 Μαρτίου) αυτό που οι ίδιοι αποκάλεσαν “εκβιασμό και τελεσίγραφο” των Βρυξελλών σχετικά με το θέμα των επανεγκαταστάσεων των μεταναστών σε όλη την ΕΕ.
Επί μακρόν αντίθετοι στο να μοιράζονται το βάρος της φιλοξενίας, κυρίως προσφυγών από την Συρία, οι τέσσερις ανατολικές χώρες της ΕΕ απέκλεισαν την οποιαδήποτε υπόνοια διασύνδεσης της φιλοξενίας των προσφύγων με το μέλλον των εκταμιεύσεων των πόρων της ΕΕ.
Οι ανατολικές χώρες της ΕΕ δηλώσαν ότι «ποτέ δεν θα δεχτούμε τους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα» για τη μεταναστευτική πολιτική, η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Βαρσοβία την οποία έδωσε από κοινού με τον Τσεχο, Ούγγρο και Σλοβάκο ομολόγους της.
Ο Τσέχος πρωθυπουργός Σομπότκα επέμεινε ότι και οι τέσσερις χώρες «αντιτίθενται στην συζήτηση σχετικά με τη διασύνδεση μετανάστευσης και ευρωπαϊκής χρηματοδότησης». «Αυτό είναι εκβιασμός, τον απορρίπτουμε στο όνομα της σλοβακικής κυβέρνησης», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο.
Τα μέλη της ΕΕ πρέπει μέχρι τον Σεπτέμβριο να υποδεχτούν 160.000 πρόσφυγες από τη Συρία οι οποίοι σήμερα ζουν στην Ελλάδα και την Ιταλία, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης μετανάστευσης.
Μέχρι σήμερα μόνο 13.500 έχουν μετεγκατασταθεί σε μια επίπονη διαδικασία που έχει καθηλωθεί από την αντίσταση της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που αντιτίθενται στη μουσουλμανική μετανάστευση.
Αυτό το μήνα, η ΕΕ προειδοποίησε ότι οι χώρες θα μπορούσαν να τιμωρηθούν αν αποτύχουν να μοιραστούν το βάρος, αυξάνοντας την πιθανότητα για επιβολή προστίμων στα κράτη μέλη.
“Όχι” και από την Αυστρία
Το υπουργικό συμβούλιο του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού, αποφάσισε ότι η χώρα δεν επιθυμεί να υποδεχθεί άλλους πρόσφυγες από τις δύο μεσογειακές χώρες.
«Πρόσφυγες από Ιταλία και Ελλάδα: Όχι ευχαριστώ!» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Tageszeitung με αφορμή το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες-μέλη και τις αυστριακές επιδιώξεις για εξαίρεση της Βιέννης από τις σχετικές υποχρεώσεις.
Το υπουργικό συμβούλιο του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού, αποφάσισε ότι η χώρα δεν επιθυμεί να υποδεχθεί άλλους πρόσφυγες από τις δύο μεσογειακές χώρες.
«Σαν να βρισκόμαστε ήδη εν μέσω προεκλογικού αγώνα το SP και το OP δεν χάνουν ευκαιρία να ανταλλάσσουν δηλώσεις αντιπάθειας. Ακόμη κι αν κατά βάση έχουν την ίδια άποψη. Αυτό συμβαίνει και στο ζήτημα της υποδοχής προσφύγων» σχολιάζει η εφημερίδα του Βερολίνου.
«Η Αυστρία εισπράττει στο θέμα των προσφύγων την άρνηση των Βρυξελλών» σημειώνει η Die Welt στην ηλεκτρονική της έκδοση, επικαλούμενη σχετική δήλωση εκπροσώπου της Κομισιόν. Όπως τονίζει η εφημερίδα του Βερολίνου «η Αυστρία διεκδικεί έναν ειδικό ρόλο στη διαμάχη για την κατανομή των προσφύγων, εντός της ΕΕ. Ο αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν θέλει να ζητήσει από τις Βρυξέλλες να εξαιρεθεί η χώρα του».
Παρά το γεγονός ότι ο καγκελάριος της Αυστρίας αναγνωρίζει σε γενικές γραμμές την ορθότητα του προγράμματος με στόχο τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα, τονίζει ότι η χώρα του «έχει ανταποκριθεί με το παραπάνω στις ευθύνες της από την αρχή της προσφυγικής κρίσης» σημειώνει η Welt, επισημαίνοντας ότι έχει εκπνεύσει η παράταση ενός χρόνου εξαίρεσης από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, που είχε δοθεί στη Βιέννη λόγω των αυξημένων βαρών που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης το 2016.
Το ζήτημα έχει γίνει λόγος δημόσιων προστριβών εντός του κυβερνητικού συνασπισμού των δύο μεγάλων κομμάτων, του κεντροδεξιού Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλδημοκρατών.
Όπως εκτιμά σε ανταπόκρισή της, από τη Βιέννη, η Süddeutsche Zeitung, «ο αυστριακός κυβερνητικός συνασπισμός ερίζει για την προσφυγική πολιτική που θα εφαρμοστεί στο εξής, επιφανειακά. Διότι ουσιαστικά τα δύο κόμματα δεν επιδιώκουν τίποτα άλλο από το να εκθέσουν το ένα το άλλο.
«Το κυριότερο είναι να υπάρχει φασαρία, πρωτοσέλιδοι τίτλοι», σχολιάζει η εφημερίδα του Μονάχου, προσθέτοντας ότι «συνολικά πρόκειται για 1.900 πρόσφυγες που θα πρέπει να κατανεμηθούν στην Αυστρία. Μια εφικτή αποστολή».
Πηγή: euractiv.com