ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ Ε.Ε-ΗΠΑ
Με ανάμεικτα συναισθήματα φεύγει ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ κ.Τ.Γκάιντνερ από το Eurogroup της Πολωνίας. Με εξαίρεση τον πρόεδρο Γιούνκερ και την Ιρλανδική αποστολή, το πιθανότερο είναι πως ο Αμερικανός υπουργός θεωρεί πια τους Ευρωπαίους κακούς οικοδεσπότες. Όχι μόνο δεν τον άκουσαν -καθώς μετέφερε χρήσιμη εμπειρία αντιμετώπισης υφεσιακών κρίσεων- αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών αμφισβήτησαν τον πυρήνα των πολιτικών της κυβέρνησης Ομπάμα από το 2009 ως σήμερα.
Επί της ουσίας το έργο αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια πράξη στην αιώνια κόντρα Κεϋνσιανιστών και Νεοκλασσικών οικονομολόγων…
με τους μεν να προτάσσουν τις δαπάνες για ανάπτυξη και τους δε την λιτότητα με στόχο τη σταθεροποίηση.
Κανείς δεν περίμενε πραγματικά ότι η χρυσή τομή θα μπορούσε να βρεθεί στην Πολωνία.
Ουδείς όμως στις διεθνείς αγορές μπορεί πλέον να αισθάνεται ασφαλής μετά τη δήλωση Σόιμπλε ότι “οι ΗΠΑ θα κάνουν τη δουλειά τους και εμείς τη δική μας”, συμπέρασμα που ακούστηκε και προ μιας εβδομάδας στη σύνοδο των G7 στη Μασσαλία, τη στιγμή μάλιστα που και οι δύο πλευρές παραδέχονται την αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Ο κ.Γκάιντνερ εξέφρασε αυτονόητες απόψεις που αντανακλούν την αντίληψη που έχουν οι αγορές για την ευρωζώνη: “σταματήστε την κακοφωνία – σταματήστε τις δηλώσεις περί διάλυσης της ευρωζώνης”. Σε αυτό το σημείο βρήκε συμπαραστάτη τον πρόεδρο Γιούνκερ που προσωπικά έχει την ίδια άποψη επί του θέματος, αλλά ουδέποτε εισακούστηκε. Αν μη τι άλλο ο κ.Γιουνκερ ευτυχώς έσωσε τα προσχήματα και περιέλαβε αυτή τη δήλωση, ως σημείο συναντίληψης, στη δική του συνέντευξη τύπου.
Όποια πόλωση στις διατλαντικές σχέσεις να επικαλεστεί κανείς, δύσκολα θα μπορέσει να εξηγήσει γιατί η κ.Φέκτερ επέλεξε την πρώτη συμμετοχή Αμερικανού υπουργού σε Eurogroup για να τον πιέσει να δεχθεί δημοσίως το φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, που καλά καλά δεν είναι αποδεκτός στην Ευρώπη.
Σε σχέση πάλι με το ελληνικό ζήτημα, η έκκληση για γρήγορες και ξεκάθαρες κινήσεις δεν θα μπορούσε να πέσει πιο ηχηρά στο κενό. Οι δηλώσεις Ρεν μετά το πέρας των εργασιών για το πότε και αν θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, τι θα γίνει με τα μέτρα, πότε θα μάθουμε για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και πότε θα εκταμιευθεί η δόση, δεν θα μπορούσαν να είναι πιο δεικτικά αντίθετες με το κλίμα που πρότεινε να δημιουργηθεί ο Αμερικάνος υπουργός.
Άρα, συμπερασματικά, η ΕΕ θα συνεχίσει και στο επόμενο χρονικό διάστημα να φαίνεται για τις αγορές σαν παζλ για δυνατούς λύτες, οι θεωρίες για το μέλλον της θα δίνουν και θα παίρνουν και εν τέλει όταν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της παρούσας επιβράδυνσης και της επερχόμενης ύφεσης, θα δούμε όλοι μαζί ποιος είχε δίκιο, the hard way όπως λένε και στη Δύση…
Πηγή: real.gr (του Θάνου Αθανασίου)