Νέα στοιχεία για τα κονδύλια, η νομιμότητα των οποίων ερευνάται, που δόθηκαν σε ΜΚΟ και Κέντρα για την κλιματική αλλαγή ανά τον πλανήτη, από υπηρεσία του Υουργείου Εξωτερικών, έδωσε ο Νίκος Κοτζιάς.
Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών “έχουμε εντοπίσει ένα ποσό γύρω στα 14 εκατ. ευρώ, το οποίο είμαστε σε πορεία να ανακτήσουμε”. Παράλληλα ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως το υπουργείο Εξωτερικών αποδεικνύει ότι είναι, πολύπλευρα, ένα παραγωγικό υπουργείο που αντιπαλεύει τη διαφθορά και κάθε είδους προσπάθεια να γίνει σπατάλη στα χρήματα του Δημοσίου.
Ήδη όπως ανακοινώθηκε ανακτήθηκαν 2,5 εκατ. δολάρια που είχαν δοθεί παράτυπα σε οργάνωση υπό την επωνυμία “Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής” μέσω της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας. Το ποσό αυτό είχε χορηγηθεί την περίοδο 2008, 2009 –επί Υπουργίας κας Ντόρας Μπακογιάννη- στο όνομα της υλοποίησης προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Αν’ αυτού τα χρήματα αυτά ως συνέπεια των «παραλείψεων» -όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ- επενδύθηκαν σε έντοκο ομόλογο δημοσίου, χώρας της Λατινικής Αμερικής, με μηνιαία απόδοση 5%.
Παράλληλα πληροφορίες που μεταδόθηκαν από την εκπομπή Αίθουσα Σύνταξης της ΕΡΤ1 και από τον Σεραφείμ Κοτρώτσο, αναφέρουν ότι την ίδια περίοδο, μέσω της ΥΔΑΣ εστάλησαν και πάλι για πρόγραμμα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, 5 εκατ. ευρώ σε τράπεζα Αφρικανικής χώρας, ένα εκατ. ευρώ στον Άγιο Μαυρίκιο και ένα εκατ. ευρώ στη Γενεύη.
Τα ποσά αυτά όπως στην περίπτωση της Καραϊβικής, επενδύθηκαν σε ομόλογα χωρών της Λατινικής Αμερικής με απόδοση 60% το χρόνο, χωρίς να φθάσουν ποτέ φυσικά στον υποτιθέμενο προορισμό τους για την κλιματική αλλαγή. Και όπως όλα δείχνουν η “πρωτοβουλία” βαρύνει τους υπηρεσιακούς παράγοντες της συγκεκριμένης υπηρεσίας (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ. Το ερώτημα ποιοι ήταν οι παραλήπτες των χρημάτων αυτών είναι ήδη αντικείμενο έρευνας υπό τον Νίκο Βαμβουνάκη ενώ το τελικό πόρισμα αναμένεται να λάβει το δρόμο προς τον εισαγγελέα.
Όμως σύμφωνα με το ρεπορτάζ προκύπτει και ακόμη ένα ζήτημα καθώς τα χρήματα αυτά φέρεται να διακινήθηκαν παράτυπα. Έχει διαπιστωθεί ότι δεν έχουν υπογραφεί ούτε τα στοιχειώδη που προβλέπονταν σε αυτές τις περιπτώσεις μνημόνια συνεργασίας ή πρωτόκολλα, που να πιστοποιούν τη νομιμότητα της συγκεκριμένης εκταμίευσης των ποσών αυτών.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως όλα αυτά συνιστούν και το αδίκημα της απιστίας προς την υπηρεσία, κάτι πάντως που μένει να αποδειχθεί μέσω της έρευνας που διεξάγεται. Από το ΥΠΕΞ εικάζουν πως το κύκλωμα έχει αφήσει ίχνη στη διακίνηση του μαύρου χρήματος το οποίο είναι τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ, όμως κάποιοι ανεβάζουν το ποσό πολύ πιο πάνω.
Το θέμα έχει λάβει ήδη πολιτικές διαστάσεις καθώς στην κυβέρνηση θεωρούν -όπως αναφέρεται εξάλλου και στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ- πως αντικειμενική πολιτική ευθύνη έχει η τότε ΥΠΕΞ κ. Ντόρα Μπακογιάννη.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών:
“Στο πλαίσιο της συλλογής ασκόπως σπαταληθέντων χρημάτων, κρυφών λογαριασμών και πάταξης της διαφθοράς, κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Ν. Κοτζιά και ενεργειών των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών, υπό τον Πρέσβυ, κ. Ν. Βαμβουνάκη, εντοπίστηκε -μετά από μακρά και επίπονη έρευνα- και επεστράφη στις 24 Μαρτίου 2017, στην Τράπεζα της Ελλάδος, το ποσό των 2,5 εκατ. Δολ. ΗΠΑ που είχε χορηγηθεί το 2008 –επί Υπουργίας κας Ντόρας Μπακογιάννη- από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ στο «Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής» (ΚΚΑΚΚ), στο όνομα της υλοποίησης προγραμμάτων.
Όπως διαπιστώθηκε, τα προγράμματα αυτά ουδέποτε υλοποιήθηκαν, καθότι η ελληνική πλευρά δεν είχε μεριμνήσει τότε, για τη σύνταξη και υπογραφή του απαιτούμενου Μνημονίου Κατανόησης, στο οποίο θα προβλέπονταν υποχρεώσεις και μηχανισμοί για την παρακολούθηση και τον έλεγχο εφαρμογής της Συμφωνίας. Η συνέπεια των «παραλείψεων» ήταν να βρεθεί το εν λόγω ποσό, χωρίς να μας είναι γνωστό με τίνος την απόφαση, ως επένδυση σε έντοκο ομόλογο δημοσίου, χώρας της Λατινικής Αμερικής, με μηνιαία απόδοση 5%.
Πέραν του ποσού αυτού, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη εντοπίσει -επίσης μετά από μακρά και κοπιαστική έρευνα- και ζητήσει την επιστροφή άλλων 10 εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν δοθεί, επίσης, κατά την περίοδο 2008-2009, χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις, σε διαφόρους οργανισμούς και φορείς του εξωτερικού. Τα ποσά αυτά παραμένουν έως σήμερα αναξιοποίητα.
Υπό τη σκιά των ανωτέρω, εξυπακούεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποδοθούν οι διαπιστούμενες ευθύνες”.
Η αντίδραση Σκυλακάκη
Στην εκπομπή μίλησε ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν ΓΓ στο ΥΠΕΞ και ο οποίος υποστήριξε ότι το ΥΠΕΞ ψεύδεται στην ανακοίνωση και ότι υπάρχει μνημόνιο για τα εν λόγω χρήματα το οποίο έχει κυρωθεί από την ελληνική Βουλή επί υπουργίας Δρούτσα.
Ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε ότι το μνημόνιο υπεγράφη από τον ίδιο το Σεπτέμβριο του 2008 και στη συνέχεια, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, το υπουργείο το κύρωσε με νόμο το 2011. Πρόσθεσε πως τα χρήματα μεταβιβάστηκαν πρώτα στην ελληνική υπηρεσία του ΟΗΕ , η οποία είχε τη διαχείριση της υπόθεσης.
Σε ότι αφορά τις άλλες υποθέσεις εκταμίευσης χρημάτων για το ίδιο λόγο ο κ. Σκυλακάκης επιβεβαίωσε ότι δόθηκαν χρήματα σε λογαριασμό της Γενεύης αλλά και προς την Αφρικανική Ένωση.
Τα εμβάσματα